Министър поиска извинение от Меси, уволниха го


И. Ангелов

Министър поиска извинение от Меси, уволниха го

Аржентинският президент Хавиер Милей уволни Хулио Гаро, неговия заместник-секретар по спорта, след като последният поиска аржентинските играчи да се извинят за празненствата си на Копа Америка тази седмица.
Полузащитникът на Челси Енцо Фернандес публикува видео в социалните медии на играчи на Аржентина, които пеят песен, насочена към техния съперник от Световното първенство Франция, като се прицели в състава на отбора на "петлите" с някои расистки припявки.

Аржентинците пееха как френските играчи са "от Ангола" или имат майка "нигерийка" и баща "камерунец".

В отговор защитникът на Челси Уесли Фофана публикува в социалната мрежа X: "Футбол през 2024 г.: безпрепятствен расизъм“. Тогава стана ясно, че Фофана, Аксел Дисаси и Мало Густо са спрели да следват Енцо в Instagram.

Оттогава Гаро поиска извинение от капитана на Аржентина Лионел Меси, който отсъстваше от видеото.

"Капитанът на националния отбор трябва да се извини за тази афера, точно както президентът на АФА“, написа Гаро в рубрика за изданието Clarin.

В отговор, яростният Милей уволни Гаро от правителството си и заяви: "Да се ​​каже, че (Лионел) Меси трябва да се извини на някои колонизиращи европейци за песен, която казва истината, означава да се противопоставя напълно на идеологията на Джаво."

Неговият официален уебсайт по-късно съобщи: "Президентството съобщава, че никой член на правителството не трябва да коментира, да мисли или да казва какво трябва да направи аржентинският национален отбор, световен шампион и двоен шампион на Америка, или на който и да е друг гражданин. Поради тази причина Хулио Гаро вече не е заместник-министър на спорта на нацията."

Думите на Милей бяха подкрепени от неговия вицепрезидент Виктория Виляруел, която публикува в X: "Никога не сме имали колонии или граждани от втора класа. Никога не сме налагали нашия начин на живот на никого. Но също така няма да толерираме ако правят това срещу нас. Аржентина беше създадена с потта и смелостта на индианци, европейци, креоли и чернокожи като Ремедиос дел Вале, сержант Кабрал и Бернардо де Монтеагудо.

"Нито една колониалистка страна няма да ни сплаши за футболна песен или за това, че казваме истини. Спрете да симулирате възмущение, лицемери. Енцо, аз съм с теб.“

  Сподели
54