ФИФА: Няма корупция при избора на Катар за домакин на Мондиал 2014


Н. Гавазов

ФИФА: Няма корупция при избора на Катар за домакин на Мондиал 2014

Генералният секретар на ФИФА Жером Валке коментира информацията на списание France Football за това, че представители на организационния комитет на Катар за провеждане на Мондиал 2022 са подкупили част от Изпълкома на ФИФА. Както е известно, арабската държава успя да си спечели правото на домакинство за Световното първенство по футбол през 2022 година, изпреварвайки конкуренцията в лицето на САЩ, Южна Корея, Япония и Австралия.

Разследването на списание France Football разкри, че гласовете на президента на Африканската футболна конфедерация (CAF) Иса Аяту и Жака Анума са били купени за по 1,5 милиона долара. През 2010 година Катар е спонсорирал конгреса на CAF, като е дал сумата от 1,25 милиона долара, за да предразположи африканските членове на Изпълкома на ФИФА към своята кандидатура. В Европа, тогавашният президент на Франция Никола Саркози пък е лобирал за Катар пред президента на УЕФА Мишел Платини, който се е готвел да даде гласа си за САЩ.

Според "France Football", Платини и Саркози са се срещнали с емира на Катар Шейх Тамим бин Хамад бин Халифа Ал Тани през 2010 година, за да обсъдят инвестициите на Катар във френския футбол. През 2010 година компанията Qatar Investment Authority пък придобива 70% от ПСЖ, а сина на Платини започва работа в структурата на QIA.

„Не сме получили никакви доказателства или свидетелства относно твърденията за корупция при избора на страни-домакини на Мондиал 2018 и Мондиал 2022. Мислите ли, че ако действително има подобно нещо, президентът на ФИФА или който и да е друг чиновник няма да обърне внимание на това? Ако се появяват някакви доказателства или сведения, заслужаващи внимание, те ще бъдат разгледани от комитета по етика", заяви Валке за L'Equipe.

 

  Сподели
90