Япония е заподозряна в корупция за Мондиал 2002


Н. Гавазов

Япония е заподозряна в корупция за Мондиал 2002

Японската футболна асоциация е превела 1.5 милиона долара на членове на Южноамериканската футболна конфедерация (КОНМЕБОЛ) преди гласуването за избор на домакин на световното първенство през 2002 година, съобщава испанският "АС", позовавайки се на бивш служител от централата.

Решението за домакинството на Япония и Република Корея на Мондиал 2002 бе взето през май 1996 година, като подкупът е бил даден чрез сметката на роднини на ръководителите на КОНМЕБОЛ. Президентът Николас Леос е получил 1.2 милиона долара, генералният секретар Едуардо де Лука - 200 хиляди, а отговорничката за връзката с ФИФА Зорана Данис е получила най-малкото парче от пая - 100 хиляди. Средствата са били разпределени лично от Леос.

Според информацията, 1.2 милиона са били преведени през банка в Бразилия, а останалите 300 хиляди - през две банкови сметки в САЩ. Бившият служител в КОНМЕБОЛ твърди, че това е само малка част от многобройните парични преводи и е аналогична практика в Конфедерацията на Северна и Централна Америка и страните от Карибския басейн.

Напомняме, че Футболните федерации на Япония и Южна Корея подкрепиха Йозеф Блатер за президент на ФИФА и се обявиха в защита на домакинството на Катар на Мондиал 2022.

 

  Сподели
92