Полша - Гърция: Консервативна игра, без победител


Н. Гавазов

Полша - Гърция: Консервативна игра, без победител

Полша - Гърция
Стадион: "Национален стадион", Варшава
Дата: 08.06.2012г.
Час: 19:00
Съдия: Карлос Веласко Карбайо (Испания)


В петък във Варшава ще бъде даден първият съдийски сигнал на Европейското първенство по футбол в Полша и Украйна. Никога преди това турнирът преди началото не е събирал около себе си толкова голямо количество разговори. Провалът на организаторите по спазване сроковете за строителство на спортните съоръжения, проблемите с частните инвеститори, многочислените съдебни спорове, политическите изявления и специални акции.

Всичко това сега е някъде назад. Пред нас е празникът на класният европейски футбол. Шестнадесет отбора за последен път в стария формат на състезанието ще си оспорят званието най-силен отбор на Европа - след четири години във Франция ще се събере много по-голям състав от изпълнители и да се надяваме, че там ще бъде и България.

Както се полага, големият турнир се открива от домакините. Първите мачове на Евро обикновено не се славят с празник на атакуващия футбол, най-вече заради напрежението да не загубиш пред собствена публика. В това отношение в Полша и Украйна не би трябвало да съществуват някакви комплекси, защото никой не очаква от източноевропейците велики неща и евротриумф. Излизането от групите и класирането за плейофите ще е напълно достатъчно.

Подготовката на Полша за турнира премина в изиграване на серия от приятелски мачове, в последните шест от които „дружина полска" няма загуба. Разбира се, от тези двубои не може да си направим кой знае какви изводи, тъй като те не биха могли да осигурят онова предизвикателство, което ще бъде във всеки един мач от Евро 2012. Единственият двубой, в който поляците постигнаха категорична победа е срещу..Андора преди седмица и от тази среща няма как да се направят някакви сериозни изводи.

За втори път през последните три Европейски първенства първенството ще бъде открито от Гърция. Ото Рехагел вече не е в топлата страна, но Фернандо Сантуш свърши не по-малко добра работа и никой вече не си спомня, че навремето имаше проблеми между треньора и местната Федерация, а нещата бяха изгладени с подобряване на финансовите условия на специалиста. Гърция също изигра серия от приятелски мачове, в които допусна една -единствена загуба от Румъния и както своя утрешен съперник, южните ни съседи се ограничаваха да вкарват най-много по един гол.

В Полша няма отсъстващи играчи и очакванията са Жмуда да заложи на единадесеторката, която използва в последните две контроли. Това означава атаката да се води от Левандовски, който ще бъде подпомаган в тил от отлично представилият се в Лига 1 Обраняк, а по крилата ще действат Блашчиковски и Рибус. На десният фланг на защитата ще се разположи един от най-добрите бранители в Европа (за мен най-добрият) през изминалия сезон - Лукаш Пишчек, който обича да се включва в атаките, така че отсега може да кажем каква ще бъде тактиката на домакините.

Гърция също може да се похвали с пълен състав, а опасенията за контузия на Василис Торосидис се оказаха неоснователни и десният бек на южните ни съседи се очаква да започне като титуляр. Акцентът на действията на гърците ще бъде насочен отново върху стабилна защита, въпреки че схемата на игра е 4-3-3. В тази връзка атакуващото трио ще бъде изградено от Салпингидис, Нинис и Самарас, а центъра на защитата от дуета Папастатопулос - Пападопулос.

Последният път, когато тези два отбора се срещнаха бе през март 2011 и тогава те не успяха да се победят, завършвайки 1:1. Очакванията са утре да станем свидетели на много консервативна игра, а основната причина е страхът от евентуална загуба, която би навредил сериозно на шансовете за прогрес в групата. В същото време, какво би означавала една победа, за който и да е от двата тима! Много ми се иска да кажа, че Полша ще победи с 1:0, но няма да го направя и според мен мачът вероятно ще завърши наравно. Може би домакините ще поведат с гол на Рибус, а гърците ще изравнят чрез Самарас, а е напълно възможно да не станем свидетели на никакви попадения. Но каквото и да се случи, нека да се надяваме, че ще се получи вълнуващ мач, колкото е възможно като в двубой на откриването.

Прогноза за: Полша - Гърция 1:1


Последни 5 изиграни срещи:

Полша:

16 декември Полша - Босна и Херцеговина 1:0 (Приятелска среща)
29 февруари Полша - Португалия 0:0 (Приятелска среща)
22 май Полша - Латвия 1:0 (Приятелска среща)
26 май Полша - Словакия 1:0 (Приятелска среща)
02 юни Полша - Андора 4:0 (Приятелска среща)

Гърция:

11 ноември Гърция - Русия 1:1 (Приятелска среща)
15 ноември Гърция - Румъния 1:3 (Приятелска среща)
29 февруари Гърция - Белгия 1:1 (Приятелска среща)
26 май Гърция - Словения 1:1 (Приятелска среща)
31 май Гърция - Армения 1:0 (Приятелска среща)


Досегашни срещи:

Полша - Гърция

15 срещи
10 победи за Полша
2 равенства
3 победи за Гърция
Голова Разлика: 29:11 за Полша

На Европейски първенства:

НЕ СА СЕ СРЕЩАЛИ ДОСЕГА


Коефициенти от bet365:
Полша - 1.90
Равен - 3.25
Гърция - 4.50

Коефициенти от Offsidebet:
Полша - 1.95
Равен - 3.20
Гърция - 4.20

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
40