Щутгарт: Автомобилната столица на Германия


FUTBOL-TV

Щутгарт: Автомобилната столица на Германия

Щутгарт е град в федералната провинция Баден-Вюртемберг, със статут на регионален център (столица) на тази област. Със своите около 630 000 жители (2010 г.) Щутгарт е шестият по големина град в Германия.

 Щуттгарт има пристанище на река Некар, първокласен жп възел и голямо международно летище на 14.5 км от града. Развити са автомобилната (Porsche, Daimler), военната, електротехническата (Bosch), оптичната, полиграфската и химичната промишленост. Има академия на изкуствата, университет, издателски център и консерватория.

Щутгарт се намира в южната част на Германия. За федералната област, в която се намира градът, е характерен швабският диалект (Schwäbisch). 

    Географското положение на Щутгарт го прави един от най-топлите градове през лятото и част от голям винарски център. Както и Мюнхен, Щутгарт е известен със своите зелени площи - градът е осеян с много дървета и места за отдих, които го правят още по-привлекателен за туристи от цял свят.

    Историята на Щутгарт започва още през римската епоха. Тогава селището се сформира около минерален извор, а от 10 век то официално функционира като отделно населено място.

През 1482 година Щутгарт става столица на графство Вюртемберг, а от 1482 до 1918 година е столица на областта Вюртемберг.

Богатото културно и историческо наследство на Щутгарт е въплътено в уникални атракции. Има живописни улици с изобилие от архитектурни паметници, древни религиозни сгради, красиви дворци и интересни музеи. Улиците на Königstrasse и Marktplatz са идеални за разходка.

Сред архитектурните паметници безспорен лидер остава Старият замък (Altes Schloss). Той се намира в самия център на Щутгарт и на външен вид наподобява солидна крепост. Първото укрепление на негово място е издигнато в средата на 10 век, а през 14 век е разширено и става резиденция на графовете на Вюртемберг. Замъкът е силно повреден по време на Втората световна война, но с усилията на съвременните архитекти е напълно възстановен до 1971 г.

Замъкът Солитуд (Schloss Solitude) също заслужава специално внимание, той може спокойно да се нарече най-забележителният паметник на 18 век. Това е невероятно красива барокова вила, дълго време в замъка се е помещавало военно училище. Сред религиозните сгради църквата Св. Леонард (Leonhardskirche) и катедралата Св. Еберхард (Domkirche St. Eberhard) се смятат за най-зрелищните, които са успели да запазят неустоимия си оригинален вид.

Земеделският музей на Вюртемберг (Landesmuseum Württemberg) кани почиващите да се запознаят с историята и културата на града, а любителите на изкуството със сигурност ще се насладят на Държавната галерия на Щутгарт (Staatsgalerie Stuttgart).

През 2006 година отвори врати музеят “Мерцедес-Бенц". Той е разположен в модерна, специално построена сграда с необикновена форма на двойна спирала. Във вътрешността му посетителите имат възможност да разгледат повече от 150 автомобила, повечето от които са по-редки и уникални модели. Преди сто години, част от тях, са проектирани от Карл Бенц и Готлиб Даймлер. Също така посетителите могат да видят автомобили, които в различен етап от времето са били притежание на известни личности. Сред тях са Мерцедесът на римския папа Йоан Павел II, а също така и колата, която е карала принцеса Даяна.

Годишно в Щутгарт се провеждат доста атрактивни и колоритни фестивали, които са заслужили на града световна популярност. Сред най-интересните са Пролетният фестивал и най-вече елегантният Летен фестивал, който очарова посетителите си с белите павильони, безбройните светлини и приказни фенери. Това е и един от най колоритните и възхитителни фестивали в цяла Германия. Доста приятно е и да посетите Винарското селце на Шутгарт, което е едно уникално място за отдих с неговите 120 прекрасно украсени лозови беседки.

 Що се отнася до спортния аспект, нашето внимание ще е съсредоточено върху "Щутгарт Арена". Стадионът е пуснат в експлоатация през 1933 г. Капацитетът му е 60 000 човека за вътрешни мачове и 54 000 зрители за международни срещи. До 1993 година се е наричал "Некарщадион", а до 2008 г. – "Готлиб – Даймлер". След това е преименуван на "Мерцедес Бенц Арена, а от 1 юли 2023 г. – "МНР".

Първият международен футболен мач на Германия след Втората световна война през 1950 г. (срещу Швейцария) се играе на този стадион. Официалната посещаемост на мача от 96 400 е рекордът на стадиона. Журналистите изчислиха, че над 100 000 души са гледали срещата.

"Щутгарт Арена" ще бъде домакин на пет мача от Европейското първенство 2024, включително и четвъртфинален мач.

 

Групова фаза

16 юни 19:00 Словения - Дания

19 юни 19:00 Германия - Унгария

23 юни 22:00 Шотландия – Унгария

26 юни 19:00 Украйна – Белгия

1/4- финали

05 юли 19:00

  Сподели
87