Хърватия – Албания: По-опитният ще победи


Н. Гавазов

 Хърватия – Албания: По-опитният ще победи

Хърватия - Албания

Стадион: "Фолкспаркщадион", Хамбург

Дата: 19.06.2024 г.

Час: 16:00

Хърватия и Албания не могат да си позволят да загубят, когато се срещнат в Хамбург в сряда следобед.

След като бяха победени в откриващите си мачове от Евро 2024 миналия уикенд, двата отбора ще се стремят да останат в борбата за място във фазата на елиминациите на турнира.

Хърватия започна седмото си участие на Европейско първенство - и шесто поред – с тежко поражение с 3:0 от Испания в Берлин.

Отново загуба от Ла Роха, която триумфира във финала на УЕФА за Лигата на нациите миналата година, хърватите изоставаха с три попадения преди почивката, а пропуснатата дузпа от Бруно Петкович - който впоследствие бе порицан от мениджъра си - само усложниха нещата.

Мозъкът на последните подвизи на "шахматистите" на големи турнири, старши -треньорът Златко Далич видя как отборът му не успя да отбележи, въпреки че имаше 16 удара и отчете очакван общ брой голове от 2.38 – но в така наречената "Група на смъртта“ на Евро 2024 няма време за оплаквания.

Вместо това Хърватия трябва да се опита да спре спада, включващ три поражения от последните си пет мача, след като също бе победена от Турция и Уелс в квалификациите - това са толкова загуби, колкото и през предходните 29.

"Ватрените" не са губили последователни мачове на едни и същи финали от Евро 1996 и със сигурност не могат да си позволят да го направят, когато срещат регионалните съперници Албания за първи път в международния футбол. Още повече, че действащият шампион Италия ги очаква в последния си мач от групата.

Докато Хърватия е опитен участник в кампанията на Еврото, това лято бележи едва второто участие на Албания в голям турнир – и двете в последните три издания.

Продължавайки мрачната си статистика в главното събитие на УЕФА, "орлите" загубиха с 2:1 от шампиона Италия миналия уикенд, въпреки че Недим Байрами отбеляза зашеметяващ гол след само 23 секунди - най-бързият гол в историята на Европейските първенства.

"Адзурите" скоро отвърнаха, отбелязвайки два гола до 16-ата минута. Резервата Рей Манай беше близо до късен изравнителен гол в Дортмунд, пробвайки уменията на  капитана на Италия Джанлуиджи Донарума , но Албания в крайна сметка бе победена и вече загуби три от четирите си мача на големи финали.

Това бе първото поражение от март 2023 г. за отбора на Силвиньо , с което се сложи край на поредица от седем мача без загуба в такива мачове: след като загубиха първата си квалификация от Полша, те останаха без загуба, завършвайки пред поляците и Чехия.

Жребият за Евро 2024 обаче не бе особено любезен и балканците имат огромна работа, за да избегнат ранно отпадане: дори и да вземат точка в сряда, "орлите" трябва да се срещнат с Испания в потенциално решаващ финален мач следващата седмица.

След лошия старт на отбора му към тези финали, Златко Далич може да направи някои промени в стартовия състав, с които започна  срещу Испания последния път, включително потенциално завръщане в централната защита на звездата на Манчестър Сити Йоско Гвардиол .

Марин Понграчич може да остане на пейката, като Борна Соса влезе като ляв бек; предполага се, че Марсело Брозович също може да отпадне, предлагайки шанс на Лука Сучич или Марио Пашалич за средата на терена.

Въпреки че изигра само 65 минути, Лука Модрич направи най-много пробивни пасове от всички играчи в съботния мач (13), а капитанът на "ватрените" отново ще играе важна роля.

Нападателят на Торино Никола Влашич напусна лагера и ще пропусне остатъка от турнира поради контузия, получена по време на тренировка - той претърпя ядрено-магнитен резонанс, който разкри леко мускулно разкъсване.

Междувременно албанецът Джасир Асани първоначално бе под съмнение поради проблем с глезена. Вчера обаче Силвиньо съобщи, че е чист. Така роденият в Германия Арбер Ходжа - който играе за Динамо Загреб - вероятно щеше да напусне резервната скамейка, но отново трябва да се задоволи с ролята на заместник.

Или Рей Манай, или Армандо Броя от Челси трябва да оглавят албанската атака, тъй като Сокол Чикалеши обяви край на международната кариера.

За пореден път подкрепата на централния нападател идва от Недим Байрами, който записа поне по един гол във всяко от последните си три участия в националния отбор.

Тъй като поражението почти сигурно би означавало елиминиране от Евро 2024, залозите вече са много високи във втория мач на тези отбори от Група B, което със сигурност ще се играе пред страстна публика на "Фолкспаркщадион".

Въпреки че не успяха да впечатлят в първия си мач, огромният опит на Хърватия би трябвало да ги накара да надделее над Албания, която може би е обречена на изпадане от турнира.

Прогноза: Хърватия – Албания 2:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Стартови състави

Албания (Силвиньо)
 
стракоша
   
Хисай
Исмайли
Джимсити
Митадж
Аслани
Рамадани
Лъчи
Байрами
Асани
Броя
Крамарич
Будимир
Маджер
Ковачич
Сучич
Модрич
Соса
Гвардиол
Сутало
Станишич
   
Ливакович
 
Хърватия (Златко Далич)

Обоснована прогноза: Хърватия - Албания 2:1

  Сподели
191