Финалът на Мондиал 2030 ще е в Испания или Мароко


Н. Гавазов

Финалът на Мондиал 2030 ще е в Испания или Мароко

Съвместната кандидатура на Испания, Португалия и Мароко за Световното първенство през 2030 г. представи официалното си лого този вторник със символи, които представляват слънцето, морето и футбола и "Yalla, let's go“ като основно мото на арабски и испански

Координаторът на кандидатурата, португалецът Антонио Лоранхо , бе отговорен за представянето на логото на турнира, състезание, което има за цел да окаже "въздействие върху бъдещите поколения“, по време на церемония във футболния град Оейраш, в покрайнините на от Лисабон.

"Имаме различни обичаи, имаме различни традиции и въпреки това е ясно, че като работим заедно имаме много повече общи неща, отколкото разликите, които може да открием “, заяви Ларанхо.

Той добави, че именно с този "дух на обединение и страст“ трите страни се насочват към 2030 г.: "това е нашата година, желание за напредък, да вървим напред, да вървим“.

"Нашето лого представлява ключовите елементи на нашето географско местоположение, слънцето, основен елемент, който прави нашите страни една от основните туристически дестинации в света“, отбеляза Ларанхо.

Другото е морето, "което е с уникалните брегове", свързващо Испания, Португалия и Мароко и което ги свързва в света и футбола, "обща страст в сърцата на хората".

Ларанхо посочи, че тези три елемента заедно представляват "някои от основните сили", с които трите страни се представят на Мондиал 2030.

Финал в Мароко или Испания

Координаторът на съвместната кандидатура на Испания, Португалия и Мароко за Световното първенство през 2030 г., Антонио Ларанхо, посочи също, че португалската страна няма да бъде домакин на финала на турнира, така че той ще бъде в Испания или Мароко.

"Португалия няма този стадион (с капацитет поне 80 000 места ), няма да прави инвестиции за разширяване на капацитета на стадионите, което означава, че Португалия няма да има финал на Световното първенство“, каза Ларанхо.

Той също бе попитан дали това ще бъде на "Сантиаго Бернабеу" , за което той не беше категоричен в отговора си: "Това е великолепен стадион и има подходящия капацитет за финала. Ще приеме няколко мача и е една от възможностите е финалът".

Директорът на Международното бизнес развитие на Кралската испанска футболна федерация (RFEF) Фернандо Санс заяви, че турнирът ще се проведе на "модерни и емблематични стадиони“ в Испания, Португалия и Мароко.

Посланиците на Испания са Алваро Мората, един от капитаните на настоящия състав на испанския национален отбор и Андрес Иниеста, а също и капитанът на женския отбор Ирен Паредес.

Други посланици са Кристианос Роналдо, Луиш Фиго и Долорес Соуса, представляващи Португалия. Нудерин Найбет, Ашраф Хакими и Гезлан Чебак за Мароко. И накрая, като посланик за цяла Африка, тогоанецът и бивш играч на Реал Мадрид Емануел Адебайор.

  Сподели
106