Четири причини за успеха


Н. Гавазов

Четири причини за успеха

Реал Мадрид спечели 35-та си титла в Примера дивисион, при това "бланкосите" го направиха четири кръга преди края на кампанията. 13 точки. Толкова бе разликата от историческия съперник, който завърши втори. Столичани отбелязаха 80 гола – най-много от всички в турнира, допуснаха 31 попадения – най-малко в лигата и постигнаха 26 победи – никой не е побеждавал толкова в турнира.

Кои са главните фактори за успеха на Кралския клуб?

 

Работата  на Карло Анчелоти

Може би човекът, който най-много се свързва с тази титла е Карло Анчелоти, треньор, който неочаквано бе назначен, уж по време на преходен период, когато в един застаряващ отбор липсва Кристиано Роналдо, няма важни трансфери, но има зейнала дупка на мястото на двама титуляри в центъра на защитата.

Въпреки това, противно на всички очаквания, старата гвардия продължи неистово да се движи напред. Винисиус намери нов живот при Анчелоти и новата двойка в защита успешно зае местата си, а Реал Мадрид препускаше през лигата като болид от Формула 1.

Независимо дали Анчелоти е в Италия, Англия, Франция, Германия или Испания, отборите му винаги се стремят към трофеи. Преди този сезон четирикратният победител в Шампионска лига вече постигна успех в четири от петте водещи първенства на Стария свят - в Италия, Англия, Франция и Германия. Сега, след 35-ата титла в Ла Лига на Реал Мадрид, италианецът стана първият мениджър, спечелил всичките пет от най-добрите европейски лиги.

Атакуващата формация 4-3-3 от опитния треньор за пореден път се оказа от полза за неговия отбор. В добавка, целият отбор поддържаше силна дисциплина през целия сезон.

 

Неудържимият Карим Бензема

Карим Бензема играе толкова мощно сега, че мнозина смятат, че той заслужава "Златната топка" в края на 2022 г. 34-годишният нападател е доста по-напред от конкуренцията в списъка с реализаторите този сезон в Ла Лига.

Докато французинът отбеляза 27 гола през този сезон в Ла Лига (включително един хеттрик), то основният му съперник сред голмайсторите на Ла Лига е отбелязал само 15 гола. Освен това Бензема също така е лидер по брой на асистенциите в Ла Лига.

Бензема показа невероятна последователност през последните четири сезона, но сега той свети с пълна сила със своите 42 гола досега през целия европейски сезон. Повечето отбори нямат идея как да спрат този опитен нападател. Безспорно той все още е голям актив за този отбор и изглежда, че става все по-добър с възрастта.

 

Умелата  работа в екип

Във футбола един отбор не може редовно да доминира, като разчита само на няколко топ играчи. И този сезон Реал Мадрид отново създаде солидна и непоклатима структура, за да доминира в Европа и Испания.

Въпреки факта, че от началото на настоящата кампания клубът загуби едни от най-добрите играчи в лицето на Серхио Рамос и Рафаел Варан, "бланкосите"  като цяло успяха да покажат мощна отборна игра. Повечето от техните играчи успешно успяват да се представят на постоянно високо ниво.

През настоящия сезон на Ла Лига Бензема получи наградата за играч на месеца през септември, докато колегите от нападателната звезда на Мадрид Винисиус и вратарят Тибо Куртоа получиха същата награда съответно през ноември и февруари. Освен всичко това, съотборниците им показаха редовни топ изяви.

И така, Кралският клуб успя благодарение на услугите на един от най-добрите халфове на всички времена. Вечният блясък на 36-годишния Лука Модрич, владеенето на топката от Тони Кроос с неговите елитни качества на подаващ и безупречното присъствие в опорната зона на Каземиро бяха основните катализатори за шампионата на Реал Мадрид. Освен това младият дует Феде Валверде и Камавинга също се оказа решаващ и внесе различни елементи от играта в средната линия на Мадрид.

 

Атлетико, Барселона и Севиля не издържаха на конкуренцията

Миналогодишният шампион от Ла Лига Атлетико не успя да запази стабилност от началото на настоящата кампания. По-специално "дюшекчиите"  показаха средняшки  резултати в мачовете като гост през този сезон на испанското първенство и реалната цел пред колектива на Диего Симеоне бе попадане в топ 3.

От друга страна, Барселона преживя криза през първата половина на настоящата кампания. Въпреки че каталунците показаха невероятно постоянство през втората част, включително разгром с 4:0 над Реал Мадрид, за "блаугранас" бе твърде късно да отправи предизвикателство.

Севиля показа характер, но ограничената пейка на андалусците им донесе 16 равенства през миналия сезон, а и двете загуби от Реал Мадрид си казаха своето.

Всичко това позволи на "бланкосите" спокойно и без излишни главоболия да запазят лидерството си и да завършат сезона с комфортна преднина пред останалите. В добавка дойде и спечелването на Шампионска лига, но това вече е тема на друг разговор.

  Сподели
1002