15 неща, които не знаем за Бундеслигата (видео)


Н. Гавазов

15 неща, които не знаем за Бундеслигата (видео)

Часове преди срещата между Борусия Дортмунд и Байерн Мюнхен в Бундеслигата и три седмици преди повторението на този сблъсък, но на "Уембли", FUTBOL TV насочва вниманието на своите читателите към първенството, което само за броени дни прикова към себе си вниманието на цялата футболна общественост. Най-добрите клубове в Германия процъфтяват, в Испания могат само да си мечтаят за посещаемостта на немските стадиони, а Шампионска лига ще бъде спечелена от Байерн Мюнхен или Борусия Дортмунд. FUTBOL TV твърди, че Бундеслигата е един изключителен шампионат, достоен за съперничество с Висшата лига на Англия.

80 567 зрители средно посещават мачовете на Борусия Дортмунд. Това е рекорд за Европа. До този момент през сезона трибуните на "Сигнал Идуна Парк" само в рамките на шампионата на Германия са посетени от 1 208 195 човека, т.е, около три пъти повече от всички срещи в родната "А" група. Това е втори показател за Стария континент след "Олд Трафорд", но Манчестър Юнайтед е провел два мача повече.

Абонаментната карта за мачовете на Байерн Мюнхен в Бундеслигата струва ... 120 евро (за правостоящи). За срещите на Хановер 96 са само 85 евро. Като цяло, цените на билетите в Бундеслигата са по-ниски от тези в Англия, Испания, Италия и Франция.

Средно 80 човека от всеки 1 000 жители на градовете посещават мачовете на отборите си. Лидер в това отношение е Гилзенкирхен с 236 граждани, втори Волфсбург 217, а Мьонхенгладбах е трети със 188 човека. За Дортмунд цифрата е 139, а за Мюнхен 50.

През сезон 1992/92 средната посещаемост на мач от Бундеслигата е 26 205 човека, през 1999/00 31 682, а през сезон 2011/12 е 45 116 зрители (за Испания цифрата е 28 796). Средно стадионите се запълват на 92 % ( за Испания цифрата е 72).

Старши-треньорът на Борусия Дортмунд Юрген Клоп през 2008 година не се е справил с интервюто си за работа в Хамбургер. Причината - външният вид на Клоп е бил неприятен и не съответствал на принципите на клуба.

Сборът на заплатите на играчите на Борусия спрямо тези на Манчестър Сити (двата отбора се намираха в една група за Шампионска лига) е в съотношение 1:4,2. Спрямо Арсенал 1:2,4, а спрямо КПР, който изпадна в Чемпиъншип е 1:1,1.

За покупката на петимата ключови футболисти - Матс Хумелс, Свен Бендер, Илкай Гюндоган, Марко Ройс и Роберт Левандовски, Борусия заплати общо 27,8 милиона евро.

Трансферната стойност на Роберт Левандовски за последните 11 месеца скочи с 300 %. В момента тя е 28 милиона евро.

През 2004 година Байерн Мюнхен помогна на Борусия Дортмунд с 2 милиона евро. Тогава "жълто-черните" се намираха на ръба на банкрута. По неофициална информация, част от тази сума е отишла за заплати на играчите на Борусия.

Билетната квота на Борусия за финала на Шампионска лига е 24 042. Час след като Борусия се класира за "Уембли", в офиса на клуба заявките достигнаха числото 100 000.

Дължината на тръбите между стадиона на Шалке 04 и близката пивоварна е точно 5 километра. Различни видове бира по тези тръби се доставят директно в баровете и капанчетата на "Фелтинс Арена". За един мач на стадиона се изпиват около 55 000 литра от напитката. В това отношение "миньорите" са лидери в Бундеслигата. На второ място е Байерн Мюнхен с 52 000 литра на мач, а трети е Борусия Дортмунд с 51 000 литра. Най-малко се пие на стадиона на Гройтер Фюрт, който също така е последен в класирането - "само" 14 300 литра.

Огромна част от феновете на Борусия Дортмунд са фенове на "Найтуиш".

Общата стойност на Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд превъзхожда с по-малко от 10 % тази на Реал Мадрид.

Цената на литър бира на "Сигнал Идуна Парк" е по-ниска от чаша 180 мл чай на "Емирейтс".

В Германия има закон, според който 51% от акциите са собственост на клуба. Изключение е направено само за Байер Леверкузен и Волфсбург, като целта е да се избегнат ситуациите с тази на Малага. На практика, немските клубове в момента са защитени от фалити.

  Сподели
274