Ревът на лъвовете


Н. Гавазов

Ревът на лъвовете

В една група с надпис от английската преса „лесна", Англия имаше снощи, преди мача си със Словения на „Нелсън Мандела Бей" само две точки....и един отбелязан гол. И на крачка от провал. Защото, ако за някои футболни нации самото участие на подобен спортен форум е успех, то футболистите на Англия пристигнаха в Южна Африка , за да отнесат Купата със себе си. Как и откъде се стигна до тази ситуация?

Представянето на „Трите лъва" в първия мач срещу САЩ бе квалифицирано от таблоидите като „слабо", а някои си позволиха дори да съжаляват за изпуснатата победа независимо, че хората на Капело не показаха играта, която свикнахме да наблюдаваме по време на квалификационната им кампания за Световното първенство.

Всички бяха спокойни за втория мач срещу аутсайдера Алжир, а скептиците предричаха победа с гол - два. Камерите на журналистите показваха футболистите как тренират весели, как ходят на сафари или играят голф, а звездите се надпреварваха да дават изявления, в които се заканваха на своите съперници в групата. Английските фенове бяха спокойни и радостни от приятната атмосфера в отбора и не обръщаха кой знае какво внимание на коментариите на някои специалисти, които предупреждаваха, че има нещо не по реда си в тима, а и самите специалисти не бяха толкова критични - нямаше и как да бъдат, след като само до преди година Англия смачка всичко по пътя си към Мондиал 2010.

Изтрезняването дойде на 18 юни в Кейп Таун, когато „Трите лъва" не успяха да изреват нито един път срещу „Пустинните лисици" от Алжир, а зрителите на стадиона край нос Добра Надежда отказваха да повярват на случващото се. В един момент започнаха да се чуват все по-силно гласовете на критиците, статистиците се обърнаха назад, за да установят, че последното отпадане от груповата фаза на Световно първенство е в далечната 1958 година, а на феновете не им бе изобщо до красотите на Южна Африка и освиркваха любимците си. Кой можеше да си представи, че фаворитът за титлата е в нокдаун и на крачка от обратният път към дома. Започнаха да се търсят причините, появиха се слухове, че бившият капитан на тима Джон Тери се опитва да вдигне на бунт срещу Капело лидерите в отбора, а самият Капело обяви, че при провал ще си подаде оставката. Дори някои спрягаха наставника на Фулъм Рой Ходжсън за нов селекционер на Англия.

„След изпълнението срещу Алжир ние се нуждаем от победа. В квалификациите бяхме много уверени, играехме агресивен футбол, изглеждахме компактно и противниците ни играеха трудно срещу нас. Въпреки, че нямаме загуба тук, цялата ни работа е една голяма бъркотия. Не мога да разбера какво става", заяви капитанът на тима Джерард.

В срещата в сряда вечер в Порт Елизабет видяхме обаче друг отбор - този, който познаваме и който искаме да гледаме (разбира се, говоря за любителите на английския футбол). Едва ли някои е особено щастлив да играе срещу отбор, когато Големите пет - Тери, Ашли Коул, Уейн Рууни, Стивън Джерард и Франк Лампард са в състава му. Това, което всички очакваха и се надяваха да видят на това Световно първенство най-накрая се случи. „Трите лъва" излязоха мобилизирани, наложиха високо темпо на игра, особено в началото на втората част, когато противникът им не знаеше какво се случва. Англичаните разгърнаха потенциала си, показаха по-голяма ефективност от словенците и съвсем заслужено продължават на осминафинала.

А ако някой се е съмнявал в проницателността на Капело, не бива да го прави повече. Защото италианецът направи няколко промени в състава - Джърмейн Дефоу замени Емил Хески в атаката, а Джекмс Милнър се завърна в отбора на мястото на Аарън Ленън. Двадесет и три минути след първия съдийски сигнал, това решение бе оправдано, когато Дефоу засече подадената от Милнър топка за 1:0 !

Някак си обаче встрани остана и поведението на Фабио в трудните дни за отбора между втория и третия мач: „Наистина е добре, когато всеки път говоря на играчите си, те да ме слушат. Независимо дали печелим или губим, ние сме отбор и всеки един футболист е важен за мен!", с което той защити футболистите си и свали напрежението от тях, за да покажат най-доброто от себе си срещу Словения. „Старата лисица" просто показа, че е и добър психолог.

Поради това, нека се вслушаме в думите на капитанът на Англия Стивън Джерард, които той изрече снощи след мача пред Eurosport: „Такива игри, при които на теб ти трябва победа, а ти никак не можеш да вкараш втори гол, никога не те правят спокоен. Ние се стараехме много, действахме съвместно във всички зони и показахме наистина качествена игра, така че си заслужихме класирането на плейофите. Сега сме длъжни да продължим в същия дух и да не забравяме как играхме срещу Алжир. Играем ли по същия начин, то тогава не ни очаква нищо добро и със сигурност ще отпаднем. Трябва да слушаме Капело и тогава нас никой не може да ни победи".

В неделя, в Блумфонтейн Англия излиза срещу Германия в сблъсък, който идва малко неочаквано на този етап на турнира. А може да е за добро. Защото преди време Франц Бекенбауер определи „Трите лъва" като „ритнитопковци". Не дойде ли най-подходящото време Кайзера да бъде опроверган? Всички знаем как.....

 

  Сподели
219