Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа 23.05 - 26.06


Н. Гавазов

Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа 23.05 - 26.06

Уикендът в Топ 5 на европейските първенства отново имаше какво да предложи на почитателите на великата игра с претенциозен вкус, въпреки че въпросите с титлите и местата в евротурнирите бяха почти решени. На Острова Лампард и Джерард се сбогуваха с Англия, а в Лондон Дидие Дрогба записа последните си 30 минути за Челси. В Италия за първи път от 61 години Милано остана без представител в европейските клубни турнири. За последно столицата на Ломбардия се оказа в такава ситуация през 1953/54.

В Испания също имаше сбогуване - Шави се раздели с Барселона, иначе каталунците направиха скандален мач с Депортиво, за чиито резултат се знаеше много преди първия съдийски сигнал. В Германия Хамбургер отново се спаси в последния момент, а "Сигнал Идуна Парк" каза "довиждане" на Юрген Клоп. Във Франция Монако остана трети, което изпрати Олимпик Марсилия в Лига Европа, а в Италия Рома спечели римското дерби и си осигури участие в групите на Шампионска лига.

Представяме ви: Dream Team за 23.05 - 26.05. Тактическа постройка 43-5-1.



ВРАТАР

Том Хитън (Бърнли)

През седмицата Хитън получи първа повиквателна за националния отбор на Англия. Изглежда, че това окрили вратаря на Бърнли, който проведе блестящо мача с Астън Вила. В десетата си суха среща през сезона, Хитън направи 5 спасявани и 6 пъти улови топката след центрирания.

Подгласници: Пантилимон (Съндърланд).




ЗАЩИТА


Хуан Бернат (Байерн Мюнхен)

В събота Байерн отпразнува титлата на домашния си стадион, побеждавайки Майнц 05 с 2:0. В герой на срещата се превърна 22-годишният защитник на баварците Хуан Бернат. На сметката на испанеца има 108 докосвания на топката, 91% точност на паса, 3 опасни положения пред вратата на противника и 100% спечелени единоборства в собствената половина.


Брис Джа-Джедже (Олимпик Марсилия)

Преди последния мач от сезона Марсилия имаше шансове да играе в Шампионска лига. За целта провансалци трябваше да победят Бастия и да се надяват на Лориен, който трябваше да отнеме точки от Монако. Олимпик се справиха с първата част на плана, но Лориен не можа да направи чудо. Така или иначе сме длъжни да отдадем дължимото на Брис, който записа асистенция срещу островитяните, освен това бранителят спечели всичките си единоборства в своята зона и извърши седем чисти шпагата.



Густаво Кабрал (Селта)

Селта и Еспаньол не решаваха никакви турнирни задачи, но за сметка на това изиграха един от най-интересните мачове в Примера дивисион през този сезон - човек би си помислил, че наблюдава двубой от английската Висша лига. В 20-та минута вратарят на Селта Серхио Алварес бе изгонен за фаул на последната надежда, като при дузпата каталунците откриха резултата. Галисийците обаче не мислеха да се предават и защитата успя да допусне само още един гол, като в герой се превърна именно Кабрал, който умело ръководеше действията на съотборниците си. Аржентинецът спечели всичките си единоборства, седем пъти изнесе топката и създаде едно опасно положение пред вратата на противника. Кулминацята бе попадението му след почивката, с което резултатът бе изравнен. Това даде импулс в играта на галисийците и по-късно те вкараха победен гол.


Николас Отаменди (Валенсия)

Валенсия и Алмерия направиха двубой, в който паднаха пет гола, а мачът премина при стандартите на английския футбол - много атаки към двете врати, максимално напрежение за защитниците и игра, при която на практика нямаше център на терен. В тази футболна ванкхалия трябва да отличим играта на Николас Отаменди, който изигра поредния си добър мач, действайки уверено в защитата и също така поразявайки вратата на съперника.

Подгласници: Янг-Мбива (Рома), Беналун (Аталанта), Селасие (Вердер).


ПОЛУЗАЩИТА

Давид Лопес (Наполи)

Наполи в събота отстъпи с 3:1 на Ювентус и поради това за някои наши читатели ще е малко изненадващо да поставим испанеца в символичния отбор. Но, ако на терена не бе Давид Лопес, вероятно неаполитанците щяха да претърпят конфузно поражение. След като Игуаин попадна в капаните на Бардзали, Опорният полузащитник се оказа единственият футболист в състава на гостите, който тормозеше Буфон - Лопес отправи шест удара и вкара един гол. Другият важен момент в играта на Давид бе точността на подаванията му - 96%. Освен това, нито една атака на "бианконерите" не успя да премине през зоната, за която отговаряше испанецът.



Санти Касорла (Арсенал)

В мача с УБА Касорла записа на сметката си две асистенции. Освен това, испанецът 138 пъти докосна топката и се отчете със 114 точни паса от общо 124 - 92% за Висшата лига си е сериозно постижение, с оглед на това, че интензивността на мачовете няма нищо общо с играта в Испания, където темпото е много по-бавно.

 

Лионел Меси (Барселона)

Барселона направи скандален мач с Депортиво, като за предполагаемия резултат на "Камп Ноу" се писа още преди двубоя. Оставаме на съвестта на ръководителите на испанския футбол да решат какво се случи, макар че, познавайки местния манталитет и това, че двата колоса си имат лобита, едва ли някога справедливостта ще възтържествува. Независимо от това, трябва да кажем, че Меси бе най-активният футболист в състава на каталунците, а двата му гола са украшение на добрата игра.

 

Кристиано Роналдо (Реал Мадрид)

На португалеца бяха достатъчни 57 минути за хеттрик във вратата на Хетафе. След това Роналдо бе заменен от Мартин Едегор и вероятно това спаси по-малкия столичен тим от още по-голямо унижение.


Софиан Буфал (Лил)

Лил в последния кръг на Лига 1 разгроми като гост Мец с 4:1. Интересното е, че всичките четири попадения на "договете" бяха организирани от французина от марокански произход Софиан Буфал. На сметката му има 3 асистенции и седем създадени опасни положения.

 

Подгласници: Ван Гинкел (Милан), Стураро (Ювентус), Гутиерес (Нюкасъл), Албиргтън (Лестър).



НАПАДЕНИЕ


Тио Уолкът (Арсенал)

Уолкът направи хеттрик в мача с УБА, като за това му бяха нужни не 57 минути, а само 36. Освен това англичанинът стреля 8 пъти по вратата на противника, 16 пъти докосна топката в наказателно поле на "дроздовете" и създаде две опасни положения за гол.


Подгласници: Тони (Хелас Верона), Диуф (Стоук)


СТАРШИ-ТРЕНЬОР

Хууб Стевенс (Щутгарт)

При първоначалният вариант на състава, тук се намираше Винченцо Монтела, който в мача с Палермо опроверга критиците си, че през този сезон налага шаблонна игра. Италианецът 8 пъти промени схемата на игра на "Барбера", а отборът му постигна победа.

В последствие обаче се спряхме на старши-треньора на Щутгарт Хууб Стевенс. 61-годишният холандски специалист не направи някакви тактически чудеса или решаващи смени в отбора, който с единия крак се намираше в по-долната дивизия. Просто специалистът убеди футболистите си, че трябва да надскочат себе си при гостуването на коравия Падерборн и да победят, защото дори точката означаваше изпадане. Стевенс за втора поредна година спасява швабите от изпадане. Не е ли време Щутгарт да подпише пълноценен договор с холандеца?

 

  Сподели
209