Последният мач на Гуардиола или анонс на финала за Купата на Краля


Н. Гавазов

Последният мач на Гуардиола или анонс на финала за Купата на Краля

Атлетик Билбао - Барселона
Стадион: "Висенте Калдерон", Мадрид
Дата: 25.05.2012г.
Час: 23:00
Съдия: Фернандес Борбалан

След Франция, Германия, Англия и Италия, ето че дойде времето да разберем и кой е достоен да завоюва Купата на Испания. Това ще стане утре вечер в сърцето на Испания, а отсега може да кажем, че 106-ят финал във втория по значимост клубен турнир в Испания ще бъде запомнен с две неща - първо, на „Висенте Калдерон" ще си дадат среша два отбора, които имат най- много победи в състезанието: Барса е триумфирала 25 пъти, а Атлетик 23. Освен това, успехът в сегашния финал е еднакво важен за утрешните съперници.

Единият от тях не успя да спечели почти нищо през последния за Гуардиола сезон и успехът в Купата за Краля е шанс за каталунците достойно да изпратят своя наставник и по този начин да сложат точка на „пеп-епохата", през която „блаугранас" завоюва 13 отличия.

Баските също се нуждаят от победата. Отборът вече загуби една титла през сезона, отстъпвайки на Атлетико в Лига Европа. Все още помним сълзите на Йоренте, Муниаин и останалите „лъвове", които отчаяно се сражаваха, но не постигнаха своята цел. Впрочем, тимът отчаяно се сражаваше през целия сезон, заслужавайки искрените аплодисменти на запалянковците и доказвайки, че във футбола все още има място за романтика.

Барселона ще бъде без своя капитан Карлес Пуйол, след като той трябваше да се подложи на операция на коляното миналата седмица. Отбранителните тревоги на каталунците не свършват дотук, тъй като Дани Алвеш, който е със счупена ключица също отпадна за мача, така че Гуардиола ще трябва да използва на позицията десен бек младокът Мартин Монтоя или да заложи на игра с трима защитника и петима полузашитника. Давид Вия също не успя да се възстанови от тежката травма през декември, а това означава, че Иниеста отново ще играе в по-предни позиции заедно с Меси и Санчес.

Баските нямат никакви проблеми със състава и всички са живи и здрави, а дори капитанът Карлос Гурпеги се завърна в строя, но вероятно ще започне мача от резервната скамейка. Биелса има две възможности да построи отбора си. Първата е 4-3-3 с Муниаин, Йоренте и Сусиета начело на атаката. Тогава Андер и Итураспе няма да играят в опорната зона, а на по-предни позиции. Другият вариант е постройка 4-2-3-1 с Йоренте като самотен нападател.

Спомняте ли си 13 май 2009, Местая? Бърз гол на Токеро, а отговорът на каталунците дойде с четири попадения, с което бе поставено началото на една велика история, известна като „ерата на Гуардиола". По ирония на съдбата утре вечер ще станем свидетели на нейния край. Ако погледнем през очите на статистиката ще видим, че баските нямат победа в турнира от 1984 година. Освен това, Барселона няма загуба от Атлетик по време на ерата на Гуардиола - каталунците постигнаха 7 победи в последните 11 мача между двата тима!

За тези, които вярват в предсказания обаче, ще напомним, че през 1984 година Атлетик победи във финала точно Барселона. Освен това, баските спечелиха последните си седем мача именно в Мадрид.

Какъвто и резултат обаче да се получи на „Висенте Калдерон" в петъчната вечер, можем да бъдем сигурни, че двубоят ще бъде безкомпромисен и нито един от двата отбора няма да прояви сантименталност към другия. Все пак, класата на Барселона дава предимство на каталунците и ако оставим предсказанията настрана, логиката сочи, че последният мач на Гуардиола като треньор на световния клубен шампион ще завърши с победа за неговия тим.

Прогноза за: Атлетик - Барселона 1:3

Последни 5 изиграни срещи:

Атлетик Билбао:

29 април Реал Сарагоса - Атлетик Билбао 2:0 (Примера)
02 май Атлетик Билбао - Реал Мадрид 0:3 (Примера)
05 май Атлетик Билбао - Хетафе 0:0 (Примера)
09 май Атлетико Мадрид - Атлетик Билбао 3:0 (Лига Европа, Финал)
13 май Леванте - Атлетик Билбао 3:0 (Примера)

Барселона:

24 април Барселона - Челси 2:2 (Шампионска лига)
29 април Райо Валекано - Барселона 0:7 (Примера)
02 май Барселона - Малага 4:1 (Примера)
05 май Барселона - Еспаньол 4:0 (Примера)
12 май Бетис - Барселона 2:2 (Примера)


Досегашни срещи:

Атлетик Билбао - Барселона

176 срещи
61 победи за Атлетик Билбао
30 равенства
85 победи за Барселона
Голова Разлика: 328:260 за Барселона


Коефициенти от bet365:
Атлетик Билбао - 9.00
Равен - 6.00
Барселона - 1.28

Коефициенти от Offsidebet:
Атлетик Билбао - 8.50
Равен - 6.25
Барселона - 1.26

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
157