Бразилска самба срещу танца на слоновете - без победител


Н. Гавазов

Бразилска самба срещу танца на слоновете - без победител

Бразилия - Кот д`Ивоар
Стадион: "Сокър Сити", Йоханесбург
Дата: 20.06.2010
Час: 21:30
Съдия: Стефан Ланоа (Франция)


В първите мачове от „групата на смъртта" никой не умря, единствено южнокорейските медии съобщиха, че четирима севернокорейски футболисти са се загубили, но след това се оказа, че това не е вярно. Всеки един отбор има своите шансове да излезе от групата, но тези шансове могат да изчезнат окончателно, след изиграването на срещите от втория кръг на турнира, но най-малко вероятно е това да се случи с Бразилия, която е лидер в група G с три точки.

„Селесао", след слабото си представяне срещу Северна Корея, ще се опитат да спечелят нови три точки в срещата си срещу Кот д'Ивоар в неделя вечер и да подпечатат класирането си за осминафинала. Очевидно е, че отборът бе разколебан в първата среща и не станахме свидетели на ритмите на бразилската самба, може би поради компактната игра на азиатците, но все пак индивидуалните умения на хората на Дунга доведоха до благоприятното 2:1. Тези брилянтни качества на бразилците несъмнено ще бъдат приложени отново и ще бъдат важен фактор срещу Кот д'Ивоар. Африканците със своята обновена и активна защита се противопоставиха енергично на Португалия и ще се опитат да го повторят и срещу Бразилия, но дали ще спечелят битката на индивидуалностите?

Десният бек Майкон и Елано, които вкараха срещу Северна Корея, са играчи с огромни възможности. Майкон със сигурност ще се опита да неутрализира Дидие Дрогба, както го направи в мачовете от Шампионската лига между Интер и Челси. Кака и Робиньо пък ще окажат силен натиск върху Коло Туре и Гай Демел с цел да дестабилизират африканците от самото начало, да вкарат ранен гол, след което да наложат своето превъзходство. Ако „слоновете" попаднат в този капан, със сигурност ще загубят мача.


Кот д'Ивоар, на старта на турнира срещу Португалия не успяха да постигнат победа, но тяхната ярост, защитна тактика и компактност, ни разкриха един реформиран отбор, които има твърдото намерение да излезе от групата. „Слоновете", дълго време критикувани от местните фенове, този път видимо получиха подкрепа от тях след първия си мач. Сега е време да бъде потвърдена работата на новия треньор Ериксон с футболистите и какъв по-подходящ момент това да стане срещу бразилците?

Запалянковците, които бяха безразлични към инициативата на тима за Световната купа поради провалите в миналото, в момента са на съвсем друга вълна. След равенството с Португалия, само за седмица бяха продадени над 400 000 фланелки с екипа на националния отбор. В неделя вечер, в по-големите градове местата в салоните за бира са резервирани отдавна и цялата нация е мотивирана преди тази среща, която може да напише нов ред във футболната история на Кот д'Ивоар.

 

Добрата новина от лагера на Бразилия е, че халфът Жилберто Силва се е възстановил от контузията си в глезена и ще вземе участие в мача. Това предполага, че Дунга ще заложи на абсолютно същия състав от първия мач срещу Северна Корея. Може да бъде променена само схемата на игра - тогава „селесао" играха с трима нападатели в атака и схема 4-2-1-3, като Кака бе зад Фабиано, но сега наставникът на тима може да заложи на 4-2-3-1, с Фабиано само отпред, но когато бъде овладяна топката ще се преминава към схемата от първия мач.

Добри новини дойдоха и от лагера на Кот д'Ивоар. Дидие Дрогба, който не започна мача срещу Португалия, а влезе по-късно в игра, сега е готов изцяло за двубоя срещу Бразилия и ще го видим в стартовия състав. Схемата на игра си остава същата 4-1-2-3, като Жервиньо ще се премести на десния фланг, Дрогба ще е в средата, а Калу ще бъде отляво. Ебуе и Тиоте ще заемат места в средата на терена, а Яя Туре в опорната зона.


Двата съперника никога преди не са се срещали на Световно първенство, а и въобще не са играли помежду си. Така че букмейкърите, отдавайки своите предпочитания на бразилците се опират явно на други факти. Може би на това, че според рейтинга на ФИФА един срещу друг излизат първия и двадесет и седмия в класирането. А може би на това, че „селесао" неизменно печелят своите мачове, дори и приятелски от октомври 2009 година насам. Но фактът си остава факт - бразилиците са фаворити, но Кот д'Ивоар е отбор, който може да поднесе сюрприз. Сегашното поколение ивоарийски футболисти отлично съзнава, че ако не направят голямата крачка в своята история в неделя вечер, може би няма да имат друг шанс.

Резултатите на Мондиал 2010 показват, че може да очакваме всякакви изненади, както и това, че прогнозите са твърде относително нещо. Очакванията са ми за много динамичен мач, в който Бразилия ще се опита от самото начало да установи надмощие, но ако Кот д'Ивоар издържи, можем да станем свидетели на сензация. Лично аз няма да играя с един знак в никакъв случай и при всички случаи хикса ще фигурира в моите залози.


Последни 5 изиграни срещи:

Бразилия:

17 ноември Оман - Бразилия 0:2 (Приятелски мач)
02 март Ейре - Бразилия 0:2 (Приятелски мач)
02 юни Зимбабве - Бразилия 0:3 (Приятелски мач)
07 юни Танзания - Бразилия 1:5 (Приятелски мач)
15 юни Бразилия - Северна Корея 2:1 (СП 2010)

Кот д`Ивоар:

28 март Того - Кот д`Ивоар 1:2 (Шампионат на Африка)
11 април Того - Кот д`Ивоар 4:0 (Шампионат на Африка)
30 май Парагвай - Кот д`Ивоар 2:2 (Приятелски мач)
04 юни Япония - Кот д`Ивоар 0:2 (Приятелски мач)
15 юни Кот д`Ивоар - Португалия 0:0 (СП 2010)


Досегашни срещи:

Бразилия - Кот д`Ивоар

НЕ СА СЕ СРЕЩАЛИ ДОСЕГА


Коефициенти от bet365:
Бразилия - 1.66
Равен - 3.60
Кот д`Ивоар - 5.50

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
158