Обратно броене: 12. Рекордът от Лозана


Н. Гавазов

Обратно броене: 12. Рекордът от Лозана

До началото на Световното първенство в Бразилия остават 12 дни. FUTBOL TV продължава със своето обратно броене до старта на турнира и предполага, че нито един от участниците в тазгодишния турнир няма да успее да подобри рекорда, който е поставен на 24 юни 1954 година.

В този ден, в четвъртфинален мач от Мондиал 1954 в Швейцария се срещат домакините и техните съседи от Австрия (историята със слънчевия удар се случва в този двубой и може да я прочетете ТУК). Още в 19-та минута швейцарците водят с 3:0. Трудно е да се повярва какво се случва след 15 минути, но на таблото се появява 5:3 за гостите! Австрийците вкарват пет гола за 9 минути (от 25-та до 34-та). Баламан е точен и съперниците се оттеглят на почивката при резултат 5:4 за Австрия.

Второто полувреме не е толкова богато откъм събития и всичко завършва при резултат 7:5. И така, 12 гола в един мач. Тази скорострелност не е надмината до сега и мачът в Лозана си остава най-резултатен в историята на Световните първенства. През 1982 година в Испания един гол не достига за падането на рекорда - Унгария побеждава Салвадор с 10:1.

Швейцарският Мондиал също така няма равен на себе си по резултатност: в мачовете са отбелязани средно по 5.38 гола. Сега, 60 години по-късно е нереално да очакваме падане на рекорда и като цяло подобни голови феерии.

 

  Сподели
187