Швейцарска бомба или какво се случи с фаворита


Н. Гавазов

Швейцарска бомба или какво се случи с фаворита

Испания пристигна на това Световно първенство с надеждата да напише нова страница в своята история и никой не смееше да си помисли, че нещата няма да започнат по начина, по който се случиха в сряда вечер. А тя трябваше да премине под знака на една испанска фиеста, след като европейският шампион бе сочен за фаворит за спечелване на световна титла. Вместо това, малка Швейцария разби мита за непобедимостта на "Ла фурия", а ехото на техния шамар в Южна Африка отекна чак в Европа.

Тук трябва да си зададем резонният въпрос: "Какво се случи с "Фурия роха?".


Висенте Дел Боске преди мача с Швейцария заяви, че запалянковците на "Ла Фурия" не бива да се надяват на разгром на противника, както и да не очакват гол в първите 30 минути на мача, и се оказа прав. Ето, че най-верните фенове на Испания изчакаха да мине този половин час, след това втория, а накрая и последния, но гол в изпълнение на техните любимци така и не падна.

В същото време испанците не успяха да съхранят суха своята врата и в началото на второто полувреме след дълъг пас на Беналио, Ерен Дердийок разби прехвалената защита на "селексион", посече веждата на Жерард Пике, а Желсон Фернандеш вкара топката във вратата на Касияс. И така, мачът в изпълнение на европейския шампион завърши при резултат 0:1 - първата сензация на Мондиал 2010 е вече факт!

Следва и продължения на първия ни въпрос: "Защо това се случи точно с главните фаворити на Световното първенство?". Ако погледнем върху двубоя от гледна точка на статистиката - нищо особено не стана. 24 удара за испанците срещу само 8 на техните съперници, а от тях във вратата съотношението е 8 към 3 в полза на "Ла фурия". Хората на Дел Боске владееха топката цели 63%, изпълниха и четири пъти повече корнери в сравнение със своя противник. Всичко това се оказа недостатъчно. Недостатъчно за големите майстори да разпечатат вратата на Беналио, а самият отбор да избегне поражението.

Дали наистина Висенте Дел Боске беше напълно убеден преди мача в силата на Швейцария или просто направи комплимент на противника си? Не виждам иначе друго обяснение на схемата на игра, която избра "старата лисица". Не беше ли излишен още един опорен полузащитник в лицето на Серхио Бускетс? Не заслужаваше ли швейцарският тим по-добро отношение към себе си? След допуснатият гол явно наставникът призна грешката си, заменяйки Бускетс с още един нападател, но вече беше много късно. Късно не по време, защото оставаше още половин час до края на мача, а късно по смисъла на цялата игра и нарасналата увереност на съперника в собствените си сили.

Какво друго липсваше на испанската армада, за да не може да се справи с противник от когото не бе губил във всичките си 18 мача срещу него? Със сигурност точността пред гола. Представяте ли си - никой от звездите не успя да вкара топката в мрежата! Да пропуснеш 100 % положения за гол си е чисто кощунство и разточителство....е тогава няма как да дойде победата. Торес, след като влезе в игра изобщо не можа да ни убеди, че е в състояние да застраши вратата на Беналио. Явно контузиите му си оказаха влияние. Същото в пълна степен важеше и за формата, която показа Иниеста. Шави и Давид Силва също не успяха да се промъкнат през гъстата защита на швейцарците, а това вече е прекалено.


И така, Дел Боске загуби своя дуел срещу Отмар Хитцфелд (това не става за първи път), който от своя страна обясни кратко тактиката на отбора си в мача: "Ако играем атакуващ футбол срещу тях, ще претърпим поражение с голяма разлика. Нашата цел бе да сгъстим редовете си, да бъдем по-компактни и да не хабим енергия. Това точно казах на своите футболисти. След като поведохме разбрах, че ще спечелим мача", заяви Хитцфелд след срещата.

Сега Испания изпадна в неловко положение - за да продължи напред ще трябва да постигне победи над двата отбора зад океана - задача, която не е толкова проста. Но в същото време шамарът може да е и здравословен - да бъде забравена възможно най-бързо победата с 6:0 над Полша, да се осъзнае, че митът за непобедимост на който и да е отбор отдавна не е актуален, и най-накрая да бъде изготвен план "Б" срещу отбори с изцяло защитна схема на игра. За пример може да послужи Гуардиола с неговата Барселона.....

 

  Сподели
230