Първенството без фаворити


Н. Гавазов

Първенството без фаворити

Серия А - турнир без явни фаворити

За разлика от английската Висша лига, испанската Ла Лига и още повече Бундеслигата с френската Лига 1, в италианския шампионат, както и през изминалия сезон, няма един или двама изявени фаворити.

Букмейкърите например смятат, че основната борба за Скудетото ще се води между три клуба - Интер, Ювентус и Милан.

Но в същото време има и Наполи и Рома. И не забравяйте за Аталанта. Тимът от Бергамо се провали през миналия сезон, но предположенията са, че в клуба поправиха грешките и бергамци все още не са казали последната си дума.

Нека бъдем честни: що се отнася до интригата, Серия А е уверено пред всички останали европейски топ лиги. Няма съмнение, че в Англия Ман Сити и Ливърпул евентуално ще се борят за златните медали, в ИспанияРеал Мадрид и осезаемо подсилената Барселона, в Германия ще доминира Байерн, а във Франция –Пари Сен Жермен.

Междувременно в Италия най-вероятно до последния кръг няма да стане ясно кой ще стане шампион. И това е една от основните причини, поради които Серия А заслужава голямо внимание.

 

Милан: Удължи с Ибрахимович и купи талантлив белгиец

Милан почти сензационно стана шампион през миналия сезон, изпреварвайки драматично Интер с две точки. "Росонерите" изминаха перфектно дистанцията, допуснаха само четири поражения и допуснаха най-малко голове средно на мач.

Стефано Пиоли стана главният герой на Милан. Пристигайки тук, по същество случайно, 56-годишният треньор събра отбор, който в крайна сметка взе Скудетото.

Но сега има усещането, че Милан в сегашния си вид е достигнал тавана. След като спечели титлата в лигата, той имаше страхотен шанс да направи още една голяма крачка напред, но клубът изглежда не успя да го използва правилно.

На фона на високите очаквания, работата на Милан на трансферния пазар бе откровено разочароваща. Собствениците на клуба решиха, че отборът няма нужда от сериозно подсилване и това може да се окаже голяма грешка.

Въпреки многобройните слухове, Милан сключи само една голяма сделка, привличайки талантливия атакуващ полузащитник Шарл де Кателаре от Клуб Брюж за 32 милиона евро. Друг новак на "росонерите" е Дивок Ориги, който реши окончателно да се отърве от статута на "жокер" на Ливърпул. И това е всичко, Милан нямаше повече придобивки.

Но Милан удължи договора с 40-годишния Златан Ибрахимович, който няма да може да играе през първия полусезон поради контузия в коляното.

В същото време има и загуби. Алесио Романьоли напусна за Лацио, а Франк Кеси ще играе за Барселона.

Очевидно ще бъде трудно за Милан да защити титлата в лигата. Надеждите са свързани с Пиоли, остава да видим доколко голямо ще е влиянието на треньора през тази кампания.

 

Интер: Лукаку се върна и се отърва от Алексис Санчес

Друг милански клуб също се въздържа от сериозни разходи, но в същото време Интер все пак успя да сключи няколко важни сделки.

Първо Интер върна Ромелу Лукаку. След сезон на страдания в Челси, белгиецът отново ще играе за "нерадзурите". Преди година Ромелу премина в лондонския клуб за почти £100 милиона, а сега Интер е похарчил само осем милиона евро за едногодишния му наем. Каквото и да се говори, истината е, че трябва да аплодираме ръководството на вицешампиона на Италия за отличната работа.

Освен това Интер подписа с Хенрих Мхитарян, който отказа да поднови договора си с Рома. Арменският футболист отново не намери общ език в един отбор с Жозе Моуриньо.

Но най-важното е, че Интер успя да запази настоящия състав. Миналата година миланци бяха принудени да се разделят с няколко важни футболисти, но сега си тръгнаха само тези, на които Симоне Индзаги вече не разчиташе. Иван Перишич напусна като свободен агент, а договорът на Алексис Санчес беше прекратен.

 

Наполи: Кулибали и Мертенс продадени, Инсине е освободен

Но перспективите за Наполи все още изглеждат много неясни. В Неапол започва нова ера - без Калиду Кулибали, Лоренцо Инсине и Дрис Мертенс.

Кулибали отиде в Челси, Мертенс премина в Галатасарай, а Инсине реши да продължи кариерата си в МЛС. Досега бе невъзможно да си представим Наполи без тези играчи, а за местните темпераментни фенове вероятно е някакъв шок. От една страна, това е тъжно, но от друга, дори е интересно дали Лучано Спалети ще успее да изгради всъщност нов отбор в най-кратки срокове.

Наполи едва ли ще се бори за Скудетото, но може да завърши четвърти или дори трети, но това ще изисква и късмет - без него определено няма да може да го направи, когато вместо Кулибали на терена ще играе кореецът Ким Мин Дже.

 

Ювентус: Погба се завърна, но загуби Дибала и Де Лигт

Предишните два сезона бяха големи разочарования за "бианконерите". След десет години тотална доминация "Старата госпожа" едва завърши в топ 4.

След първия неуспех Андреа Пирло бе признат за основен виновник, а на негово място се завърна Масимилиано Алегри. Нещата не се подобриха значително, но тази година шефовете на клуба решиха, че проблемът е в играчите.

На първо място Ювентус се раздели с Пауло Дибала. По-точно "бианконерите" не бяха против аржентинеца да остане, но в замяна предложиха заплата, която играчът смяташе за почти унизителна.

Малко след това Юве продаде Матийс де Лигт на Байерн и придоби бразилеца Бремер от Торино като негов заместник.

И точно тук трябва да заострим вниманието. Тъй като Мерих Демирал също напусна, защитата може да се окаже най-уязвимото звено в отбора на Алегри. Сега всичко ще се основава на 35-годишния Леонардо Бонучи. Това или е грешна сметка, или Ювентус наистина вярва, че прави всичко както трябва. Но времето ще покаже кой е прав.

Основното събитие за Ювентус това лято бе завръщането на Пол Погба. Французинът буквално избяга от Манчестър Юнайтед, като отказа поредния тлъст договор. Но, за съжаление, Погба няма да помогне на Старата госпожа в близко бъдеще поради сериозна контузия.

Може би ролята на лидер ще бъде поета от Анхел ди Мария, който трябва да се превърне в основен помощник на сръбския нападател Душан Влахович. Но като цяло в момента можем да кажем, че няма да е толкова лесно за Ювентус да се върне на върха на италианския футбол. Клубът явно провали трансферната кампания. Все още обаче има време за коригиране на грешките.

 

Рома взе Дибала и Вайналдум под наем

 Рома имаше най-интересната трансферна кампания. Благодарение на своевременно телефонно обаждане от Жозе Моуриньо, римският клуб успя да убеди Паоло Дибала да продължи кариерата си в италианската столица.

И гледайки как аржентинецът бе посрещнат в Рим, лесно може да се предположи, че се планира нещо грандиозно. Само Диего Марадона бе приветстван толкова силно в Италия навремето, както и Гонсало Игуаин в Ювентус.  

Но Дибала не е единственият новодошъл в отбора на Моуриньо. Жоржиньо Вайналдум, който така и не пусна корени в Пари Сен Жермен, ще проведе поне един сезон в Рома. Нидерландецът има опита на месомелачката Висша лига на Англия и това може успешно да бъде приложено на Ботуша, ако Жозе намери правилния подход към халфа.

Неманя Матич, който преди това се представи добре за Челси и Манчестър Юнайтед, ще играе в центъра на халфовата линия.

Ако клубът все пак успее да задържи Николо Дзаниоло и Тами Ейбрахам, Рома може да стане сериозен претендент за Скудетото през новия сезон.

 

Италианските грандове продължават да икономисват

Настоящият трансферен прозорец показва ясно защо италианските клубове няма да могат да се състезават на европейската арена с гигантите от Висшата лига Ла Лига, както и с Байерн и ПСЖ в близко бъдеще.

Достатъчно е да погледнем сборен отбор на най-добрите новобранци в Серия А.

Възможно е мнозина дори да не са чували за някои досега. Списъкът с най-скъпите трансфери се оглавява от бразилския защитник Бремер, на второ място е белгиецът Шарл де Кателаре, а след него е бездна. Допреди няколко години Италия твърдо заемаше второто място по стойност на летните трансфери в Европа, но след началото на ковид-кризата ситуацията се промени и сега най-добрите клубове в Италия разчитат на свободни агенти, макар и със статут. Разбира се, има и изключения, но те определено не могат да променят тенденцията.

 

Завръщането на Берлускони

Силвио Берлускони се завръща в играта и това е събитие, което надхвърля границите на Италия. Бившият собственик на Милан преди четири години стана собственик на Монца, който към онзи  момент вегетира някъде в задните дворове на италианския футбол. Но Дон Силвио, както обеща, заедно със своя верен помощник Адриано Галиани, само за няколко години, успяха да доведат Монца в елитната дивизия.

И съдейки по трансферите, клубът на Берлускони планира да остане в Серия А. Във всеки случай, благодарение на авторитета на собственика си, клубът успя да подсили отбора доста добре.

За Монца ще играят Стефано Сенси, Матео Песина, Марлон, Джанлука Капрари и Алесио Кранио - играчи, които не биха се загубили в отборите от първата шестица.

Най-малкото Монца определено е готов за битката за оцеляване.

 

Прогноза:

- Фаворити за изпадане: Лече, Кремонезе, Салернитана, Сампдория

- Ще се замесят в битката за оцеляване: Специя, Емполи, Монца

- Фаворити за титлата: Интер, Милан, Ювентус, Рома

- Ще се замесят в битката за място в топ 4: Наполи, Аталанта, Лацио

  Сподели
827