Финалът в Киев: На лов за мъртвеца (видео)


Н. Гавазов

Финалът в Киев: На лов за мъртвеца (видео)

Испания - Италия
Стадион: "Олимпийски", Киев
Дата: 01.07.2012г.
Час: 21:45
Съдия: Педро Проенса (Португалия)

В неделя вечер Испания и Италия ще излязат един срещу друг на Олимпийския стадион в Киев и милиони зрители по целия свят ще станат свидетели на кулминацията на Европейското първенство по футбол. Това ще бъде мач, който не само ще определи новият Крал на Европа, но също така може завинаги да изпрати Испания в историята, правейки от „Ла Фурия Роха" единственият тим спечелил три поредни големи турнира. От своя страна „Скуадра Адзура" ще се опита да сложи ръка на трофея за първи път от 1968 година - нещо, което много малко специалисти предполагаха преди началото на първенството. Това ще бъде титанична битка между две сходни идеологии и същевременно два толкова различни стила на игра, битка, в която ще има малки локални сблъсъци, всеки един от голямо значение за общия успех.

Пътят до финала

Испания и Италия попаднаха заедно в група С на Евро 2012 и започнаха кампанията си в двубой помежду си, който завърши при резултат 1:1 след като преди това Антонио Ди Натале откри резултата за да дойде по-късно изравнителния гол на Сеск Фабрегас. Този мач изненада с две неща - първото е, че на Испания липсваше онази свежест и лекота в играта, която сме свикнали да виждаме в хората на Дел Боске , а другият момент беше представянето на „мъртвеца" (както медиите на Пиринеите описаха тима на Италия), който показа стил нямащ нищо общо с прословутото катеначо.

По-нататък Испания се разправи за 4:0 срещу Ирландия след два гола на Фернандо Торес и по един на Давид Силва и Фабрегас. Междувременно, Италия завърши наравно 1:1 с Хърватия в мач, в който хората на Прандели доминираха през цялото време, но една-единствена грешка на отбраната в лицето на Киелини лиши тима от трите точки.

Третият кръг в тази група трябваше не само да даде отговор на въпроса кой ще продължи напред, но се превърна и в своеобразен тест за присъствието на морал във футбола. Хърватите опънаха до краен предел нервите на испанците и ако трябва да бъдем честни, хората на Билич изиграха тактически блестящо срещата, която можеха спокойно да спечелят, а ако не бяха някои спорни съдийски решения, можеха и да не загубят. В крайна сметка гол на Навас в края на мача донесе победата на Испания, а с това и първото място в групата. В същото време Италия завърши втора, благодарение на победата си с 2:0 над Ирландия след голове на Антонио Касано и Марио Балотели, но ако трябва да бъдем честни, италианците до последно трепереха за резултата в другия мач, защото евентуален гол на хърватите ги пращаше обратно на Апенините.

На четвъртфинала Испания се справи относително спокойно с Франция, побеждавайки „трикольорите" с 2:0 след два гола на Шаби Алонсо, вторият от дузпа. Италия от своя страна показа на родоначалниците на футбола Англия как се играе тази игра, но въпреки многото шансове за отбелязване на гол, хората на Прандели така и не успяха да превземат вратата на Харт в редовното и допълнителното време и победителят трябваше да бъде определен чрез дузпи, при които Англия не успя да избяга от прокобата и съответно загуби.

В полуфиналите Испания срещна Португалия с нейния Роналдо, в един от най-слабите мачове от Европейското първенство, а триумфът на „Ла Фурия Роха" в иберийското дерби дойде след изпълнение на дузпи като преди това двата тима не успяха да си отбележат гол.

За сметка на това Италия и Германия изиграха един вълнуващ мач, в който „Скуадра Адзура" изнесе истински урок по италиански на своя съперник и прекъсна рекордната му серия от 15 поредни победи, а с това спечели и правото да играе в последния мач от турнира. Този двубой ще бъде запомнен с двата гола на Балотели, чудесната игра на Пирло и разбира се отпадането на Германия, която преди турнира се смяташе за най-големият конкурент на Испания за спечелване на европейската титла.

Тази добра за „Ла Фурия Роха" новина всъщност доведе след себе си и една лоша, защото утре вечер испанците ще трябва да се изправят против своя най-голям кошмар - Италия, срещу която за 92 години имат само една победа и то след изпълнение на дузпи.


Кадрови въпроси и тактически постройки

 

Испания

Изборът на Дел Боске на състав ще бъде от много важно значение за успеха срещу тактически грамотните италианци. Няма да е лесно на испанския специалист, тъй като той има под ръка толкова добри играчи, от които може да използва само 11. Въпреки това, очакванията са, че срещу войнствената средна линия на „адзурите" ще излезе Фернандо Торес, което означава, че Алваро Негредо ще започне мача от пейката, още повече, че играчът на Севиля се представи слабо срещу Португалия. Мястото на Иниеста на левия фланг на атаката е гарантирано докато отдясно Дел Боске ще трябва да избира между Силва и Фабрегас. Лично аз смятам, че това ще е играча на Барселона, но решението ще е на треньора и за него ще разберем преди мача. Всички други позиции остават непроменени, включително и титулярното място на Жорди Алба на левия край на отбраната.

 

Италия

Прандели започна турнира с постройка 3-5-2, която в хода на мачовете постоянно променяше, преминавайки през импровизираното 4-4-2 срещу хърватите и 4-1-3-2 срещу ирландците. В утрешният двубой обаче очакванията са Чезаре да започне и да завърши с 4-3-1-2, давайки шанс отпред на Касано и Балотили, подкрепяни в по-задни позиции от Монтоливо. Средната линия ще остане непроменена от последния двубой и както се очаква, Пирло ще бъде отново моторът на своите. В ариегарда единственият въпрос пред Прандели ще е мястото на десния бек - Абате или Балдзарети, но това ще реши треньора непосредствено преди мача.


Какъв ще бъде стилът на двата тима?

Всички десет полеви играчи на Испания ще се стремят да притежават и задържат топката, да я разиграват в средата на терена и така да се придвижват напред, търсейки празни пространства и заостряйки атаката в последната и третина. Тук основно ще се разчита на властващото дуо от Барселона Иниеста и Шави, към което се присъедини и Шави Алонсо (лично аз очаквам повече мощ по левия фланг).

Планът на Италия е да се разчита основно на Пирло, който действа като плеймейкър, но не типичен, а разположен в по-задни позиции - такъв играч италианците наричат „реджиста". Като типичен плеймейкър ще бъде Монтоливо и всъщност двамата ще оформят двата края на един ромб, чрез който „Скуадрата" ще се придвижва. Италианците, които имат една от най-стабилните защити ще приемат играта в своята половина, където Де Роси и Маркизио ще изпълняват също отбранителни функции, но с овладяване на топката двамата ще търсят начин за бърза контраатака или чрез комбиниране с Пирло да се атакува постепенно.

 

Ключови битки

Рамос - Балотели

В отсъствието на Пуйол Рамос циментира мястото си като партньор на Пике в центъра на отбраната. Утре вечер ще станем свидетели на малка локална война. Серхио обезличи Роналдо, а Балотели изригна срещу Германия. Какво ще стане в Киев - само може да гадаем. Прогноза: Равностоен сблъсък.

Шави - Пирло

Любопитен сблъсък между двама от най-добрите футболисти в Европа. Шави показа леки колебания в мача с Португалия и все още не е заблестял по начина, по който го виждаме в Барселона. За Пирло говорехме много и той е на крачка да бъде избран за Играч на турнира. Но утре ще бъде истинският тест за италианеца. Прогноза: Леко предимство за Пирло.

Левият фланг на испанската атака срещу десният край на италианската отбрана

Класика! Тук са Иниеста и Алонсо, а срещу себе си ще имат Маркизио и вероятно Балдзарети, който се представи еднакво добре като ляв и десен бек. Това е много опасна зона за италианците и аз продължавам да изпитвам опасения, че това може да се окаже слабото звено на „Скуадра Адзура". Това ще разберем утре вечер. Прогноза: Леко предимство на испанците.

 

Статистика и факти:

- Испания е непобедена в последните си 28 мача от Европейското първенство, включително и квалификациите.
- Италия е непобедена в последните си 18 мача от Европейското първенство, включително и квалификациите.
- Испания е запазила чиста мрежата си в 6 от последните си 8 мача от Европейското първенство, включително и квалификациите.
- В последните 6 мача във всички турнири между двата тима бяха отбелязани под 2,5 гола.
- 62 % от попаденията на Испания срещу Италия са отбелязани в последния половин час на мачовете на тима. Между 30-та и 45-та минута испанците нямат отбелязан гол.
- 50% от попаденията на Италия срещу Испания са между 30-та и 45-та минута.

Испания - Италия (показатели средно на мач на Евро 2012):

- Удари: 17 - 20
- Голове: 2 - 1
- Нарушения: 13-16
- Засади: 3-3
- Спечелени въздушни двубои: 59% - 46%
- Владеене на топката: 67% - 52%
- Дълги пасове: 57 - 63
- Къси пасове: 690 - 468
- Точни пасове: 89% - 83%
- Блокирани удари: 1,4 - 3,2
- Корнери 8-5


Какво да очакваме?

Двубоят ще е битка между майсторите и хитреците на европейския футбол (днес AS писа, че това ще е Ловът на мъртвеца). Освен това, двата тима се славят с добре организирани и стабилни защити, което предполага, че е твърде вероятно да станем свидетели на предпазливо начало и по-следващо високо темпо на игра с атаки към двете врати. Предполагам, че халфовите линии ще имат малко свободни пространства и много работа, но така или иначе мачът ще се реши в средата на терена. В последните четири финала само един път е отбелязван гол през първото полувреме. Утре не знаем какво ще се случи, но е малко вероятно да видим много попадения. Това предполага, че срещата може да отиде в продължения и дори дузпи - нещо, което не е по вкуса на испанците.

Но мога да предположа и друго: Испания не блести на Евро 2012. Всъщност, без да обиждам почитателите на испанския футбол, за мен това е „Мъртва Испания" и по-късно ще обоснова мнението си. В същото време на основа на представянето на Италия срещу Англия и Германия, аз мисля, че „Скуадра Адзура" влиза в утрешния мач с много по-голяма инерция и гледайки играта им не бих оприличил отбора на „мъртвец", както го направиха испанските медии. И не знам в утрешния двубой кой ще е в ролята на ловец и кой на мъртвец. Но имам усещането, че Италия ще победи с 1:0.

Прогноза за: Испания - Италия 0:1

 


Последни 5 изиграни срещи:

Испания:

10 юни Испания - Италия 1:1 (Евро 2012, Група С)
14 юни Испания - Ирландия 4:0 (Евро 2012, Група С)
18 юни Хърватия - Испания 0:1 (Евро 2012, Група С)
23 юни Испания - Франция 2:0 (Евро 2012, 1/4-финал)
27 юни Португалия - Испания 0:0 - 2:4 след дузпи (Евро 2012, 1/2-финал)

Италия:

10 юни Испания - Италия 1:1 (Евро 2012, Група С)
14 юни Италия - Хърватия 1:1 (Евро 2012, Група С)
18 юни Италия - Ирландия 2:0 (Евро 2012, Група С)
24 юни Англия - Италия 0:0 - 2:4 след дузпи (Евро 2012, 1/4-финал)
28 юни Германия - Италия 1:2 (Евро 2012, 1/2-финал)


Досегашни срещи:

Испания - Италия

26 срещи
7 победи за Испания
11 равенства
8 победи за Италия
Голова Разлика: 30:26 за Италия

На Европейски първенства:

4 срещи
0 победи за Испания
3 равенства
1 победа за Италия
Голова Разлика: 2:1 за Италия


Коефициенти от bet365:
Испания - 2.20
Равен - 3.10
Италия - 3.75

Коефициенти от Offsidebet:
Испания - 2.20
Равен - 3.05
Италия - 3.60

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
34