Саутгейт: Победата над Словакия ще укрепи самочувствието ни


Н. Гавазов

Саутгейт: Победата над Словакия ще укрепи самочувствието ни

Старши-треньорът на националния отбор на Англия Гарет Саутгейт е убеден, че волевата победа с 2:1 над Словакия в 1/8-финалите на Евро 2024 ще повиши самочувствието на отбора му.

В мача срещу Словакия миналата неделя англичаните, както обикновено, показаха слаб футбол, но в същото време показаха характер, като вкараха мача в продължения и след това измъкнаха победата.

За Саутгейт това му напомня за Евро 1996 - едно от най-успешните Европейски първенства за Англия, въпреки че тогава основоположниците на футбола също не можаха да зарадват своите фенове със зрелищна игра.

"Тази победа определено ще повиши самочувствието на целия отбор. Момчетата, които влязоха, се активизираха и направиха голямо въздействие. Това е типът сплотеност и дух, от които се нуждаете.

Сега, 30 години по-късно, всички гледат на Евро 96 (където Англия стигна до полуфиналите), където играх, по различен начин от онова време.

Бяхме посредствени срещу Швейцария, същото и срещу Шотландия. Шотландия пропусна дузпа, когато резултатът беше 1-0. Испания трябваше да ни победи, когато бяхме 0-0.

Световното първенство през 1990 г. бе подобно, така че онези моменти от големите турнири идват на ум.

Знаем, че трябва да се справим по-добре, но се оказа, че имаме много млади играчи на важни позиции и се опитваме да разрешим проблемите си през четирите седмици на лагера.

Но това, което се откроява, е как играчите се справят с това. Това, което изпъква, е тяхната сплотеност, техният дух.

Видяхте играчите, които се появиха, но вижте и момчетата, които излязоха и как те подкрепяха отбора. Това ни дава шанс“, заяви Саутгейт.

  Сподели
55