Екслузивно интервю на Стоичков: Англия има шанс за Световната купа


.

Екслузивно интервю на Стоичков: Англия има шанс за Световната купа

За всеки, който търси най-точна оценка по въпроса, дали организираното от Южна Африка Световно първенство ще бъде запомнено, най-добре е да се допита до мнението на Христо Стоичков, съобщава авторитетния сайт Goal.com. Бившият нападател на Бъгария и Барселона, от месец юни е треньор на един от водещите клубове в страната - Мамелъди Съндаунс.

"Много съм щастлив тук. Аз съм треньор на един от най-добрите клубове в една голяма страна. Те (Б.ред. - ЮАР) са работили много усилено през последните няколко години, за да бъдат готови за турнира и новите стадиони са много добри", казва Стоичков в ексклузивно интервю за Goal.com.

"Подкрепата на феновете е фантастична. За всеки мач идват по 15-20000, а за Световната купа ще са много повече. Аз съм сигурен, че това ще бъде страхотно за турнира", продължава Христо.

43 годишния Стоичков си остава най-силният играч на България за всички времена - е коментарът на Goal.com. Той спечели Златната топка през 1994 година, а на Световното в САЩ, заедно с Лечков и Балъков достигна до полуфиналите, където отпадна от Италия в един оспорван мач. САЩ 94 си остава върха на българския футбол, който не можа да надгради успеха си на златното поколение което имаше.

"През 1994 година ние бяхме много добър отбор. Играчите играеха в отбори като Барселона, Валенсия, Щутгарт и Порто и ние бяхме готови за големите мачове. Сега има няколко момчета, които играят в Англия : Бербатов, Стилиян и Мартин Петров. Липсва им обаче опит. Те могат да спечелят срещу малки отбори. Нашият отбор от 94-та беше различен - имахме опит. Аз не можех да вкарам шест гола ако ги нямаше другите добри играчи в отбора", признава най-добрият български футболист за всички времена.

Стоичков е част от онова, което мнозина смятат за най-силният отбор на Барселона до сега и се свързва с ерата на Кройф от 90-те години. Отборът тогава имаше в състава си звезди като Ромарио, Лаудруп, Куман, Субисарета и сегашният треньор на Испания Гуардиола, които спечелиха четири поредни титли от 1991 до 1994 година - е коментарът на Goal.com. Най-ниската точка в представянето на каталунците тогава бе през лятото на 1994 година, когато на финала на Шампионската лига Милан, воден от Капело разби Барселона с 4:0. Стоичков помни онзи ден, но сега смята, че Англия може да достигне финал благодарение на италианския специалист, който е начело на националния отбор.

"Аз мисля много за Англия. Фабио е един от най-добрите треньори в света и независимо къде е отишъл печели трофеи. Отборът му сега е много добър, много по-добре, отколкото преди години и могат да стигнат до края. За мен най-добрите са Джерард, Лампард, Тери и Рууни. Тези момчета са много важни, а останалите в отбора трябва да им помагат", заявява Стоичков.

"Джон Тери е един от най-добрите защитници в света. Лампард и Джерард са двамата най-добри атакуващи полузащитници., а Уейн Рууни е най-добрият нападател. Ако играят добре тези момчета, то тогава шансовете на Англия да спечели световната купа са големи", убеден е българинът.

Рууни, също като Стоичков съчетава талант и огнен темперамент. Много са малко такива футболисти, които събират в себе си агресия и страст както двамата.

"Обичам този човек", казва Христо за Рууни.

"Той е много гладен за футбол. Може да видите, че той не е във футбола за пари. За 90 минути не спира да играе и преследва топката", възхищава се Стоичков на нападателя на Манчестър Юнайтед.

Стоичков се възхищава и на по-стари легенди на английския футбол.

"Винаги съм изпитвал респект към играчи като Марк Хюз, Йън Ръш и Теди Шеингам. Те са интелигентни и играят със страст. Вижте и Гигс. Той все още играе на високо ниво през всичките 90 минути. Тези всичките играчи са пример на футболистите, които днес играят за пари", коментира Камата.


НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

  Сподели
280