Анонс на новия сезон в Серия А - I част


Н. Гавазов

Анонс на новия сезон в Серия А - I част

След Англия, Германия, Испания и Франция, през уикенда ще стартира и първенството в Италия. През последните години Серия А бележи спад и това се вижда както от спортните резултати, така и от посещаемостта на срещите и все по-крещящата нужда от подобряване на инфраструктурата, но италианците са от онези нации, които правят хубавите неща бавно, тук-там забъркват някой и друг скандал, но в крайна сметка постигат своите цели. Може да бъдем уверени, че лошите процеси, които започнаха в началото на века ще спрат и нещата ще тръгнат нагоре. Няма как да е иначе, при положение, че целият Полуостров е подвластен на магията на футбола.

Това е и страната с най-много дербита в Европа, а може би и в света - градски, регионални, национални и дори на политическа основа. С атмосферата на предстоящите двубои започва да се живее няколко дни по-рано, а разговорите продължават до следващия мач.

Серия А е и турнирът с най-голяма телевизионна аудитория след тази на Висшата лига, същото се отнася и по отношение на парите, които се влагат в италианския футбол. Испанците по традиция вдигат много шум около тяхното си "Ел Класико", но през пролетта мачът Милан - Интер събра повече телевизионни зрители от двубоя между испанските грандове. Просто в Италия не се обръща чак толкова голямо внимание на това, италианците предпочитат да подкрепят любимците си, а интересното е, че обект на внимание са не само грандовете, но и отборите от долната част на таблицата за класиране.

Естествено, един от въпросите през новия сезон е има ли изявени аутсайдери. През последните години силите между тимовете се изравниха и е много трудно преди старта на кампанията да посочим конкретни имена, които с единия крак се намират в по-долната дивизия както бе с Ливорно или Палермо през миналата година, или Пескара и Сиена по-рано.

Все пак, групата на тези, които вероятно ще се замесят в битката за своето оцеляване се очертава да бъде от Чезена, Емполи, Дженоа, Каляри и Палермо. Някои от тези отбори са с по-скромни бюджети, други имат причудливи президенти, но общото между тях е, че на книга са с по-малко възможности от останалите тимове. "Морските кончета" имат за треньор специалист като Пиерпаоло Бисоли, който изгради много свеж състав и направи чудеса с Марини, извличайки най-доброто от този футболист. Проблемът за Чезена обаче идва от това, че по-голяма част от отбора е съставен от играчи, които са били част от предишни аутсайдери в елита. Емполи се завръща в елита след шестгодишно отсъствие и по традиция новаците също намират място в групата на аутсайдерите. Политиката на тосканци бе да привлекат под наем някои футболисти като Диего Лаксалт от Интер, тук е и капитанът на младежкия национален отбор на Италия Матео Бианчети, както и Агире от Удинезе. Големият въпрос е как ще се справи нападателното дуо в лицето на Франческо Тавано и Масимо Макароне. Ветераните осигуриха на Емполи голяма огнева мощ през миналия сезон, но Серия А е съвсем друг турнир и съдбата на Емполи в голяма степен ще зависи именно от тези двама футболисти.

Относно Дженоа, този отбор страда най-вече от необмислените действия на своя президент, който преди четири години си постави амбициозна цел да вкара тима в Шампионска лига, но оттогава насам единственото, което прави Енрико Прециози е да сменя треньори и да купува на килограм футболисти. Завръщането на Гасперини на треньорския пост е добър знак, освен това в тима има талант, но трудно може да кажем какво ще се случи с "грифоните", имайки в предвид честите намеси на Прециози при реденето на състава и избора на тактика.

Най-стабилният отбор от тази група изглежда Каляри. Новият собственик Томазо Джулини закупи клуба от екстравагантния Масимо Челино и обеща на местните фенове дълго пребиваване на отбора в елита. Остава да видим какво ще излезе от назначаването на Зденек Земан и подмладяването на отбора. Рискът идва основно от това, че работата на чешкия специалист не дава мигновени резултати. Палермо е истинска загадка. Тимът притежава качество, има за треньор много качествен специалист в лицето на Бепе Якини, а посещаемостта е над средната за страната. Много е важно Маурицио Дзампарини да бъде по-търпелив и по-малко да се меси в работата на своя треньор.

Сасуоло, Сампдория, Хелас Верона, Аталанта, Киево и Удинезе са от онези отбори, които вероятно ще се разположат спокойно в "златната среда". Те имат реални шансове неприятно да изненадат някой от грандовете, но също така някой от тях може да се замеси и в битката за оцеляване - в италианския футбол няма сигурни неща.

Сасуоло и Хелас Верона впечатлиха през миналата година, изненадвайки самите себе си. През лятото обаче веронци се отслабиха след продажбите на Итурбе и Ромуло, докато "неровердите" се подсилиха с играчи като Пелусо, Вршалко, третият голмайстор на Серия В Леонардо Паволети и Жасмин Къртич. Кампанията няма да е лесна за миналогодишните новаци, но тези два тима имат много големи шансове да се закрепят в средата на класирането още преди Коледа и да останат там до края на сезона.

Изключително стабилен изглежда Аталанта - един много добре управляван клуб, подкрепен от добра младежка академия и със силно италианско ядро. Начело на отбора пък е 51-годишният Стефано Колантуоно, който ще започне петия си сезон в Бергамо, а това е още един показател за стабилността на Аталанта. Акцентът в работата на треньора е да не се правят кардинални промени и това се вижда от трансферната кампания през лятото - бяха запазени основните единици в линиите, като отборът бе подсилен от Биава, Драме и Черубин.

Сампдория и Удинезе са отборите-загадки в тази група. Генуезци извършиха 18 трансфера и почти засенчиха своя градски съперник. Освен това начело на клуба застана много спорна личност в лицето на Масимо Фереро, който е в перфектен дует с треньора Синиша Михайлович. Какво лице ще ни покаже Дория, която на книга изглежда по-силна от миналия сезон? Трудно е да кажем - отборът може да се провали, а може да се окаже замесен в борбата за Лига Европа. Относно Удинезе, там настъпиха големи промени. За първи път от четири години "зебрите" изпаднаха от топ 5, освен това отборът загуби една от своите емблеми Франческо Гуидолин. Вятърът на промяната доведе обаче на "Стадио Фриули" бившия наставник на Интер Андреа Страмачони, за когото се смята, че е един от най-обещаващите треньори в Италия. Специалистът трябва да намери правилния микс между младост и опит и ако го направи, фриулци ще са в топ 10.

Специално внимание заслужава Киево. "Летящите магарета", които преди играха в Шампионска лига и Лига Европа, от година на година влошават своите резултати и миналата кампания бяха близо до това да изпаднат. Тук не се стигна до уволнения и драми. Напротив, ръководството на клуба се довери на Еуженио Корини, предлагайки му нов договор, а през лятото босовете подсилиха състава с имена като Макси Лопес, Валтер Бирса и Мариано Иско. Алесандро Гамберини пък трябва да даде повече опит на защитата. От "магаренцата" трябва да очакваме да донесат повече радост на своите фенове и да накарат грандовете да се чувстват некомфортно във Верона.

Очаквайте следващия материал за участниците през новия сезон в Серия А.

 

  Сподели
174