Нигерия и Кот д’Ивоар няма да рискуват


Н. Гавазов

Нигерия и Кот д’Ивоар няма да рискуват

Нигерия – Кот д'Ивоар

Стадион: "Аласан Уатара", Абиджан

Дата: 11.02.2024 г.

Час: 22:00

Съдия:

Финалът за Купата на африканските нации в неделя между Нигерия и Кот д'Ивоар на стадион "Аласан Уатара" е реванш от срещата им от група А.

Много неща се промениха, откакто "суперорлите"  победиха "слоновете" по-рано в турнира, като домакините преодоляха препятствията, които караха надеждата за титла да изглежда все по-малка, но сега изглежда, че организаторите на турнира имат инерция преди решаващия мач в Абиджан.

Националният отбор на Нигерия достигна финал на Купата на Африка за първи път от 2013 г., когато стана шампион. 

Преди началото на настоящия турнир нигерийците не бяха сред фаворитите, но след отпадането на Алжир и Тунис в груповата фаза и ранната елиминация в плейофите на  Египет, Мароко и защитаващия шампион Сенегал, сега западноафриканците са с най-висок коефициент за титла.

В груповата фаза “суперорлите" спечелиха седем точки от девет възможни, показвайки различна версия на себе си в предишните мачове. След равенство с Екваториална Гвинея отборът на Жозе Пезейро победи Кот д'Ивоар и Гвинея-Бисау.

На 1/8-финалите нигерийците победиха уверено Камерун - 2:0. И двата гола бяха отбелязани от Адемола Лукман.

На четвъртфиналите Нигерия спря отбора на Ангола - 1:0. Лукман отново отбеляза единствения гол.

На полуфиналите нигерийците имаха проблеми с Южна Африка, като грабнаха билета за финала едва след изпълнение на дузпи.

Отборът на Кот д'Ивоар ще играе на финал за Купата на Африка за първи път от 2015 г., когато стана шампион.

За разлика от нигерийците, котдивоарците едва стигнаха до плейофите. “Слоновете" заеха последното място в класирането на отборите, които станаха трети в своите групи.

Трябва да се отбележи, че преди началото на плейофите футболната федерация на Кот д'Ивоар смени старши -треньора си и тази стъпка стана ключова.

На 1/8-финалите Кот д'Ивоар победи Сенегал, измъквайки победата след изпълнение на дузпи. На четвъртфиналите тимът на Емерс Фае спря Мали (2:1) благодарение на гол в продължения.

На полуфиналите домакините на турнира победиха ДР Конго (1:0). Единственото попадение бе дело на Себастиен Алер.

-      Националният отбор на Нигерия допусна само два гола в шест предишни мача

-      Кот д'Ивоар допусна седем гола в шест мача

Най-вероятно в главния мач на Купата на Африка всичко ще се реши от един гол. И не е задължително това попадение да падне в редовното време. Вероятно отборите ще имат нужда не само от продължения, но и от изпълнение на дузпи. В такъв мач два африкански отбора никога няма да рискуват.

И все пак, на кого е най-разумно да отдадем своите предпочитания? Ако погледнем букмейкърите, това е Нигерия. Но тук трябва да вземем предвид и физическата форма на съперниците. А тя е на страната на домакините, защото титулярният състав на "суперорлите" има повече игрови минути от този на своя съперник. Терем Мофи и Келечи Ихеначо се включиха в полуфиналите, но Айна, Осимен, Ониека, а и останалите имат над 500 минути на терена, както и всички останали. В същото време за домакините единствено Конан, Фофана, Кеси и Ндика са с над 500 минута. Следващата двойка по игрово време е Ибрахим Сангаре (371) и Уилфрид Синго (327).

Имайки предвид всичко казано по-горе, както и подкрепата на трибуните и инерцията на "слоновете", по-разумно е именно те да спечелят срещата.

Нашето предложение е за равенство в редовното време и победа за Кот д'Ивоар в продълженията.

Прогноза: Нигерия – Кот д'Ивоар 0:0

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Стартови състави

Кот д'Ивоар (Емерс Фае)
 
Фофана
   
Орие
Боли
Ндика
Конан
Кеси
Сери
Фофана
Пепе
Алер
Адингра
Осимен
Лукман
Саймън
Айна
Иуоби
Ониека
Осай - Самуел
Басей
Трост - Еконг
Аджаи
   
Нвабали
 
Нигерия (Хосе Песейро)

Обоснована прогноза: Нигерия - Кот д'Ивоар 0:0

  Сподели
240