Гданск


-.

Гданск

Провинция: Померания
Население: 456 000
Надморска височина 13 метра

Наполеон казва, че Гданск е „ключът към всичко”. В над 1000-годишната история градът често е попадал в различни държави – Полша, Германия, Прусия и под владението на Тевтонския орден. До Втората световна война той носи името Данциг като преди нахлуването на немските войски е град-държава със собствена конституция, валута и химн.

Архитектурата на града и неговият облик са по-скоро фламандски, отколкото полски или германски, тъй като, като важен търговски център той е и част от Лигата на Ханзата. Градът лежи около устието на река Мотлава, която се влива в Балтийско море. Гданск е най-важното полско пристанище. В града е роден лидерът на Солидарност Лех Валенса, който е основна фигура в отхвърлянето на комунистическата диктатура в страната през 1989 г.

Още от VII век има следи от заселници по устието на река Молтава. През 1454 управлявания от тевтонците град става феодално зависим от Полша. В средата на 16-ти век това е най-големият полски град, дом на множество търговци. Многото войни обаче довеждат до икономически упадък до 1793, когато Прусия го анексира. С изключение на периода между 1807-1814, когато Гданск е независим, градът остава немско владение до края на Първата световна война.

Версайския договор му връща свободния статут до началото на следващата война, която започва на 1 септември 1939 именно от тук. След победата на Съюзниците градът е върнат на Полша, но за жалост е пострадал доста тежко от бомбардировките. Възстановен е до към 1970. Тогава става арена на първото полско надигане срещу комунизма. След протести е свален лидерът Владислав Гомулка. Още 10 години са нужни, за да бъде основан съюзът „Солидарност”, начело с Лех Валенса, който през 1990 ще стане първият президент на демократична Полша.

Сред най-известните личности, родени в този град попадат освен Лех Валенса и астрономът Йоханес Хевелиус, ученият Габриел Фаренхайт, философът Артур Шопенхауер, и писателят и носител на Нобелова награда за литература Гюнтер Грас.

Във футболно отношение Гданск никога не се е радвал на особени успехи. Най-популярният тим от града е Лехия Гданск, чийто най-голям успех е Купата на Полша през 1985. Тя се приема за огромна изненада като се има предвид, че по това време тимът играе във втория ешелон. През 2001 клубът основан от емигранти от Лвов, който е в днешна Украйна, изпада заради финансови неуредици и е изпратен чак в 6-та дивизия. Все пак след 8 сезона Лехия се връща в елита не и без помощта на влиятелни свои привърженици като Лех Валенса и премиерът Доналд Туск.



Двубои от Евро 2012:

10 юни 19:00 Група С: Испания - Италия
14 юни 21:45 Група С: Испания - Ирландия
18 юни 21:45 Група С: Хърватия - Испания
22 юни 21:45 1/4-финал: Б1 - А2

Гданск ще посрещне 4 срещи от Евро 2012 на „Арена Гданск”. Стадионът е разположен в квартал „Летница” и разполага с 40 000 места като беше открит през юли 2011. Новият дом на Лехия беше построен за 2 години и половина, а на 6 септември 2011 Полша прие тук Германия в контрола, завършила наравно 2:2.    

  Сподели
204