Лайпциг: Новият Берлин


FUTBOL-TV

 Лайпциг: Новият Берлин

Лайпциг е разположен в Източна Германия, това е най-голямото населено място в провинция Саксония. Градът се разпростира на площ от 297, 60 кв. км, а в него живеят около 630 000 души. Това е осмият по големина град в Германия и е сред петдесетте най-големи града в ЕС по население. Лайпциг е разположен точно на мястото, където реките Парте, Ваис Елстер и Плейс се сливат, на 150 км южно от Берлин.

Лайпциг е бил търговски град от времето на Свещената Римска империя като търговският панаир е от 1190 г. С град Лайпциг неизменно са свързани велики имена като Рихард Вагнер, Йохан Себастиан Бах, Роберт Шуман, Йохан Волфганг фон Гьоте, писателят Ерих Кестнер, както и ненадминатият Фридрих Ницше. В Лайпциг Шилер написва една от версиите на Одата на радостта, а Бетовен създава по-късно музиката.

За нас, българите, Лайпциг е мястото, където се печата първият български вестник "Български орел". Годината е 1846 г., а радетелят за родна просвета е Иван Богоров.

Също така градът е известен със събитията от октомври 1989 г. След молебен в църквата "Свети Никола", започват масови демонстрации срещу комунистическия режим на ГДР. Протестите ескалират и в крайна сметка изиграват значителна роля за падането на режимите в Централна и Източна Европа.

След упадък непосредствено след 1989 г., градът се възстановява и след 2010 година е определен като най-бързо развиващият се в страната. Често е наричан "Новият Берлин". Определен е сред трите града с най-добри перспективи за бъдещето.

Сред интересните постройки в стария град на Лайпциг може да видите тази на старата община, построена през 1556 г., старата търговска борса от 17 век с паметника на Гьоте пред нея, както и приемната на града - Кьонигс Хауз. В Лайпциг се намира и най-старата, все още работеща кафетерия в Европа - Кофе Баум. Днес кафенето функционира и като ресторант и като музей, който разказва за любовта на местните към горчивата напитка.

Сред атракциите можете да посетите църквата "Св. Тома" в готически стил, в който е работил великият композитор Й. С. Бах, ръководейки църковния хор; Върховен съд; Лайпциг Гевандхаус, където се намира Филхармонията; Паметникът на битката на народите с наблюдателна площадка на височина 91 метра е най-големият в Европа, като спомен за събитията от 1813 г.; Църквата "Свети Никола" е най-голямата и същевременно най-старата църква в града; зад Старото кметство е сградата на Старата борса (бароков стил), в която са се събирали представители на градските търговци за срещи.

Една от най-необичайните атракции в Лайпциг е избата Ауербах, разположена в самия център на историческия квартал. Този древен ресторант е открит през първата половина на 15-ти век. По това време тук е имало малка механа, в която се е продавала вино. Тази емблематична механа се споменава в разказа на Гьоте, според автора тук се е състояла срещата на Фауст и Мефистофел. Световноизвестният реформатор Мартин Лутер е обичал да прекарва времето си в този ресторант, днес историческият ресторант е един от най-престижните в града.

Що се отнася до "Лайпциг Щадион", който ще приеме мачове от Евро 2024, тук също има интересна история. Първоначално тук е изграден "Централщадион". Това се случва през 1956 г. и е най-големият стадион в Европа с капацитет от 100 000 човека. През 1997 г. общината решава да построи нов стадион на мястото на стария, модерен и само за футбол. Строителството продължава от декември 2000 г. до март 2004 година. Капацитетът е за 47 000 зрители за вътрешни мачове и 42 000 зрители за международни срещи.

Стадионът ще бъде едно от местата за провеждане на Евро 2024 , единственият, който се намира в източна Германия.

По време на турнира на стадиона ще се играят следните мачове:

Групова фаза

17 юни 22:00 Португалия - Чехия

21 юни 22:00 Нидерландия - Франция

24 юни 22:00 Хърватия - Италия

1/8-финали

02 юли  22:00

  Сподели
143