Окончателно: Марадона напусна националния отбор на Аржентина


Н. Гавазов

Окончателно: Марадона напусна националния отбор на Аржентина

Това, което съобщи вчера рано сутринта Ole вече е факт - Диего Марадона вече не е старши треньор на националния отбор на Аржентина, съобщи говорителят на футболната федерация на страната (AFA) Ернесто Биал . По-рано през деня, медиите писаха, че във футболната асоциация обмислят потенциални заместници за поста. Това стана след една напрегната среща между 49 годишния Диего и президента на аржентинския футбол Хулио Грондона.

"Изпълнителният комитет на AFA, в пълен състав, единодушно реши да не подновява договора на г-н Диего Марадона начело на аржентинската футболна селекция", гласи съобщение на федерацията.

Марадона, който заема този пост от октомври 2008, ще бъде временно заменен от селекционера на младежите до 20 години Серджо Батиста за бъдещия приятелски мач срещу Ирландия на 11 август в Дъблин, са решили от федерацията на страната. Решението идва 3 седмици след отпадането на Аржентина на четвъртфинала на Мондиал 2010 от Германия с 0:4.

По-рано в понеделник стана известно, че Марадона е готов да продължи да е селекционер на аржентинския национален отбор само ако има пълен контрол при избора му на асистенти. Асоциацията му бе предложила четиригодишен договор, който да продължи до световното първенство през 2014 г., но Марадона заяви, че ще остане само заедно с целия си екип. Това бе неприемливо условие за президента на асоциацията Хулио Грондона, който искаше да смени неколцина от помощниците на Марадона, включително близките му приятели Алехандро Манкузо и Серхио Руджиери.

"Първото нещо, което ще помоля Грондона по време на срещата ни, е да остави помощници ми и останалите хора от екипа по местата им. Ако откаже, ние ще се опитаме да го убедим. Ако уволни някой - от администратора до физиотерапевта, то аз ще си тръгна. И нищо не може да ме накара да се разделя с помощниците си Манкусо и Ектор Енрике. Аз бих искал да продължа работата си с тези хора, те пък искат да работят с мене", каза преди срещата си с боса на AFA Марадона..

 

  Сподели
162