Учени установиха, че Джабулани не може да лети правилно


Н. Гавазов

Учени установиха, че Джабулани не може да лети правилно

Френски и японски учени изследваха официалната топка на Световното първенство по футбол „Джабулани" и установиха, че тя не е достатъчно добра за подобен турнир. Експертите, както и футболистите са озадачени от твърде хаотичния полет на топката - нещо, което създаде големи проблеми на вратарите, както и лиши зрителите да бъдем свидетели на дългите и точни пасове. Както е известно, „Адидас" отнесе критики от футболисти и играчи, но нито фирмата производител, нито ръководството на Световната централа отказват да се вслушват в думите на играчите.

Вратарят на Испания Икер Касияс я определи като „гнила отвътре", а Джиджи Буфон каза, че е непредвидима. Жулио Сезар от Бразилия пък предложи на Блатер да купи топки от най-обикновен супермаркет, с които ще се играе по-добре, отколкото с „Джабулани". А вчера вратарят на Словакия Муха определи топката като „подла свиня".

Според Ерик Бертон - заместник директорът на Института за наука и движение в Марсилия, топката прилича на сфера заради вътрешните си шевове. В другите спортове като голф и бейзбол такива топки имат стабилна и контролирана траектория именно заради тези шевове, но точно заради тях „Джабулани" не се държи по същия начин.

„По време на силен контакт с крак, точността на топката силно намалява. Практически я няма. Тя има непредвидима траектория, независимо дали е предназначена за един вратар или футболист", заяви Бертон пред AFP.

В Япония пък тестовете във въздушен тунел, проведени от Касуа Сео и Такеши Асаи от Университета в Цукуба също установиха този проблем. Според тях, именно заради сферичната форма и шевовете си, „Джабулани има тенденцията да забавя полета по средата на траекторията си, като това става много рязко, което води до объркване на футболистите.

Австралийския учен Дерек Лейнвебер от Университета в Аделаида, след компютърни тестове също е установил, че топката е непредсказуема за получателя си.

„Трябва да празнуваме. „Джабулани" дава възможност за максимален контрол, стабилен полет и префектно сцепление", бяха заявили от ФИФА при представянето на спорната вече топка.

„Има строги правила от ФИФА, които трябва да бъдат спазени и ние сме го направили, заявиха пък от Адидас.

 

  Сподели
205