Португалия ще вземе трите точки срещу Шотландия


Н. Гавазов

Португалия ще вземе трите точки срещу Шотландия

Португалия - Шотландия

Стадион: "Да Луж", Лисабон

Дата: 08.09.2024 г.

Час: 21:45

Съдия: Маурицио Мариани (Италия)

След като започна кампанията си в Лигата на нациите на УЕФА с победа, Португалия ще търси втори успех в неделя вечерта, когато посреща Шотландия на "Да Луж".

Знаменателен гол на Кристиано Роналдо помогна на Селесао да започне с максимален брой точки в Лига А, Група 1, докато Шотландия потъна до нова поредна загуба.

Ранно попадение на бившия му съотборник Диого Далот подготви сцената за Кристиано Роналдо да отбележи своя гол 900 в кариерата в четвъртък, когато Португалия спечели с 2-1 в Лигата на нациите срещу Хърватия.

Далот стреля, след пас от Бруно Фернандеш, преди попадението на Роналдо да успокои домакините, въпреки че автоголът на Далот по-късно намали предимството им.

След като беше елиминиран на четвъртфиналите на Евро 2024, Селесао даде положителен отговор при завръщането си в игра, като тяхната звезда за всички времена и рекордьор по голмайстори успокои твърденията, че той трябва да се оттегли от националния отбор.

Старши треньорът Роберто Мартинес в крайна сметка ще се стреми да стигне докрай в турнир, спечелен от Португалия през 2019 г.: те пропуснаха място във финалите, като завършиха втори след Испания в групата си последния път.

Сега бившият селекционер на Белгия цели максимални точки от двубой у дома, въпреки че дори завършването на второ място в Група 1 би било достатъчно, за да стигне до четвъртфиналите в новия разширен формат на УЕФА.

Освен две нулеви равенства, Шотландия бе побеждавана във всяка от предишните си срещи с Португалия, така че историята няма да е на тяхна страна на "Да Луж".

Много се промени от последната им среща през 2018 г., тъй като управлението на Стив Кларк видя шотландците да се връщат някъде близо до предишния си статус, достигайки последователни финали на Европейско първенство и печелейки промоция в най-високото ниво на Лигата на нациите.

Въпреки това, лошата поредица от резултати продължи по-рано тази седмица, след като Полша реализира дузпа в добавеното време, за да спечели с 3-2 на "Хемпдън Парк".

Били Гилмор и Скот Мактоминей отбелязаха голове през второто полувреме, за да изравнят за домакините в Глазгоу, но Грант Ханли повали Никола Залевски късно в мача, а крилото след това се засили, за да победи Ангъс Гън от "бялата точка".

Шотландия вече е допуснала 17 гола в осем мача тази година, включително един срещу Унгария, след което британците напуснаха Евро 2024 само с една точка от три мача.

Само една победа от 13 през 2024 г. оказва натиск върху Кларк да избегне ново поражение този уикенд - особено след като завършването на трето или четвърто място може да доведе до изпадане на Шотландия - но калибърът на техните опоненти прави това трудна задача.

Рядко предсказуем по отношение на тактиката, селекционерът на Португалия Роберто Мартинес смени отбранителната четворка на тройка по средата на мача срещу Хърватия в четвъртък, така че и двете постройки може да се използват този уикенд.

Педро Гонкалвеш и Франсиско Тринкао бяха повикани в отбора този месец и те ще се състезават с Рафаел Леао и Педро Нето за избор в подкрепа на капитана Кристиано Роналдо, който трябва да започне отпред.

След като Нелсън Семедо и Жоао Невеш влязоха на полувремето, единият или и двамата можеха да бъдат повишени в титулярните 11, ако Мартинес реши да завърти изобилните си ресурси.

Междувременно Стив Кларк - сега без капитана на Селтик Калъм Макгрегър след края на кариерата му в националния отбор - използва Райън Голд и Бен Доук за техните дебюти миналия път, но това трябва да е познат шотландски отбор, който ще се подреди в Лисабон.

Присъединявайки се към първия защитник Киърън Тиърни отстрани, нападателят на Торино Че Адамс трябваше да се оттегли поради контузия, така че или Лорънс Шанкланд , или Линдън Дайкс ще водят линията в неделя вечер.

Основната заплаха за гостите обаче може да дойде точно зад фронтмена, тъй като Скот Мактоминей се придвижи към 10 международни гола с попадението си в средата на седмицата срещу Полша.

Какво да очакваме?

Тъй като Португалия е благословена с атакуващи богатства, а Шотландия не може да държи задната врата затворена, със сигурност може да има само един резултат в неделя вечерта.

И това   е победа за домакините

Прогноза: Португалия – Шотландия 2:0

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
25