Хидинг: Турция трябва да реорганизира системата за подбор на кадрите си


Н. Гавазов

Хидинг: Турция трябва да реорганизира системата за подбор на кадрите си

Холандският специалист Гуус Хидинк, който днес разтрогна контракта си с националния отбор на Турция обясни причините за провала на водения от него тим в кампанията за класиране на финалите на Европейското първенство в Полша и Украйна догодина. Както е известно, турците се класираха на второ място в своята квалификационна група и придобиха правото да играят баражи, но там не успяха да преодолеят Хърватия.

„Успехите на националните отбори на високо ниво зависят от това, как се представят юношеските отбори, започвайки още от 14-годишна възраст. И тук влиза в действие системата на местните клубове. Доколко организирано и сериозно те подхождат към въпросите с възпитанието и обучението на младите момчета. В такива страни като Германия и Холандия тази система е развита много добре и резултатите са очевидни. Холандия е малка държава, но националния отбор винаги играе на големи турнири. Младите дарования винаги получават своя шанс, ако играят в клубовете си", заяви Хидинг в интервю за Reuters.

„Турция притежава огромен потенциал о може постоянно да присъства на големи турнири. Но трябва по-добре да организира системата с привличането на кадрите в националния отбор. Тази отговорност лежи изцяло на клубовете. Когато подписвах договора с Турската федерация, ние си поставихме за цел да привлече в тима млади хора и моите възпитаници заеха второ място в групата, а треньорският щаб вля свежа кръв в отбора. Направените изменения ще позволят на турците да растат и прогресират в бъдеще. Не съжалявам, че работих с този отбор", завършва Хидинг.

 

  Сподели
84