Смяната на века


Н. Гавазов

Смяната на века

Десет минути преди края на допълнителното време на мача Холандия - Коста Рика, любителите на статистиката може би си спомниха някои смразяващи кръвта на холандските почитатели на футбола цифри: за последните пет години Кейлор Навас спаси пет от отсъдените срещу него десет дузпи, докато Яспер Силесен няма нито един отразен удар.

Впрочем, дузпите никога не са били силната страна на Холандия. "Оранжевите" печелят само една серия от общо пет на големи турнири, което е втори най-лош резултат в историята на големите турнири. Достатъчно е да си спомним за златната ера в средата на 70-те и двата провала на финалите или за Евро 2000 когато срещу Италия холандците не успяха да вкарат нито един път от "бялата точка".

В събота вечер обаче, благодарение на двата спасени удара от Тим Крул, Хунтелаар не са наложи да изпълнява петата дузпа, а анализаторите побързаха да обявят действията на Ван Гаал 44 секунди преди края на допълнителното време като смяната на века.

На този турнир Силесен играе достатъчно добре и равномерно. Както Гилермо Очоа, Тим Хауърд и Кейлор Навас. В "работни" ситуации той спасява, умело ръководи защитата без да се стряска от това, дали пред него има трима или четирима бранителя, а също така успешно се справя с центриранията в наказателното поле. Силесен умее да чете играта и лесно да намира общ език със съотборниците си. Какво повече може да се иска от един вратар? А защо тогава той бе сменен?

За треньорските решения се съди по резултата и Ван Гаал сполучи. След мача някои холандски колеги твърдяха, че Силесен е щял да се справи при изпълнението на дузпите, но треньорът е решил да използва изненадата и да бъде оригинален. Истината е, че Крул влезе в игра и спаси два удара, което е много добър показател. Руис и Уманя стреляха в десния ъгъл и Тим се справи с тези изстрели. Няма как да разберем, дали Силесен щеше да успее. Другата истина е, че Крул принадлежи към тази категория вратари, които трудно допускат голове от преки удари, извършват невероятни спасявания, притежават харизма и невероятни реакции. Той не е отборен играч, но е лидер, който се опитва да постави всеки на мястото му. Такива навремето бяха Бенкс, Дзоф, Оливер Кан, а в по-ново време Буфон и отчасти Де Хеа. Последното, което трябва да кажем е това, че в събота вечер станахме свидетели на добрата работа на треньора на вратарите в холандския национален отбор Франс Хук, чиито метод на работа се основава не върху създаване на "всестранно развити вратари", а на това да се развиват и използват силните страни на вратарите.

Отговорът на горните въпроси е много прост: Силната страна на Крул са именно дузпите.

119-та минута на мача. Тим Крул влиза в игра, за да запише първите си 44 секунди на Световното.

И хваща първия удар в изпълнение на Брайън Руис...

 

... а след това и този на Майкъл Уманя

 

Първият, който хукна да поздрави Крул е Силесен.

 

Ван Гаал и почитателите на холандския национален отбор също са доволни. За тази смяна ще се говори през следващите години.

 

"Сякаш се намирам в сън. Знаех, че рано или късно ще получа своя шанс. В допълнителното време се сбъдна детската ми мечта", заяви Крул след срещата с Коста Рика.

"Кой ще започне мача срещу Аржентина? Разбира се, че Силесен. Просто в дадената ситуация аз прецених, че при дузпите трябва да застане Крул", каза от своя страна Ван Гаал.

Ние пък ще кажем, че именно такива истории правят турнирите легендарни и няма начин след време Мондиал 2014 да не се свързва със Смяната на века.

 

 

 

  Сподели
266