Причините за вероятното напускане на Арда Туран


П. Пенков

Причините за вероятното напускане на Арда Туран

Докато трансферните спекулации не спират да присъстват все повече и повече в началото на футболното лято, един играч със сигурност се очаква да смени клуба си и това е Арда Туран от Атлетико Мадрид. "Агентът ми поддържа връзка с 3-4 отбора. Ще ви информирам, когато сделката стане факт", това написа турския национал в собствения си профил в Twitter този уикенд.

Редица големи клубове от Висшата лига на Англия, като Челси, Манчестър Юнайтед и Ливърпул, както и шампиона на Франция - Пари Сен Жермен, биват смятани за евентуални нови пристани за 28-годишният футболист, който в последно време се утвърди, като един от най-големите таланти в Европа. Макар, че националът на Турция да не присъстваше регуларно в титулярния състав на "дюшекчиите" през миналата кампания, Туран беше един от ключовите играчи, записвайки 3 попадения и 4 асистенции. След привличането му от Галатасарай през 2014 година, престоя на Арда в испанската столица определено може да бъде заявен като успешен, поради това, че играча спечели много важни трофеи - Лига Европа, Купата на Краля и Суперкупата на Испания

Една от най-силните страни на Арда Туран е неговата вариативност, поради факта, че той смени цели 6 позиции в Атлетико. Независимо, че той не е типичен нападател, качествата, който той показваше на десния фланг не могат да бъдат отречени, като всеки тим би се радвал да има такъв играч в редиците си. Те не се изразяват единствено в нападател, а и това, че Туран успява да спира противниковите атаки още в зародиш, осигурявайки спокойствие на съотборниците си зад него. 

"Когато пристигна в Атлетико през 2011 година, ми споменаха, че Арда не желае да се връща назад и да преследва противниците си,' сподели треньорът Диего Симеоне. Както знаете Симеоне изгради така наречената филосифия в мадридския клуб - "всички за един, един за всички", където заедно всички футболисти бягат в една и съща посока за доброто на тима.  

В дебютната си кампания в Атлетико Мадрид, единствено Фелипе Луиш е имал повече чисти влизания средно на мач от Арда Туран, въпреки факта, че Симеоне пое клуба през декември 2011г. В действителност, през последните четири сезона в Примера дивисион, Туран е под номер 21 с 293 отнемания на топката, като впечатление прави, че всички играчи преди него играят, като дефанзивни халфове или централни защитници.

Въпреки това, Арда Турен сподели, че желае да напусне Атлетико, поради тези свои дефанзивни отговорности. Това е напълно разбираемо, след като той самия търси развитие на атакуващите си качества, а възрастта му от 28 години вече е сериозен фактор за размисъл пред турския национал. Многобройните контузии, които го преследваха, комбинирани с нежеланите дефанзивни функции, които му налага Симеоне, със сигурност карат играча да преразгледа бъдещето си. А като добави в заключение, че отбори като Челси и Пари Сен Жермен проявяват интерес към него, може би това вече сериозно накланя везните, че Арда Туран ще посрещне новия сезон в друг клуб.

А вие как мислите? 

  Сподели
280