Заговорът?


Н. Гавазов

Заговорът?

"ФИФА е една купчина от стари кучи синове. Може да ме цитирате и да покажете тези мои думи. Ние разбираме, че ФИФА може да накаже Суарес. Но не и с фашистки санкции! Това е голяма агресия по адрес не само на един футболист, но и срещу цялата страна", тези думи на президента на Уругвай Хосе Мухика по адрес на Организацията, която изхвърли Луис Суарес от футбола за срок от четири месеца, предизвика не по-малък отзвук, отколкото самото деяние на нападателя на Ливърпул, който впрочем получи подкрепа и от своята жертва.

По ирония на съдбата, малко след огласяването на санкцията срещу Суарес, дойде и новината за наказанието на пресаташето на Футболната федерация на Бразилия, който на полувремето на мача Бразилия - Чили удари с юмрук в лицето нападателя на "Ла Роха" Маурисио Пиниля. Един мач. Вече стана дума за размера на наказанията, които ФИФА налага и за това, че няма никаква логика в действията на чиновниците. Може би Мухика е прав?

За удар с юмрук - един мач, за ухапване - четири месеца изхвърляне от футбола. Дали пък няма скрита логика в това решение на чиновниците със скъпите костюми, заради чиито прищевки загиват хора в Катар, а в Бразилия милиони са обречени да останат без здравна помощ, социални придобивки и дори храна?

... Опитните хора разбират, че в ситуацията с наказанието на Суарес чиновниците от ФИФА отидоха твърде далече. Трябва да се разбере, че ние изхвърлихме Италия и Англия - те загубиха много пари от това...

Девет мача за националния отбор и четири месеца изхвърляне от футбола. Но наистина ли е "само" това? Ако по-внимателно се вгледаме в решението на ФИФА, оказва се, че нещата стоят много по-различно и Суарес не трябва да прави много неща, много повече от сухите цифри от комюникето на ФИФА, а именно:

Да тренира


След като Суарес бе признат за виновен, на него му е забранено не само да играе, но и да работи на тренировки. Уругваецът няма право да стъпва на тренировъчната база на Ливърпул в продължение на четири месеца.


Да играе за Ливърпул

Наказанието на Суарес означава, че той ще пропусне 12 мача за Ливърпул - девет във Висшата лига и три в Шампионска лига.


Да играе за националния отбор на Уругвай

Луис също така ще пропусне девет мача за националния отбор, въпреки че деянието му за южноамериканския шампион е за първи път.


Да гледа мачове на стадиона

Дори отчасти да разбираме действията на ФИФА по отношение на националния и клубния отбор, в следващата забрана на Организацията има явни следи от времената на гоненията на вещици или от "нощта на дългите ножове". Суарес няма право да гледа футбол от трибуната на стадиона.

... Наказанието на Суарес е атака лично против него и въобще срещу този тип играчи, които са тръгнали от низините, от бедността...


Да присъства на отборната снимка

Най-странното наказание. Ливърпул е получил изрични указания от ФИФА, да направи традиционната си предсезонна снимка без Суарес. Нападателят не трябва да присъства на снимката на отбора, която се прави преди началото на подготовката за новия сезон... и на всички останали снимки, свързани с Ливърпул по един или друг повод.


Да участва в предлагането на продукцията на Ливърпул

Образът на Суарес не може да се използва при предлагането на продуктите, рекламиращи Ливърпул. Това означава, че ликът на уругваеца трябва да бъде премахнат от всички фланелки на клуба, рекламните постери, банерите на сайта, а също така значите с неговия лик трябва да бъдат спрени от продажба.


... Така не може да бъде наказан играч за неговата реакция. Това е мач, в който се борят мъже...


Да участва в благотворителни акции

На Суарес са забранени каквито и да е благотворителни акции, срещи с феновете и приеми. Никакви усмивки и снимки с фенове. Ливърпул може да посещава болници и да дарява средства за лечения на болни от рак деца (за сезон 2013/14 акциите на мърсисайдци само по отношение на болните от рак деца са три), но клубът и Суарес ще бъдат наказани, ако нападателят участва в тях. Това наказание на ФИФА е не само срещу Суарес, но и срещу всички фенове на славния английски клуб.

 

Луис Суарес може:

Да премине в друг клуб

И тук идва най-интересното нещо в решенията на ФИФА. Единственото, което се разрешава на Суарес е да води преговори с други клубове. И да премине в тях. Барселона и Реал Мадрид вече потриват ръце, готвейки предложение, от което Ливърпул може и да не се откаже.

Кой каза, че няма логика в действията на чиновниците от ФИФА?

 

  Сподели
307