Създателят на Football Leaks ще бъде съден за 93 престъпления


Н. Гавазов

Създателят  на Football Leaks ще бъде съден за 93 престъпления

Португалецът Руи Пинто, който създаде платформата Football Leaks, ще бъде съден в Португалия за 93 престъпления от нелегитимен достъп, компютърни саботажи, нарушаване на кореспонденцията и опит за изнудване.

Наказателният съд в Лисабон реши в петък да го изправи пред магистратите, въпреки че се отказа от част от престъпленията, за които го обвиняваше прокуратурата (147).

По-конкретно "хакерът“ ще бъде преследван за шест престъпления за нелегитимен достъп, едно за компютърни саботажи, седемнадесет нарушения на кореспонденцията, 68 за неправилен достъп и едно за опит за изнудване.

Прокуратурата счита, че от началото на 2015 г. и до 16 януари 2019 г. Пинто се е сдобил с  "технически познания и адекватно оборудване, които са му позволили  достъп по неразрешен начин до компютърни системи на трети страни и различни електронни пощи".

През септември 2015 г. подсъдимият създаде уебсайта Football Leaks, след като събра и започна да публикува различни документи. Според прокуратурата, това е станало чрез неоторизиран достъп до компютърни системи на различни национални и международни организации.

Това включва спортни клубове от Португалия, Португалската футболна федерация, адвокатската кантора PLMJ и дори самата португалска прокуратура.

Според португалското публично министерство той е осъществил достъп и до компютрите на отговорните за инвестиционния фонд "Дойен спорт“ и с фиктивна самоличност се свързал с представител на компанията, за да поиска между 500 000 и един милион евро за заличаване на цялата информация, с която се бе сдобил след като проби системите за сигурност на фонда.  

Хакерът е бил подпомаган в действията си от адвокат Анибал ПИнто, който също ще бъде съден за престъпление за опит за изнудване.

31- годишният Руи Пинто бе арестуван в Унгария чрез европейска заповед за арест и предаден на португалските власти миналия март.

Изтичането на информацията предизвика няколко скандала, след които последваха дела за укриване на данъци в Португалия, Испания, Германия и Франция.

Също така станаха известни и подробности за извънсъдебното  споразумение между модела Катрин Майорга и футболиста Кристиано Роналдо по предполагаемо дело за нарушение, а също така се разбра, че всички служители в дома на Роналдо са подписали декларации за поверителност със срок от 100 години, с което трябва да се запазят  в тайна някои пикантни подробности от интимния живот на португалеца, включително оргии с мъже в Португалия и Испания.

Жертва на хакера стана и известният мениджър Жорже Мендеш, за когото се разбра, че чрез финансови схеми и офшорни компании е укривал доходи и данъци от португалските власти.

  Сподели
139