Скандал: Бивш председател на ФИФА ги обвини в корупция


И. Ангелов

Скандал: Бивш председател на ФИФА ги обвини в корупция

Бившият председател на ФИФА Лорд Трисман обвини членовете на федерацията в корупция, тъй като опитали да го подкупят за гласове за Англия, които направиха неуспешен опит да са домакини на Световното първенство през 2018 година. Трисман говори в пълни детайли, като сумите, които спомена, свързани с изпълнителния директор от Тринидад и Тобаго Джак Уорнър, са главозамайващи. Става въпрос за 2.5 милиона лири, които Уорнър е искал да източи чрез него.

"Той каза, че е много загрижен, и че след като толкова много е направил за футбола в Тринидад и Тобаго, той няма легенда, с която да остане в историята. Всъщност той имаше предвид да се построи някакво училище или център с цел обучение, който да има афинитет към футбола. Аз казах веднага, че твърдо съм против това. Отговорих: "Сигурно се шегуваш, Джак, това са поне 2.5 милиона." Джак Уорнър кимна над това, но нищо не каза. После заговори, че източените пари ще бъдат изхарчени по предназначение."

Самият Уорнър отрече всичко това, като на свой ред нападна Трисман: "Това са безсмислици, които са изказани от някой, който без съмнение мисли, че ще възроди политическата си кариера като споменава куп глупости."

Пред Sky Sports News Джак добави: "Никога не съм питал Трисман, или който и да било, за пари срещу мой глас. В процеса на заявката на Англия за Световното, преди да бъде изритан безцеремонно, съм разговарял с него на 3 пъти. Във ФИФА съм от 29 години и това ще изуми много хора, но само това ще кажа по въпроса."

Лорд Трисман обвини и президента на ФА на Тайланд, Ворави Макуди, който искал контрол над телевизионните права в приятелския мач между Англия и Тайланд, за да гласува за Англия. Освен това той твърди, че парагвайският изпълнителен директор на ФИФА Николас Леос го попитал за рицарство , и още повече, Рикардо Тайхера от Бразилия му казал: "Кажи ми какво ще можеш да направиш за мен, когато дойдеш да говорим."

Президентът на ФИФА Сеп Блатер реагира на тези коментари от Трисман, като каза: "Ако всичко това е вярно, ще се борим с проблема. Боря се да изчистя ФИФА. Не мога да отговарям за всеки индивидуално, затова не мога да кажа дали са ангели или дяволи всички те."

 

  Сподели
182