Саутгейт огласи окончателната заявка за Евро 2024


Н. Гавазов

Саутгейт огласи окончателната заявка за Евро 2024

Мениджърът на Англия Гарет Саутгейт обяви окончателния си състав от 26 играчи преди Евро 2024 в Германия.

Шефът на "Трите лъва" първоначално призова 33 играчи, но трябваше да направи значителни съкращения до крайния срок 7 юни, в който момент отборите трябва да представят отбор от поне 23 и до 26 играчи за шампионата, и в крайна сметка той отпрати седем души от своя списък.

Кампанията на Англия за Евро 2024 ще започне на 16 юни с мач срещу съперника от група C Сърбия, преди Дания и Словения да ги очакват съответно на 20 юни и 25 юни.

Преди Еврото отборът на Саутгейт победи Босна и Херцеговина с 3:0 на "Сейнт Джеймсис Парк" на 3 юни в първия си приятелски мач и скоро ще приеме Исландия на "Уембли" на 7 юни в последния си контролен мач.

Саутгейт посочи трупа, пълна както с опит, така и с младежки талант, с няколко забележителни пропуска както от първоначалната селекция от 33 души, така и от последната трупа от 26 души.

Липсата на минути на Аарън Рамсдейл в Арсенал не се отрази на положението му като номер две на Джордан Пикфорд, докато Дийн Хендерсън се възползва от контузията на съотборника си в Кристъл Палас Сам Джонстън, за да влезе също в състава.

Защитиците в лицето на Хари Магуайър , Кайл Уокър , Джон Стоунс , Киърън Трипиър , ​​Марк Гуехи и Люис Дънк бяха първоначално избрани, както и Люк Шоу , въпреки сериозната липса на игра през последните месеци поради контузия. Въпреки че призна, че Шоу е "с малък шанс“ поради мускулна контузия, Саутгейт включи левия бек в редиците си за финалното състезание, а в същото време освободи Магуайър, който не успя да се отърси от проблем с прасеца навреме за турнира и призна, че е "опустошен“ от факта.

Саутгейт също така извика трио от намиращи се в Мърсисайд играчи в лицето на Джо Гомес, Джарел Куанса и Джарад Брантуейт, но само първият оцеля при заявката от 6 юни.

Езри Конса от Астън Вила също попадна в състава от 26 играчи, след като помогна на "лъвовете" да се класират за Шампионска лига, но нямаше място за триото на Челси Леви Колуил , Рийс Джеймс и Бен Чилуел, като последните двама остават да оплакват честите си проблеми с фитнеса.

Фикайо Томори от Милан също беше пренебрегнат, докато десният бек на Арсенал Бен Уайт - за когото беше разкрито по-рано тази година, че не е на разположение за избор - също няма да представлява своята нация на Евро.

Само шестима играчи бяха включени в трупата в полузащитата, включително вицекапитана на Ливърпул Трент Александър-Арнолд , неговия съотборник Къртис Джоунс и Коби Майну от Манчестър Юнайтед, който направи две блестящи смени в първите си две изяви в Англия през март, но Джоунс вече отпадна.

След като изигра фундаментална роля във феноменалния край на кампанията на Кристъл Палас, Адам Уортън ще присъства в Германия и ще се възползва от отсъствието на Джордан Хендерсън от Аякс, към когото Саутгейт преди това показа непоколебима лоялност на фона на тежки критики за трансфера му в Саудитска Арабия.

Джеймс Мадисън и Джак Грилиш отпаднаха от финалната селекция, докато Маркус Рашфорд дори не попадна във временните 33, след като претърпя значителен спад с фланелката на Манчестър Юнайтед този сезон.

Пълният състав на Англия за Евро 2024:

Вратари: Дийн Хендерсън (Кристъл Палас), Джордан Пикфорд (Евертън), Арън Рамсдейл (Арсенал)

Защитници: Луис Дънк (Брайтън), Джо Гомес (Ливърпул), Марк Гуехи (Кристъл Палас), Езри Конса (Астън Вила), Люк Шоу (Манчестър Юнайтед), Джон Стоунс (Манчестър Сити), Киърън Трипиър (Нюкасъл Юнайтед) ), Кайл Уокър (Манчестър Сити)

Полузащитници: Трент Александър-Арнолд (Ливърпул), Джуд Белингам (Реал Мадрид), Конър Галахър (Челси), Коби Майноо (Манчестър Юнайтед), Деклан Райс (Арсенал), Адам Уортън (Кристъл Палас)

Нападатели: Джарод Боуен (Уест Хем Юнайтед), Еберечи Езе (Кристъл Палас), Фил Фодън (Манчестър Сити), Антъни Гордън (Нюкасъл Юнайтед), Хари Кейн (Байерн Мюнхен), Коул Палмър (Челси), Букайо Сака (Арсенал), Иван Тони (Брентфорд), Оли Уоткинс (Астън Вила)

  Сподели
322