Основни правила и забрани на Мондиал 2022


Н. Гавазов

Основни правила и забрани на Мондиал 2022

Световното първенство тази година се оказа скандално още преди своя старт. Първо, много хора съвсем естествено обвиняват домакините на турнира в нарушаване на човешките права, второ, Катар е мюсюлманска страна със специфични забрани. А днес, преди мача между Англия и САЩ стана известна за още една забрана на катарските власти. FUTBOL TV се опитва да обобщи всички забрани и правила на турнира. Някои от позициите може да изненадат.

Алкохол

Консумацията на алкохол в Катар е законна, но строго ограничена и регулирана. Широко бе разпространено мнението, че тазгодишното Световно първенство ще доведе до продажба на алкохол в определени зони на стадионите, но два дни преди първия мач Катар призова ФИФА да  забрани продажбата на алкохол по време на мачовете от Световното първенство. Ами ФИФА? Разбира се от Световната централа се съгласиха. В крайна сметка, който плаща, той поръчва и музиката.

Извън стадионите алкохол ще има само в лицензирани хотелски ресторанти и барове. Катарските закони стриктно подчертават, че е престъпление да пиете или да бъдете под въздействието на алкохол на обществено място. Има прецеденти за задържане на чужденци по силата на този закон, обикновено когато полицията научи за ситуации като нарушаване на обществения ред или обидно поведение.

Смятаме, че не е необходимо да подчертаваме, че това отваря място за различни спекулации и субективни оценки на поведението на феновете, например същите англичани. Организаторите потвърдиха, че притежателите на билети ще имат достъп до освежителни напитки на стадиона преди началото и след последния съдийски сигнал. Но за алкохол няма да става и дума. Впрочем, британски фенове показаха интересно средство за прикриване на нарушението - гумени калъфи с изображения на местни безалкохолни напитки, в които се поставя кенчето с бира. Недостатъкът на това приспособление е, че може да помогне само при употребата на бира и то в кутия. И разбира се, рискът да бъдете заловен от полицията и да се озовете в ареста.

 

Пушенето

Пушенето е разрешено от закона в Катар, но е забранено на обществени места като футболни стадиони и други съоръжения. Пушенето на обществени места като музеи, търговски центрове и ресторанти също е забранено и се наказва с висока глоба. Нарушителите могат да бъдат наказани със затвор до три месеца и глоба от 10 000 QAR (около 2800 щатски долара). На практика Катар не е добро място за пушачите, защото обществено място е и това пред някой магазин - пушенето там също се наказва.

Освен това през 2014 г. Министерството на здравеопазването на Катар нареди пълна забрана на продажбата на вейпове. Митническият отдел на международното летище "Хамад" също беше посъветван да следи за вноса на електронни цигари в страната, като същите инструкции се следват в пристанищата и сухопътните граници на Катар.

Въпреки това остава голяма общност, която редовно използва електронни цигари без санкции, така че тук има известна снизходителност в това отношение. Въпреки това няма да е възможно законно закупуване на пълнители за вейпинг и свързани с това продукти, докато сте в Катар.

                                      

Дрескод

Чуждестранните туристи трябва да носят скромно облекло на обществени места, включително когато шофират. Жените трябва да покриват раменете си и да избягват спортни къси поли и къси панталони. И на мъжете, и на жените е наредено да не носят шорти или потници, когато посещават правителствени сгради, медицински заведения, обществени места или търговски центрове. Ако не го направите, може да бъдете помолени да напуснете съоръжението или да ви бъде забранено да влизате в тези зони.

В интерес на истината ще кажем, че още на втория ден от Мондиал 2022 камерите показаха фенове - мъже и жени - по потници и къси гащета. Според източници, има неофициална заповед от правителството, органите за сигурността да не наказват чуждестранните фенове за дрескода им около и на стадионите, както и в търговските центрове. Заповедта обаче е в сила за правителствените сгради и медицинските учреждения.

 

Поведение на феновете

Предишни Световни първенства и други футболни турнири бяха критикувани, че не успяха да се справят с лошото поведение на феновете, а Катар се стреми да избегне това, като наложи своята строга политика за неприличие.

Ругатните и неприличните жестове попадат в този раздел от катарското законодателство и наказанието за тези престъпления е депортиране или лишаване от свобода.

Всяка форма на публична интимност, като целувка, независимо дали е хетеросексуална или хомосексуална, води до арест в Катар. Страната е известна и със строги закони срещу хомосексуалността и членовете на ЛГБТ - общността.

Всеки, който бъде признат за виновен в "подстрекаване, подбуждане или по какъвто и да е начин примамване на мъж да извърши содомия“, може да получи смъртна присъда съгласно закона, но е по-вероятно да бъде лишен от свобода или депортиран.

Също така феновете се съветват да избягват разговори с катарски жени и в никакъв случай да се ръкостискат с местните дами, тъй като според местите обичаи ръкостискането с жена е жест, който се разглежда като неуважение.

 

Правене на снимки

С орди от фенове, които споделят живота си в социалните медии и портали, спазването на строгите правила на Катар за поверителност и фотография може да бъде предизвикателство.

Феновете трябва да знаят, че е строго забранено да се правят снимки на правителствени сгради, като офиси, военни кампуси или индустриални зони, както и да се иска разрешение за снимки и видеоклипове на други хора.

Поредният идиотизъм, който няма абсолютно никаква връзка с ефекта на футболния празник.

Най-вероятно ще пострадат и представители на журналистическата професия, няколко такива инцидента вече се случиха.

 

Секс

Властите на Катар потвърдиха, че законите, свързани със секса, ще бъдат в сила и по време на Световната купа.

Всеки публичен акт, който властите смятат за твърде интимен между мъже и жени, може да доведе до арест. Какво точно означава "твърде интимен" - това е по преценка на органите за сигурност, което е тревожно.

Съжителството на несемейни лица е забранено в Катар, освен в хотели, а сексът извън брак, независимо дали между двойки от един и същи пол, е незаконен. На практика, ако се спазва буквата на закона, двойки от чужбина, които съжителстват в собствените си срани, в Катар могат да живеят в една стая в хотел, но без да правят секс. Как ще се контролира това е отделен въпрос.

Нарушаването на тези специфични правила може да доведе до лишаване от свобода и депортиране на посетители.

 

Последната забрана. Засега...

Последната забрана стана известна днес. Според The Sun и The Mirror, английските фенове нямат право да се обличат като кръстоносци преди и по време на мачовете. Според източниците, това е във връзка с кръстоносните походи в Средновековието, когато християните са водили войни с мюсюлманите.

  Сподели
862