Анонс на сезон 2010/11 в Примера Дивисион


Н. Гавазов

Анонс на сезон 2010/11 в Примера Дивисион

Многобройните любители на футбола очакват с нетърпение началото на някои от големите европейски шампионати, където отново да бъдат заедно със своите любимци в изявите им. Във Франция, Англия и Германия отборите вече започнаха своите кампании, това предстои да се случи тази седмица в Италия и Испания. Futbol TV си е поставил за цел да направи кратък анонс на предстоящия сезон в Ла Лига, където основните действащи лица се очертават да бъдат отново два отбора.


Когато споменем Примера Дивисион, веднага се сещаме за Барселона и Реал Мадрид. Отдавна формулата под която протича испанският шампион е 18+2, т. е. двата гранда срещу всички останали. Това личи както от резултатите, така и от разпределението на паричните потоци, а и от целите, които си поставят различните отбори. През предстоящия сезон очакванията не са по-различни и нереалистично ще бъде да си помислим, че в борбата за титлата ще участва някой друг освен Барселона и Реал Мадрид. Към настоящия момент "блауграна" запази основното си ядро и въпреки, че се раздели с Яя Туре, Рафа Маркес, Анри, Чигрински и Кейрисон, отборът изобщо не е отслабен, напротив -трансферния удар с привличането на Давид Вия говори красноречиво какви са целите пред хората на Гуардиола.

Същото е положението и при "белите" от Мадрид, които се разделиха с Метцелдер, Гути, Раул и Маркос Алонсо. Кралският клуб обаче успя да привлече Сами Кедира, Йозил и младите Каналес, Ди Мария и Педро. Но несъмнено ударът бе с привличането на Жозе Моуриньо. Амбициозният португалец вече се закани, че трябва да спечели два трофея с Реал, няма причина да не предполагаме, че ще даде всичко от себе си, за да осъществи намеренията си, още повече, че Специалния знае как да мотивира футболистите си.

Следващите отбори можем да причислим към "Голямата шестица", която ще трябва да разпредели помежду си две от местата в Шампионската лига. За разлика от миналата година, борбата ще бъде по-оспорвана, като причината за това е най-вече отслабването на Валенсия с напускането на Давид Вия. Идването на Мехмед Топал, Рикардо и Роберто Коща, Абурис и Роберто Солдадо едва ли биха компенсирали неговото отсъствие. Като прибавим, че и Давид Силва премина в Манчестър Сити, шансовете на "валенсианците" са значително по-малки от миналия сезон. Конкурентът Севиля се раздели с Адриано, който премина в Барселона, но направи добър удар с привличането на Гуаренте и Руано. Лично аз виждам "андалусците" като най-реален кандидат за третото място през новия сезон.

Колкото и изненадващо да звучи, като основен опонент на Севиля бих добавил Атлетико Мадрид. Причините са, че като изключим напускането на Мендеш, основното ядро на "дюшекчиите" си остава същото от миналата година, а с привличането на Луис, Мерида и Касмирски, като цяло отборът подобри своето качество. Нека тук добавим и самочувствието на победител в Лига Европа. Всичко това обаче при едно условие - Агуеро и Форлан да останат на "Висенте Калдерон".

Останалите три отбора от "Голямата шестица" според мен ще са Атлетико Билбао, Еспаньол и Виляреал, като с много добри шансове е "жълтата подводница", след като успя да доведе на "Ел Мадригал" Алтидор, Сомоса и Марчена.

Миналогодишните членове на Топ 6 - Майорка и Хетафе, според мен ще влошат своите резултати през новия сезон. Островитяните заради финансовата криза, която ги тресе и напускането на някои основни единици. Хетафе пък се раздели с Леон, Беленгер, Челестини и Кортес. Двата отбора според мен ще се борят за място в "златната среда", където най-вероятно ще срещнат конкуренцията на Депортиво Ла Коруня, Осасуна и новакът Реал Сосиедад, който се подсили с привличането на Сутил и Тоньо от Тенерифе.

Неизвестно остава положението с Реал Сарагоса. "Арагонците" в края на първия полусезон на миналата година бяха сред изпадащите, но през зимната пауза проявиха голяма активност на трансферния пазар и завършиха на 14 място. И в последната група - тази на "борещите се оцеляване" можем да включим старите членове на Ла Лига - Сантандер, Спортинг Хихон, Алмерия и Малага, както и новите Леванте и Херкулес.

В общи линии тези 20 отбора ще определят облика на испанския футбол в следващата една година. Независимо под каква формула се провежда испанския шампионат, той си остава втори по популярност в западната част на света, трети в източната и втори по популярност в Европа, а "Ел Класико" пък е най-голямото дерби на планетата. Стартът на всичко това е съвсем близо - 29 август 2010 г.


Прогноза:

Топ 4 - Барселона, Реал Мадрид, Севиля, Атлетико Мадрид

Лига Европа: Валенсия, Виляреал, Атлетико, Билбао

Изпадащи: Малага, Алмерия, Леванте

 

  Сподели
235