Ванкувър замени Монреал за мачове от Мондиал 2026


Н. Гавазов

 Ванкувър замени Монреал за мачове от Мондиал 2026

Стадион "Би Си Плейс" във Ванкувър е кандидат да приеме мачове от финалите на Световното първенство по футбол през 2026 година, което ще се организира от Канада, САЩ и Мексико. Преди девет месеца властите в провинция Квебек оттеглиха подкрепата си за кандидатурата на Монреал и

 заявката на града от Британска Колумбия стана актуална. Така от Канада желание да приемат мачове от световното първенство имат Ванкувър, Едмънтън, Албърта и Торонто.

В САЩ 18 стадиона в 17 района са готови приемат най-големия футболен форум в света, като Лос Анджелис кандидатства с две съоръжения - новият ултрамодерен "СоФай Стейдиъм" в Ингълууд, чието построяване премина сумата от 5 милиарда долара, и класическият "Роуз Боул" в Пасадена, на който се игра финалът на световното първенство през 1994 година. 

От мексиканска страна три града са изразили желание да приемат мачове от Мондиал 2006 - Гуадалахара, Мексико Сити и Монтерей.

От ФИФА заявиха, че ще се постараят да обявят имената на градовете-домакини до средата на май месец. 

Световното първенство през 2026 година ще бъде първото, в което ще участват 48 държави и първото, което ще се проведе в три държави. САЩ ще приеме 60 мача, включително и всички четвъртфинали, полуфинали и финали, докато в Канада и Мексико ще се играят по 10 срещи. Според прогнозите общо 16 стадиона трябва да приемат мачове от турнира.

  Сподели
379