Трябва ли Енрике да предпочете Тер Щеген пред Браво?


П. Пенков

Трябва ли Енрике да предпочете Тер Щеген пред Браво?

Както се досещате една от основните критики към Гарет Саутгейт, който в момента заема треньорския пост в националния отбор на Англия до 21 години, се отнася до това, че той не успя да извлече максимума, от това с което разполагаше по време на Европейските първенство в Чехия. Звездите на младежкия тим, които определено бяха Рос Баркли, Рахим Стърлинг и Джак Уилшър, в последствие се оказаха недостатъчни, за да променят съдбата на "Трите лъва".

Това същевременно контрастира сериозно с националните отбори на Португалия и Дания, където имена като - Уилям Карвальо, Виктор Фишер и Пиер-Емил Хьойберг са доказали своите качества. Карвальо има до момента в кариерата си 13 двубоя с фланелката на "Селесао", което не е никак малко за играч на 23 години. Друг пример е вратарят на Германия Марк-Андре тер Щеген. Очевидната разлика между него и по-горе споменатото трио, е че Тер Щеген фигурираше на Европейското първенство с убедителните постижения, каквито са спечелването на Шампионска лига и Купата на Краля. 23-годишният футболист беше определен, като "турнирния страж" за "каталунците" през миналия сезон, като конкурента му Клаудио Браво биваше предпочитан за мачовете в Примера дивисион. 

Младежкият национал на Германия първоначално беше привлечен с идеята да попълни празнотата, след напускането на Виктор Валдес, а покупката по-късно на Браво беше доста изненадваща за феновете на тима и футболната общественост. Естествено всеки отбор би желал да притежава двама вратари от световна класа в собствените си редици, като това би довело до повишаване на конкуренцията между тях, което пък от своя страна ще облагодетелства представянето на отбора. Основна тактическа черта на Луис Енрике по време на престоя му, като треньор на втория тим, беше да извършва чести рокади на вратарския пост. Предсезонната подоготвка на испанския треньор имаше много лесна цел - да сблъска качествата на Тер Щеген и Браво един срещу друг, като по-добрия от тях двамата щеше да получи тутлярното място.

За жалост, Тер Щеген нямаше голям късмет. Младокът получи травма след пристигнаето си в Барса, улеснявайки избора пред Енрике, който трябваше да заложи на Браво в предстоящите мачове от старта на кампанията. Бившият вратар на Реал Сосиедад от своя страна доказа гласуваното му доверие, успявайки да запази мрежата си чиста в продължение на 754 минути. Статистиката показа, че той има общо 23 двубоя без допуснат гол, постижение което отрежда името му сред най-добрите вратари в Топ 5 на европейските първенства.

При възраст от 32 години, Браво все още има какво да покаже, предвид по-дългата кариера на вратарите във футбола. От друга страна пък Тер Щеген показа много добри качества в Шампионска лига и Купата на Краля, а на Европейското първенство в Чехия, демонстрира увереност и стабилно представяне. Определено Луис Енрике ще бъде поставен пред нелекото решение на кой от двамата да връчи втарарските ръкавици на Барселона през следващия сезон.

Контрааргументът пък е, че Браво също впечатли с националния отбор на Чили по време на Копа Америка. Опитният чилийски страж беше принуден едва на три пъти да извади топката от мрежата си, като състава на Хорхе Сампаоли е на път да спечели за първия път турнира и да стори това като домакин. Въпреки споменатото до момента, принуса на Тер Щеген може би се оказал по-осезаем, поради факта, че Барселона е известен с това, че атаките на тима биват изграждани в дълбок зародиш. "Каталунците" са тима с най-голям процент на владеене на топката - 69.7%, докато Байерн Мюнхен може да се похвали с 64%. 

Ето защо на "блаугранас" е нужен вратар, който същевременно да умее да изгражда атаките на отбора. Браво в никакъв случай не разочарова с представянето си, постигайки средно 76,7% успеваемост на пасовете си по време на Копа Америка. По-отношение на дългите мачове, той притежава актив от средно 6.3 точни дълги подавания на мач. От друга страна пък, Тер Щеген показа средна успеваемост от 88.4% на подаванията си по време на Европейското първенство, което е доста впечатляващ показател за вратар. 

В заключение на показателите представени досега, може да се заключи, че би било груба постъпка от страна на Луис Енрике, ако се откаже от услугите на Браво през новия сезон в Ла Лига, въпреки това, че името на Тер Щеген беше първоначално споменавано, като вероятен заместник на Виктор Валдес. Със сигурност обаче едно е сигурно - и двамата ще получат шанс за изява и възможсност да докажат умеята си за пореден път, поради натоварения график на тима и повечето от 60 мача през новия сезон.

А според вас кой трябва да бъде титулярният страж на Барселона в новата кампания?

  Сподели
350