Обмислят ново отлагане на Евро 2020


Н. Гавазов

Обмислят ново отлагане на Евро 2020

Експертът от Световната здравна организация (СЗО) и президент на Международната федерация по тропическа медицина, професор Сантяго Мас-Кома изрази мнение, че Европейското първенство 2020 може да бъде отложено за следващата година.

"Дали ваксините могат да спрат разпространението, това все още е голям въпрос. Знаем, че ваксинираните хора все още са податливи на инфекция и вероятно ще могат да заразят и други. Друг момент се отнася до скоростта, с която различните страни ще могат да въведат ваксинация на хора. Вече има проблеми с логистиката.

Участвам в организирането на мащабни събития, планирани за юли-август 2021 година. Във всички тези случаи стигнахме до заключението, че текущата ключова дума е несигурност и че настоящата прогресия на пандемията не дава основания за оптимизъм. По този начин, във всички случаи мислим за план "Б", тоест ново отлагане на турнира.

Решението на проблема зависи не само от епидемиологичната обстановка в конкретна държава, но и от това колко дълго хората ще бъдат склонни да се страхуват да летят. Ние знаем за случаи на инфекция в самолети, въпреки факта, че всички пътници са били тествани преди излитане.

Във всеки случай не бих отхвърлил възможността за ново отлагане на турнира. Невъзможно е да се изключи възможността за нови строги блокировки в някои страни, дори като се вземат предвид катастрофалните икономически и социални последици от тези мерки", заяви Мас-Кома.

Според ESPN, в УЕФА вече се разглежда вариант с еднолично провеждане на континенталното първенство, като опциите са четири държави.

Англия, която и без това ще приеме седем двубоя от турнира, включително полуфиналите и финала на състезанието. Франция, която бе домакин на Евро 2016 и Германия, която ще организира и проведе Евро 2024. Срещу тези опции е високото ниво на заразени и смъртност от COVID – 19 в цяла Западна Европа. Четвъртата опция е с Русия, която бе домакин на Мондиал 2018. Ако бъде избрана Русия, турнирът ще се проведе само в Москва и Санкт Петербург. Инсайдерът Джейсън Бърн обаче уточнява, че не е съвсем ясно доколко са достоверни данните за COVID -19 в Русия с оглед на склонността на руската държава да манипулира показатели и да представя действителността в розови краски.

При всички положения окончателното решение за провеждането на Евро 2020 трябва да  бъде взето на 5 март, тогава ще се определи и формата на турнира. Вероятността за ново отлагане на състезанието обаче е много голяма, ако не се изясни епидемиологичната картина в Европа и тенденциите на разпространение на китайския вирус в условията на ваксиниране.

Евро 2020 трябваше да се проведе миналото лято, но поради пандемията от коронавирус турнирът бе отложен за 2021 година.

  Сподели
171