Болката


Н. Гавазов

Болката

Управниците на Барселона, сполучливо наричани от много фенове хунта,  отдавна се компрометираха с някои необясними действия по отношение на трансферната си политика, работата на академията през последните години и отношението към младите възпитаници. Последният такъв ход бе преминаването на Шави Симонс в ПСЖ. Разбира се, медийното лоби на Хосеп Бартомеу веднага започна да ни убеждава, че "новият Меси" не е чак толкова добър, че повече е популярен в социалните мрежи, бързо забравяйки за суперлативите по отношение на Симонс.

По-рано през лятото мадридският клуб сключи договор с 18-годишния Такефуса Кубо, който прекара няколко години в системата на Барселона, но за разлика от Шави, така и не получи прилична оферта от "Кам Ноу". Никой не се съмнява, че каталунците в бъдеще ще съжаляват много.

Такефуса бе забелязан на осемгодишна възраст, по време на един от сборовете на млади таланти, които "блаугранас" организира по света. Само след година той бе поканен за участие на детски турнир в Белгия, където бе признат за най-добър, въпреки че отборът му завърши трети. Паралелно с това японецът играеше за юношите на Кавазаки Фронтал, където също постигна напредък, което окончателно убеди скаутите и ръководството на испанския гранд да го канят за постоянно в академията.

Още от първите му  дни в Испания стана ясно, че клубът не е загубил. Кубо радваше треньорите не само със забележителния си талант, но и с необичайно професионално отношение на тази възраст. В най-добрите традиции на своя народ, младият полузащитник беше изключително дисциплиниран и отговорен, а това значително увеличи шансовете му за ярка кариера. Например 10-годишно момче научи испански и каталонски колкото само за няколко месеца! Всички треньори, които се занимаваха с него на този етап, твърдяха, че той много бързо ще израсне до първия отбор и дори започнаха да го сравняват  с Лионел Меси.

Кубо прекара четири години в Академията в Барса, по време на което той многократно потвърждава прогнозите на експертите. Но през 2015 г. ФИФА заведе дело срещу каталунците във връзка с нарушения при подписване на играчи под 18 години, така че японецът автоматично загуби възможността да защитава цветовете на "блаугранас". Полузащитникът се завърна в родината си, където подписа договор с клуба "Токио". А испанският гранд просто трябваше да изчака Кубо да навърши пълнолетие, за да предложи пълноправен договор.

В интерес на истината селекционният отдел на Барселона продължи да следи отблизо развитието на чудото. Представители на каталунците рядко пътуваха до Япония, но пък за сметка на това всеки мач на момчето бе наблюдаван от местните представители на "блаугранас", които дори се ангажираха и с тренировките на Такефуса.

Проблемът е, че Барселона не бе единственият клуб в тази ситуация. Успехът на японеца отдавна бе забелязан от Реал Мадрид. И така на хоризонта се появи неумолимият съперник на каталунците.  

Несъмнено, след няколко години в системата на Барселона, Кубо не би трябвало да изпитва проблеми при избора на място за продължаване на кариерата си, но пък  събитията се развиха по неочакван сценарий. А Барса може само да обвинява себе си, за пореден път доказвайки некадърността в някои действия на слекционния отдел и на ръководството.

Представителите  на Кубо искаха да получат от ръководството на каталунците заплата, съответстваща на таланта му - около един милион евро годишно, както и гаранции за попадане в първия тим  в обозримо бъдеще – такива навремето получиха Шави, Иниеста, Бускетс и други. Но сегашната политика на Барселона по отношение на младите футболисти не позволи тези условия да бъдат изпълнени, поради което преговорите бяха блокирани. Реал се възползва от това и веднага удовлетвори финансовите изисквания на японеца, включително давайки му  обещания за бърза кариера в клуба. Без да се замисля, Кубо прие предложението на клуба от  Мадрид и засега не съжаляваше за това.

Официално, японецът стана играч на Реал Мадрид на 1 юли и няколко седмици по-късно той замина  с новия отбор на лагер в САЩ, където се проведоха  мачовете от Международната купа на шампионите.  Полузащитникът се оказа един от четиримата футболисти от втория отбор, които Зинедин Зидан привлече към работа с основния тим. Отделна тема е скочилият до небесата рейтинг на Реал Мадрид в Япония. Само забележете – 15 представители на медиите от Япония посрещната Реал Мадрид в САЩ само защото в състава се намираше Такефуса.

В първите дни на работа в тренировъчния лагер Кубо надмина дори най-смелите очаквания. Експертите вече знаеха какво ниво на талант е попаднало  в Реал Мадрид, но за широката публика това бе истинско откритие. Сега, гледайки към Кубо, заобиколен от звезди на световния футбол, става още повече ясен мащабът на неговия талант.  Социалните мрежи вече са препълнени с клипове, демонстриращи неговата зрялост и неограничени способности.

По принцип е трудно да предвидим как ще се развие кариерата на един млад футболист. Но японският манталитет и досегашното отношение на Такефуса към работата предполагат по-нататъшно развитие със стремителни темпове.

Барселона? За каталунците остават поредните въпросителни. А след няколко години, когато Кубо се превърне в играч от основния отбор на Реал Мадрид, Барселона ще осъзнае, че е допуснала огромна грешка. Но какво от това? Бартомеу няма да го има, много е възможно по-голяма част от селекционният отдел да напусне, дори възпитателите на Такефуса може да ги няма в клуба. Болката обаче ще остане за феновете на каталунския отбор, които ще трябва да търпят гледката от головете на японския Меси във вратата на бившия му тим.

  Сподели
794