Излишният


Н. Гавазов

Излишният

"Играчите обичат Меси толкова много, че понякога казват, че искат да спечелят турнира само заради него. Най-добрият футболист  в историята на футбола няма трофей с отбора си", заяви старши-треньорът на националния отбор на Аржентина Лионел Скалони няколко часа преди мача с Бразилия от полуфиналите на Копа Америка.  

Напълно прав е Скалони, както са и ясни опитите му  да повдигне духа на подчинените си. Следващото Световно е след три години и едва ли Меси ще бъде там, а според слуховете, звездата на Барселона възнамерява да обяви оттеглянето  си от националния отбор след турнира в Бразилия. Което означава, че Лео няма да участва в следващото издание на Копа Америка - през 2020 година. Т.е. сегашният турнир  е последен шанс за нападателя да спечели нещо с националния отбор на Аржентина.

Но наистина ли Меси участва на Копа Америка 2019?

Ако погледнем мача с Венецуела от четвъртфиналите, петкратният носител на "Златната топка" не приличаше на себе си. Той не само, че не участва в головете на "албиселесте", но и за дълги периоди от двубоя изчезваше  от терена, а също така прие много неуспешни решения в потенциално голови ситуации. Трудно е да се повярва, но Меси успя да надиграе венецуелците само два пъти от седем опита. От трите му удара към вратата само един мина близо, а двата бяха блокирани. Нито един от четирите му остри паса не се превърнаха  в заплаха за венецуелците, отделно трите му подавания от корнер не дадоха резултат.

Още по-поразителното е, че тази статистика е най-добрата за Меси на Копа Америка 2019. Нещата за лидера бяха още по-лоши в двубоите с Катар, Колумбия и Парагвай.

Знам какво ще кажат ортодоксалните привърженици на Барселона и в частност на Меси. Но веднага ще цитирам част от изказването на звездата след мача с Венецуела: "Това не е най-добрата ми Копа. Не е това, което очаквах".

Това е истината...

В срещата с Венецуела, както и в решаващия двубой  от  групата с Катар, най-добрият играч на терена бе 21-годишният Лаутаро Мартинес, вероятно най-яркият представител на младото аржентинско поколение.

Въпреки това, Скалони отново не каза и една дума  за него, а насочи вниманието към Меси, който е на километри  от очакванията.

"Според мен Меси, както и много други играчи, има ключово влияние на терена. Ако сте виждали колко голям принос има в съблекалнята и на терена, ще разсъждавате  по различен начин. Мога да ви уверя, че той е най-важната част от отбора, в това няма никакви съмнения. Меси е Меси. Той е най-добрият, над всички останали е", отправи комплименти младият специалист, за което можем да го разберем.

 На книга потенциалът ти става много по-голям, когато имаш Меси в отбора си. Но заедно с това нараства и натискът, под който трябва да работиш. Скалони се сблъсква с  това за първи път. За него, като цяло, всичко е ново - 41-годишният треньор пое "албиселесте" преди година, без да има и най-малък опит от самостоятелна работа като треньор. Една година асистент в Севиля и една година асистент в националния отбор на Аржентина. Това е нищо.

Впрочем, крушата си има опашка. Ние няма да навлизаме в детайли, но Футболната федерация на Аржентина е с празни каси, а корупцията вътре в организацията е толкова огромна, че може да си съперничи единствено с тази в българското ведомство, оглавявано от един любител на чалгата, не по-малко известен и с присаждането на коса на главата си.

Скандалите в аржентинския футбол не спират и след смъртта на Хулио Грондона. Само забележете - на изборите за глава на Федерацията през 2015 година участват двама кандидата, гласуващите са 75, а резултатът е 38:38. Оттогава местната федерация натрупа на сметката си десетина углавни и граждански дела по най-различни въпроси, а нещата са толкова трагични, че националите почти не провеждат приятелски мачове с нормални съперници. За това и Скалони стана старши-треньор на националния отбор на Аржентина - Федерацията нямаше пари за друг специалист.

Трябва обаче да признаем, че специалистът подходи много амбициозно след назначаването си. Той започна да строи нов отбор, без Меси и провалилите се ветерани, залагайки на бърз преход в атака, висока преса и с участието на всички играчи в отбрана. И нещата вървяха сравнително добре.

Завръщането на Меси обаче обърка картите в ръцете на треньора. Всички  знаят, че Лео е слаб в защита и най-вече в колективната преса. Освен това, звездата  пристигна в националния отбор напълно претоварен физически и морално. Лео проведе  един от най-добрите сезони в кариерата си и даде всичките си  сили за спечелване на  Шампионска лига, но загуби. А това няма как да не остави следи.

За да угоди на Меси в мача с Колумбия, треньорът се отказа от схемата на игра, използвана в последните седем срещи (на практика всички под негово ръководство) и копира модела на Барселона. И се стигна до загуба, след което Диего Симеоне посъветва Скалони да не прави повече това, защото няма играчи за модела на каталунците.

Наставникът на "албиселесте" се вслуша в съвета на колегата си от Атлетико и след почивката на мача с Парагвай започна да използва ромб в центъра и двама нападателя в атака. Тази система стабилизира играта на аржентинците и ги докара до полуфинала. На всичкото отгоре тимът опази вратата си в два мача.

И всичко щеше да е едно голямо ОК, но проблемът е, че Меси напълно се изгуби в този забързан и леко хаотичен футбол. Ако погледнем статистиката на Лео след промяната на схемата, ще видим, че в сравнение с играта си в Барселона той отправя почти наполовина по-малко удари и под половината изострящи пасове. Такъв огромен срив нямаше дори при Саампаоли на Световното.

 

И логично е да се попитаме: има ли Лео нужда от този отбор точно сега. А още по-точният въпрос ще е: нуждае ли се Аржентина от Меси в момента?

 

Сезар Луис Меноти още преди старта на Копа Америка каза, че е говорил с Меси и е видял напълно съсипан човек, който има нужда от почивка.

Тук е мястото да припомним думите на бразилския журналист Диего Рибейро преди старта на турнира: "Успокоих се, когато разбрах, че Меси ще участва. Аржентина отново няма да спечели".

Представянето на Меси на Копа Америка 2019 само потвърждава това.

Да, "албиселесте" се подобрява от мач на мач, но Бразилия не е Катар, нито Венецуела. Петкратните световни шампиони разполагат с балансиран състав, който играе по-спокойно без Неймар, а начело на тима е опитен специалист. На всичко отгоре трибуните ще помагат на своите.

А Меси е ужасно изморен. При това за първи път в живота си Лео не определя играта на националния отбор, той отсъства от нея. Колкото и кощунствено да изглежда, дали пък точно при тази ситуация "албиселесте"  няма да премине своя Рубикон, играчите да поемат съдбата си в собствените ръце и да направят това, което цяла Аржентина чака вече повече от десет години?

Защо не? Португалия по-добре заигра на финала на Евро 2016 без Кристиано Роналдо и спечели. Напълно е възможно това да се случи и с Аржентина на южноамериканския аналог на Европейското.

Но преди това аржентинците трябва да преминат през Бразилия. И  кой знае, може би Диего Рибейро ще се окаже лош пророк, като своя велик сънародник Пеле.

Мачът е в сряда сутрин, от 03:30 часа българско време.

  Сподели
677