Колелото на историята (видео)


Н. Гавазов

Колелото на историята (видео)

Тази вечер Сен Дени ще бъде домакин на решаващия мач от Европейското първенство по футбол. Франция спечели Евро 2000, класирайки се за финала заради игра с ръка на португалеца Абел Шавиер. 16 години по-късно историята се повтаря - решаващият момент в полуфиналния мач с Германия стана спорна ситуация с участието на Бастиан Швайнщайгер.

Интересно нещо е съдбата. Именно националният отбор на Португалия - съперник на Франция тази вечер - който показваше най-красива и най-ярка игра през 2000 година, застана на пътя на французите тогава и упорито се сражаваше за последния мач в турнира. Но при резултат 1:1 три минути преди края на второто допълнително полувреме, ръката на Абел Шавиер срещна топката след изстрел на Вилторд. Тогава мачовете завършваха със "златен гол".


ВИДЕО

Главният съдия Гюнтер Бенко по никакъв начин не успява да усмири разгневените португалци и изгонва Нуну Гомеш. Луиш Фиго хвърля фланелката си на земята още преди удара от "бялата точка".

Шавиер след мача е възмутен: "Възнамерявах да направя шпагат и изнесох тялото си напред. Как при това положение бих могъл да държа ръцете си притиснати до тялото? Нямаше никакъв умисъл от моя страна. Нас просто ни ограбиха!".

Безпощадният Зинедин Зидан застава зад топката и изпраща Франция на финал.

Страстите обаче утихват, като защитникът Руи Жорже атакува страничния съдия (който подсказва на главния съдия, че има дузпа). Пауло Бенто, който като треньор ще класира Португалия на полуфинал на Евро 2012, наплюва страничния рефер.

"УЕФА има интерес Португалия да не играе на финал. Франция отлично игра, но всичко щеше да е различно, ако бяхме паднали с 4:0. Но да загубиш заради съдийски грешки е непростимо", заявява Фиго след мача.

"Тези са луди! При първия им гол имаше засада на Анелка, а при втория топката срещна ръката, а не ръката топката. Всичко, което се случва е доказателство, че на Португалия се гледа като на малка страна и никой няма интерес да ни допусне да играем първа роля в Европа", кипи Жорже.

Последиците са португалците са жестоки. Нуно Гомеш е наказан за седем месеца, а Бенто получава пет месеца. Португалската федерация е глобена, както и някои от играчите на португалския национален отбор.

В четвъртък вечер Франция се класира за финала на Евро 2016 благодарение на дузпа за игра с ръка на Бастиан Швайнщайгер. За тази ситуация също може да се говори, още повече, че тя дойде след неотсъдена дузпа за събаряне на Тони Кроос в полето на французите.

Сега Франция се насочва към втора евротитла, като този път ще срещне Португалия, която обиди преди 16 години. И която, няма победа над "сините" вече 40 години.

При това ярка Португалия загуби от скучна Гърция на домашното първенство през 2004 година, а сега същата тази Португалия, напомняща играта на гърците от Евро 2004, ще е играе в решаващия мач с домакините.

Как ли ще се развие сюжетът на тази история с мача от неделя вечер?

Интересно нещо е колелото на историята.

 

  Сподели
317