Ирландия - Германия: Ще могат ли домакините да измъкнат нещо от силния си съперник?


А. Павлов

Ирландия - Германия: Ще могат ли домакините да измъкнат нещо от силния си съперник?

Ирландия - Германия
Стадион: "Авива Стейдиъм", Дъблин
Дата: 12.10.2012 г.
Час: 21:45 часа
Съдия: Никола Рицоли (Италия)


Ирландия приема Германия в мач от 3-ия кръг в Група C на световните квалификации в зона Европа. В тази група се намират още отборите на Швеция, Австрия, Казахстан и Фарьорските острови, като лидер след първите два рунда е Бундестимът с пълен актив от шест точки. Тук обаче трябва да кажем, че единствено възпитаниците на Йоахим Льов и казахстанският национален тим са изиграли по два двубоя, докато останалите четири отбора имат записан само по един мач. Иначе тази вечер, освен Ирландия - Германия, ще се проведат още две срещи в Група C, като в едната Казахстан е домакин на Австрия, а в другата Фарьорските острови посреща Швеция.

И така, докато австрийците и шведите имат наглед по-леки противници пред себе си, то предстоящото гостуване в Дъблин ще бъде един доста сериозен тест за немските национали. "Момчетата в зелено", които стартираха квалификационната кампания с минимален успех с 2:1 над Казахстан, не са губили на собствен терен от 2010 година насам. С немалка заслуга за тази серия без загуба е треньорът Джовани Трапатони. 73-годишният италианец пое ирландците през 2008 година, успявайки да изгради един доста боеспособен състав. Като резултат от това, през тази година Ирландия игра на Евро 2012, което бе първото участие за отбора на голям шампионат от Мондиал 2002. Въпреки че играчите на Трапатони загубиха и трите си мача в група с Испания, Италия и Хърватия, те нямат от какво да се срамуват, защото сториха всичко по силите си, за да се представят добре. Сега целта пред ирландците ще бъде класирането за СП-2014. На 7-и септември те вече победиха казахстанците с 2:1, а четири дни по-късно се наложиха с убедителното 4:1 над Оман в контрола. Така в последните си пет двубоя "момчетата в зелено" записаха две победи, едно реми и две загуби.

От друга страна, балансът на Германия от последните пет мача е три успеха и две поражения, които немците претърпяха от Италия с 1:2 на европейското първенство и от Аржентина с 1:3 в приятелски двубой през месец август. Бундестимът обаче започна на ниво квалификациите за СП-2014, след като срази Фарьорските острови с 3:0 и Австрия с 2:1. Футболистите на Льов, които са изявеният фаворит в Група C, ще гонят първото място в групата и директно класиране за Мондиала в Бразилия. За целта немците ще се стремят към победа във всяка една среща и изключение в това отношение няма да направи и сблъсъкът с Ирландия. Ясно е, че предимството преди този дуел е на страната на Бундестима. В неговите редици се подвизават по-класните играчи, които в последно време натрупаха доста болезнен, но пък и много ценен опит. В този случай визираме неуспешния поход към титлата на Евро 2012 и голямото разочарование в Шампионската лига за немските национали, които на клубно равнище се състезават за Байерн. А не е тайна за никого, че хора като Филип Лам и Бастиан Швайнщайгер са двете основни фигури не само на "Зебенер Щрасе", но и в Маншафта.

Именно за тези двама футболисти отговорността ще бъде най-голяма в този квалификационен цикъл. Лам и Швайнщайгер заедно с Клозе са тримата най-опитни играчи в състава на Йоахим Льов. И докато по време на европейското първенство Миро Клозе изпълняваше по-скоро второстепенна роля, то от началото на квалификациите той е несменяем титуляр заради контузията на Марио Гомес. Клозе, който въпреки че вече е на 34 години, продължава да се намира в изключително добра форма и това се доказва от головата му успеваемост, на която се радва в своя клубен отбор Лацио. От старта на кампанията нападателят е отбелязал пет гола в седем мача в Серия A и едно попадение в две срещи в Лига Европа. Затова предвид отсъствието на Гомес и силните изяви на Клозе, не бива да се учудваме, че последният ще бъде титуляр срещу ирландците. За сметка на това обаче капитанът Филип Лам ще пропусне този мач заради наказание, а на линия за визитата в Дъблин няма да бъде и Матс Хумелс, който страда от травма. Лукас Подолски пък има проблеми с глезена и вероятно няма да започне срещата с Ирландия като титуляр, като и Марио Гьотце също е под въпрос за мача с "момчетата в зелено".

Все пак Йоахим Льов не може да се оплаче от толкова големи кадрови проблеми, колкото своя колега Джовани Трапатони. Италианецът няма да може да ползва услугите на някои от ключовите си състезатели в лицето на капитана Роби Кийн и Ричард Дън, които са контузени. Същата е и причината за отсъствието на Шон Сейнт Леджър и Кевин Дойл. Затова се очаква на върха на атаката да действа Джонатан Уолтърс, а Саймън Кокс - по дясното крило. Шейн Лонг пък ще бъде оставен на пейката, докато Шеймъс Коулман ще запише първия си официален двубой като титуляр за Ирландия на десния бек за сметка на Стивън Кели. На левия фланг на отбраната своето място запазва Стивън Уорд.

Тези промени, макар и домакините да се осланят преди всичко на отборни действия, няма как да останат без последствия. Да, ирландците все пак изглеждат способни да се противопоставят на предстоящия си опонент, който обаче надали ще пропусне да си тръгне с победа от "Авива Стейдиъм".

Последни 5 изиграни срещи:

Ирландия:

14 юни Испания - Ирландия 4:0 (Евро 2012, Група С)
18 юни Италия - Ирландия 2:0 (Евро 2012, Група С)
15 август Сърбия - Ирландия 0:0 (Приятелска среща)
07 септември Казахстан - Ирландия 1:2 (Квалификация за СП-2014)
11 септември Ирландия - Оман 4:1 (Приятелска среща)

Германия:

22 юни Германия - Гърция 4:2 (Евро 2012, 1/4-финал)
28 юни Германия - Италия 1:2 (Евро 2012, 1/2-финал)
15 август Германия - Аржентина 1:3 (Приятелска среща)
07 септември Германия - Фарьорски острови 3:0 (Квалификация за СП-2014)
11 септември Австрия - Германия 1:2 (Квалификация за СП-2014)


Досегашни срещи:

Ирландия - Германия

16 срещи
5 победи за Ирландия
4 равенства
7 победи за Германия
Голова разлика: 25:21 за Германия


Коефициенти от bet365:
Ирландия - 8.00
Равен - 4.50
Германия - 1.40

Коефициенти от Offsidebet:
Ирландия - 7.75
Равен - 4.20
Германия - 1.40

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
36