Карма


Н. Гавазов

Карма

На всеки 12 години Европейското се печели от отбор, който по-рано не е завоювал турнира. Снощи, във финален мач от Евро 2016, отборът на Фернандо Сантош нанесе своя смъртоносен удар срещу домакините на първенството.

Оказва се, че Франция също може да губи у дома си. През 1984-та и 1998-ма нещата също се развиваха трудно, но в крайна сметка завършиха със спечелване на титла.

През 2016 година изглеждаше, че французите са най-големите щастливци - отборът излезе от леката група, получи опит от загуба в хода на мача, презареди батериите в емоционално отношение (срещу Исландия) и победи неудобния съперник Германия.

А наградата се намираше на финала, където съперник бе Португалия, която едва ли щеше да оцелее в потока на Германия и Италия и която до момента показа малко смислени неща в атака и много грешки в отбрана.

На всичкото отгоре главната звезда на португалците стана жертва на грубата игра на Димитри Пайе, който на два пъти за 10 минути отнесе Роналдо в центъра на терена и още в средата на първото полувреме "селесао" остана без лидера си.

Няма смисъл да гадаем, дали Дидие Дешан е поставил такава задача на своите футболисти или излизането от строя на Кристиано е плод на случайност. Още по-малко е нужно да задълбаваме поглед във форумите, където продължават да завалят мнения за размера на човешката мерзост.

Трагедията, която сполетя Португалия, принуди Фернандо Сантош да промени схемата и играта на своите футболисти. Треньорът загуби не само лидера, но и оръжието на отбора, защото никой няма умението ма Кристиано да вкарва гол от нищото.

Капитанската лента се оказа в Нани, а мястото на Роналдо на терена бе заето от Куарешма. Това е всичко, което трябва да знаем за португалското нападение в този мач - Нани имаше половин положение в началото на срещата, а Куарешма ще бъде запомнен с нарушението си срещу Лоран Кошчелни. Преките замени на Роналдо не сработеха и поради това трябваше да се търсят резерви вътре в тима.

От активните футболисти в нападение Сантош се опираше на Санчес, с когото Роналдо разговаряше след смяната, както и на Рафаел Герейро и Жоао Марио. Адриен Силва се провали, а Карвальо се занимаваше с разрушителни функции. Останалите даже не помисляха да гледат към вратата на французите. Впрочем, този факт едва ли притесни особено Сантош, който и без това знаеше, че отборът му няма да проведе много време с топката и за това всичко се свеждаше до дълги пасове напред и начало на атаките от Санчес.

При французите важен фактор стана Муса Сисоко, който в хода на мача отговори на въпроса, защо Дешан го е предпочел пред Н'голо Канте. Крилото най-много от всички тичаше по терена, най-бързо от всички надбягваше защитниците на Португалия, отправи най-много удари към вратата на съперника, а с кросовете си създаваше превес на фланга.

Провалът на домакините дойде от Пол Погба, в чиято глава явно витаеше мисълта за 13-милионната заплата от Юнайтед. Главната надежда на "сините" съвсем се разтвори при схема 4-2-3-1, а Дешан така и не успя да настрои Пол към схемата на игра. Промяната на тактиката на французите носеше точки най-вече заради това, че треньорът не наруши общата философия, но за цялото Европейско така и не получи всички ползи от Погба в нападение, както Конте и Алегри ги извличат в Ювентус.

Нещо повече, с използването на Погба на мястото на Канте, на практика, Дешан загуби и двамата си играчи.


Португалците съвсем честно търпяха цял мач и се проявиха в допълнителното време. Тогава научихме, че Герейро изпълнява преки свободни удари не по-лошо от Роналдо. А в допълнителното време видяхме и тържеството на това Евро - неговата нелогичност. Едер, който има 0 гола във Висшата лига, вместо да укроти топката, реши да тръгне към центъра и да стреля. Централният защитник, последен пред португалеца, по всички правила на играта трябваше да остане с лице към Едер, но не го направи и топката премина покрай него, а Лорис, който през цялото Европейско показваше стабилна игра и на няколко пъти спасяваше отбора си, сега не успя да отрази сравнително лека топка.

Цялата статистика показва, че Франция бе по-добра от Португалия в този мач и "сините" би трябвало да бият.

Карма?

Няма как да знаем, дали има намеса на висши сили. Но няма никакви съмнения в това, че снощи станахме свидетели на един от най-драматичните моменти в историята на световния футбол. Ударът на Баджо. Чудото в Истанбул. Обратът на "Камп Ноу". Изгонването на Бекъм. Фиаското на Зидан. Сълзите на знаменития бразилски дядо на бразилските трибуни. Пропускът на Меси. Всеки сам може да избере къде да постави снощния мач.

А любителите на свръхестественото спокойно биха могли да си припомнят за събитията с участието на Франция и Португалия от Евро 1984 и Евро 2000, и да ги свържат със снощната френска трагедия на "Сен Дени".

 

  Сподели
250