Младок и ветеран обезглавиха Франция


Т. Михайлов

Младок и ветеран обезглавиха Франция

Мексико победи с 2:0 Франция и е на точка от класиране на 1/8-финалите на 19-то световно първенство. “Ацтеките” се разправиха със "петлите" след изключително силна игра през второто полувреме, когато паднаха и двете попадения дело на резервите Хавиер Ернандес и Куаутемок Бланко.

Двата тима започнаха доста предпазливо двубоя първата част твърде много приличаше на дебютния мач на Франция срещу Уругвай, завършил 0:0. Надмощието бе поделено като топката основно се разиграваше в центъра като съперниците опитваха епизодични центрирания. Най-опасното положение бе в 8-ата минута, когато Карлос Вела овладя дълъг пас на удобна позиция, но стреля високо над вратата. Преди почивката играчът на Арсенал се контузи, а на негово място влезе Пабло Барера, който направи страхотен мач.

След няколко силни минути на “петлите” в началото на втората част и един удар на Малуда спасен от Перес физическите им сили се изчерпаха. Това бе добре усетено от наставника на Мексико Хавиер Агире, който направи две решителни смени, пускайки в игра 22-годишния Хавиер Ернандес и 37-годишния ветеран Куаутемок Бланко, за когото това е четвърто световно първенство.  

В 64-ата минута Мексико нанесе първия си удар. Рафа Маркес изведе Ернандес с прекрасен пас сам срещу вратаря. Новият играч на Манчестър Юнайтед, който бе на ръба на засадата финтира спокойно Лорис и взриви трибуните в Полокване. От тук насетне “ацтеките” бяха пълни господари на терена и в 77-ата минута Пабло Барерамина като на разходка през Евра и Абидал в дясната част на пеналта. Ворият се видя принуден да го фаулира. От дузпата Куаутемок Бланко бе безпогрешен, вкарвайки гол в трето световно първенство.

Така мексиканците събраха 4 точки, колкото има и лидерът в групата Уругвай. Франция остава трети с 1 наравно с домакина ЮАР, с когото ще се срещне в последния кръг. Равенство между “ацтеки” и “уруси” пък ще е достатъчно за двата отбора да продължат напред.



  Сподели
190