Обратно броене: 6. Шестте най-дълги финала


Н. Гавазов

Обратно броене: 6. Шестте най-дълги финала

До началото на Световното първенство в Бразилия остават шест дни. FUTBOL TV продължава с обратното броене до старта на турнира, припомняйки на своите читатели за финалните мачове на Световните първенства, в които победителят не е излъчен в редовното време. Общият брой на тези двубои е шест.

Още на втория Мондиал се налага победителят да бъде определен чрез допълнително време. Италианците, които играят у дома и имат поставена задача от диктатора Мусолини да спечелят Световното, за 90 минути не успяват да се справят с упоритите чехи. Нешо повече, "Скуадра адзура" има реален шанс да загуби мача, но Раймундо Орси успява да нанесе невероятен удар, който Франтишек Плачинка не може да спаси.

Следващият сблъсък, в който основното време не стига, за да бъде определен победителя, идва след 30 години. През 1966 година Бундестима се измъква от загуба срещу англичаните минута преди последния съдийски сигнал. Въпреки това, "Трите лъва" успяват да извоюват победата в допълнителните 30 минути и да стъпят на световния връх.

През 1978 година домакините от Аржентина сломяват съпротивата на холандците, които за втори пореден път играят на финал, но така и не успяват да постигнат победа. "Оранжевите" са без Йохан Кройф (обвинен за най-голям виновник за поражението), но въпреки това дават истински здрава битка на своя съперник. В последната минута Роб Ренсебринк отправя топката в гредата и ако отскокът не е на другата страна, то сега победителите от Световни първенства щяха да бъдат девет страни.

През 1994 година в САЩ финалният мач за първи път в историята завършва при нулево равенство. Допълнителното време също. Бразилците вземат връх в рулетката на дузпите и прекъсват четиривековната си неуспешна серия. Най-нещастният футболист на терена е Роберто Баджо, който пропуска в решаващия момент. Каква ирония! Футболистът, класирал Италия на финал, губи самообладание в толкова важна ситуация.

През 21 век се провеждат три Мондиала, като в два от тях редовното време се оказва недостатъчно за определяне на победителя. Спокойно може да кажем, че допълнителните 30 минути са норма. През 2006 година италианци и французи вкарват двубоя в дузпи и играчите от "Скуадра адзура" са по-хладнокръвни от съперниците си, които са без изгонения Зинедин Зидан. През 2010 година испанците в мача срещу холандците успяват да избегнат рулетката на дузпите благодарение на точния удар на Андрес Иниеста.

На прага сме на следващия Мондиал. Никога в историята в три поредни финала не се е случвало победителят да бъде определян чрез допълнително време. Какво ще се случи този път? Ще бъде ли спазено това правило?

 

  Сподели
165