Исландия вече спечели Евро 2016


Н. Гавазов

Исландия вече спечели Евро 2016

След втория кръг на груповата фаза на Евро 2016 френските медии отделиха най-голямо внимание на националния отбор на Исландия, който освен, че е един от най-интересните участници в турнира, но противно на очакванията е без загуба и с реални шансове за класиране за плейофите на Евро 2016.

"Без съмнение, това е най-симпатичният отбор на това Европейско. В абсолютно всички отношения. Погледнете как те празнуваха равенството с Португалия. За тях това е победа, то е разбираемо. Освен това те изкараха Кристиано Роналдо от релси, но още трябва за да се влюбиш в тях още повече", пише LÉxpress.

"Роналдо обвини исландците в манталитет на малък отбор, но тяхната история говори за обратното. Преди 20 години в тази страна имаше само два изкуствени терена, но благодарение на сегашната им програма за развитие на футбола, в момента те разполагат с 13 броя, които позволяват да се тренира и играе през цялата година, а не само пет месеца, както бе по-рано", твърди Le Point.

"Отделни похвали заслужават и исландските фенове. Вие въобще замисляли ли сте се, колко са увлечени по футбола в тази страна и по своя национален отбор, за да дойдат на Европейското в такова количество? 30 000 човека дойдоха във Франция, за да поддържат Исландия! Това е една десета от целия остров!", учудва се Le Parisien.

"В Исландия има само 100 професионални футболисти. Само сто! И 23 сега са тук. Да, те станаха герои след като оставиха Холандия без нищо. Те вече спечелиха този турнир!", отбелязва LÉquipe.

"През 2008 година играхме с Холандия. И тогава преди мача треньорът каза: "Ще се постараем да задържим 0:0 колкото е възможно повече, а след това ще видим какво ще се случи". През 2014 година нещата вече не бяха така. Преди мача в Рейкявик Лагербек ни събра и започна с думите: "Ето как ще победим холандците...". Това ме шокира, но преди всичко показва израстването на нашия манталитет и класа", цитира Le Point думите на ветерана Ейдур Гудьонсен.

"По принцип не е толкова важно, колко далече ще се придвижат исландците на турнира, те вече хвърлиха в екстаз цялата нация, пристигайки тук не като туристи. Независимо от обидното равенство с Унгария, тези момчета, на които изглежда няма нужда да пожелаваме късмет, имат и шанс да играят в осминафиналите", уверен е France Football.

 

  Сподели
91