Джуд Белингам


FUTBOL-TV

Джуд Белингам

Джуд Белингам е сред най-вълнуващите млади футболисти на стария континент. Доброто му представяне на Световното първенство в Катар затвърди статуса му на един от най-желаните таланти. В  тази статия ще се опитаме да разгледаме играта му отблизо и кое го прави толкова специален. Тийнейджърът, роден през 2003-та година е юноша на Бирмингам, където изигра 41 мача преди да премине в Борусия Дортмунд през 2020-та година. Едва на 16 години, Белингам се превърна в най-младият дебютант и реализатор за отбора от Чемпиъншип. След трансфера му в Германия, клубът от Западен Мидландс изкара фланелката с номер 22 от употреба, отдавайки респект към играча. Този жест, запазен за големите легенди във футбола, показва колко сериозни са очакванията към английския национал.

В номера на фланелката му има известна символика. 22-ри – сборът от номерата на трите роли, които той толкова умело изпълнява. В Катар се видя огромното разнообразие в играта на Белингам и способността му да играе като номер 4,8 и 10. Младокът използва физическите си дадености в комбинация с  футболен интелект и  може да извършва както дефанзивни, така и откровено офанзивни функции. Още в първия мач на Световното първенство в Катар, Белингам застана като опорен полузащитник и диктуваше темпото на игра.  Често слизаше между двамата централни защитници, за да изнася топката.  Един от най-важните елементи за опорните халфове е устойчивостта им срещу преса. Скоростта и физиката на Белингам му позволяват да  запазва топката, а статистиката му в немската Бундеслига показва, че той е от халфовете с най-малко загубени топки в своята половина.  Не на последно място, в мача срещу Франция, англичанинът показа работоспособността си и на няколко пъти направи ключови намеси в защита, покривайки зоната на Люк Шоу.

В Борусия Дортмунд Джуд Белингам прекарва почти половината от времето на терена изнесен по-високо, като класическа 8-ца. Най-впечатляваща е способността му да прокарва подавания между линиите на противника, с което да изостря играта. Ако се върнем към първото му полувреме на Световното, Белингам нямаше грешен пас  и направи  10 успешни подавания в третината на Иран.  В националния отбор на Англия той има възможност да се движи по цялата ширина на терена и да търси топката в полупространствата, откъдето да изостря играта.

Джуд Белингам несъмнено е играч, който може да вкарва голове и да асистира. Именно в ролята зад нападателя като атакуващ халф е позицията, където той може да се развие най-сериозно.  Способността му да създава положения, чрез намирането на качествени пасове в противниковата половина, напомня за стила на Кевин Де Бройне. Друга силна страна на играта му е да стреля от далеч.  Играейки зад класически централен нападател, Белингам обича да се включва от втора позиция и да завършва атаките.  В 27 мача за Борусия Дортмунд през този сезон Белингам отбеляза 9 попадения. Впечатляваща цифра, предвид  дефанзивната му позиция в голяма част от мачовете.

Всичко казано дотук, изглежда оправдава високата цена, която европейските грандове са готови да платят за услугите му. Универсалността в играта му го прави подходящ за халфовата линия на почти всеки отбор.Това, което наистина отличава Джуд Белингам от други млади таланти е характерът му. През този сезон 19-годишното момче получи капитанската лента в Борусия Дортмунд. Огромна отговорност, която приляга на отдадеността и непримиримия му дух. Белингам е лидер, както на терена,така и извън него. Той излъчва спокойствие, смиреност и дори скромност. Качества, които трябва да го предпазят от напрежението и очакванията, с които е натоварен.

Договорът на Белингам с Борусия изтича през лятото на 2025-та, а опашката за подписа му е дълга.  Изглежда малко вероятно договорът да бъде изпълнен до край.  Основните фаворити за подписа му са Ливърпул, Манчестър Сити и  Реал Мадрид. Преди точно 10 години Ливърпул кани Белингам на двудневни проби, но тогава със семейството му решават да остане в академията на Бирмингам.  "Мърсисайдци“ имат трима халфа с изтичащи договори през лятото, а феновете виждат Белингам като потенциален наследник на великия Стивън Джерард. В Реал Мадрид изтичат договорите на ветераните Модрич и Кроос, а с тях една епоха си отива. В "белия балет“ тече усилено подмладяване на състава и въпреки привличането на Камавинга и Чуамени, Джуд Белингам изглежда като логичен трансфер за средата на терена.  Други топ отбори също ухажват младока, за когото изглежда предстои светло бъдеще по футболните терени.

ХРИСТО ХРИСТОВ

  Сподели
1413