Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (22.11 - 25.11)


Н. Гавазов

Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (22.11 - 25.11)

Освирканият Марио Гьотце изпрати поздрави на феновете на Борусия Дортмунд, а Ювентус помаха с ръка на Рома от първото място в таблицата за класиране на Серия А. Артур Боруц допусна куриозен гол, а Уго Лорис - много попадения, но съвсем не толкова смешни. Във Висшата лига мърсисайдското дерби даде поредният отговор на въпроса, защо обичаме английският футбол, дубълът на Жиру пък донесе поредната победа на Арсенал, а в Испания... там лидерите победиха съперниците си с общ резултат 19:0.

Представяме ви: Dream Team за периода 22.11-25.11. Тактическа постройка 4-2-2.


ВРАТАР

Матиа Перин (Дженоа)

"Това е краят", написа на страницата си в Twitter нападателят на Милан Марио Балотели след мача с Дженоа, което породи различни слухове. Повод за изказването на Марио най-вероятно е повече от тривиално. Италианският национал в мача с "грифоните" не успя да реализира дузпа, което се случва за втори път в кариерата на Балотели. Причината да се случи това е стражът на гостите Перин, който на всичкото отгоре извърши девет спасявания и четири пъти овладя топката при опасни центрирания.


Подгласници: Миноле (Ливърпул)

 

ЗАЩИТА

Пабло Сабалета (Манчестър Сити)

Когато победиш противника с 6:0, акцентът обикновено се поставя на нападателите на отбора-победител, но поглеждайки към статистиката на мача Сити - Тотнъм, ще забележим, че над 60% от опасните атаки на домакините се развиха отдясно, а най-високи оценки получиха играчите, които действат именно в тази зона - Навас, Сабалета, Фернандиньо. Пабло постоянно осигуряваше гърба на Хесус, включвайки се мощно по фланга и вероятно това е една от причината Навас да се отчете с два гола и асистенция в двубоя. Опитният Сабалета показва качества и в дефанзивен план, напълно неутрализирайки Ламела и надигравайки Вертонген, че и Паулиньо, като по този начин "шпорите" бяха лишени от всякакви възможности да противодействат на вицешампионите. Впрочем, за статистиката ще кажем, че Пабло спечели 100% от единоборствата си в половината на своя отбор. Кой треньор не би искал да има защитник, който умее да брани всяка педя от собствената си територия?

Джонатан (Интер)

В мача срещу Болоня Джонатан направи всичко по силите си неговият отбор да спечели трите точки. Седем пъти се включи в атаките на "нерадзурите" в наказателното поле на противника, а в началото на второто полувреме дори вкара гол. Бразилецът извърши и седем шпагата, а италианските колеги го избраха за играч на мача.

Данте (Байерн Мюнхен)

Мюнхенският бразилец не успя да отбележи гол, но благодарение на неговите усилия дортмундчани не успяха да разпечатат вратата на Байерн. Който е гледал мача между двата най-добри немски отбора ще разбере за какво става дума. Иначе, Данте 12 пъти пресече топката, направи седем шпагата, а точността на паса му бе 91%. Забележително за един защитник!

Папе Суаре (Лил)

Малко хора вярваха преди началото на сезона във Франция, че някой може да се вмести в борбата за титлата между ПСЖ и Монако. Но колкото и да е изненадващо, такъв тим се намери. През септември Лил получи четири гола от Реймс и Ница, след което престана да получава голове. Това е така заради великолепната си игра в защита - "договете" са в серия от 9 мача без допуснат гол. С това не свършва всичко. В мача с Тулуза Папе Суаре вкара единственият гол за своя отбор, освен това десет пъти влезе в наказателното поле на противника, подпомагайки атаката на своя отбор.

Подгласници: Габидън (Кристъл Палас), Гибс (Арсенал)


ПОЛУЗАЩИТА


Франк Лампард (Челси)

Ветеранът на Челси провежда един впечатляващ сезон - дали ще е последен за "сините", това е тема на друг разговор - но за пореден път Лампи доказа колко полезен и ценен може да бъде за лондончани. Срещу Уест Хем през уикенда Франк отбеляза два гола във вратата на бившия си отбор и по такъв начин помогна на настоящия си тим да грабне трите точки.


Хесус Навас (Манчестър Сити)

Какво трябва да кажем за футболиста в мача Манчестър Сити - Тотнъм, който отбеляза първия и последен гол във вратата на "шпорите", помагайки на отбора си да постигне впечатляващ резултат срещу един от кандидатите за топ 4? Освен това 28-годишният футболист помогна за отбелязването и на третия гол, а острите му влизания в отбранителния вал на гостите още дълго време ще се помнят от Кабул, Веронген и Паулиньо.


Пол Погба (Ювентус)

Колебанията ни за този пост бяха свързани с имената на Бруно от Виляреал и Карлос Вела от Реал Сосиедад. В крайна сметка се спряхме на полузащитника на Ювентус, който въпреки факта, че не отбеляза гол, имаше най-голяма роля при победата на своя отбор на Ливорно. Погба иззе диригентската палка от Андреа Пирло и с голямо хладнокръвие ръководеше играта на италианския шампион, създавайки ситуация след ситуация за нападателите на Ювентус. Отчитайки възрастта на Пол, дали не ставаме свидетели на раждането на "новия Пирло". Вероятно феновете на торинци си задават и друг въпрос, но темата с евентуалния трансфер на французина в ПСЖ е за друго време и място.


Елжеро Елиа (Вердер)

Интересен е факта в нашия отбор да имаме играч, чиито отбор претърпя домакинска загуба през уикенда и то от тим от собствената черга. Тук ще признаем, че изцяло се доверихме на колегите от Eurosport и Sky, които избраха Елия не само за играч на мача, но и за най-добър полузащитник на кръга в Бундеслигата. Иначе, в двубоя срещу Майнц Елжеро се отчете с гол и асистенция, спечели 100 % от наземните си единборства, пет пъти нахлу в чуждото наказателно и вътре раздаде четири паса, създавайки хаос пред вратата на Кариус. Единствено не сме съгласни с оценката "10", но нека приемем, че все пак колегите от Германия може и малко да грешат.

Подгласници: Кадоури (Торино), Иско (Реал Мадрид), Ракитич (Севиля), Робен (Байерн), Бруно (Вилеряеал), Н'Зонзи (Стоук), Гьотце (Байерн)

 


НАПАДЕНИЕ

Серхио Агуеро (Манчестър Сити)

Аржентинският нападател набра чудесна форма, вкарвайки във всеки мача. Разгромът на Тотнъм започна именно след удар на Агуеро в посока вратата на Лорис. В 41-та минута Серхио проби от десния фланг, а в началото на второто полувреме се отличи още един път.


Ромелу Лукаку (Евертън)

Лукаку взе дейно участие в най-добрия мач в Англия от началото на сезона. И се превърна в главен герой в него. В 73-та минута нападателят сам започна голова атака и сам я завърши, а в мърсисайдското дерби Лукаку отбеляза и дубъл, доказвайки, че добре може да играе и от "втория етаж".

Подгласници: Хоселу (Айнтрахт Франкфурт), Вела (Реал Сосиедад), Уче (Виляреал)


СТАРШИ-ТРЕНЬОР

Мануел Пелегрини (Манчестър Сити)

Имахме колебания и с името на треньора на нашия отбор и трябва да кажем, че тук спокойно можеше да бъде и Пеп Гуардиола, чиито отбор победи Борусия с 3:0, като в голяма степен успехът на баварците е обусловен от тактическите прийоми на испанеца, който особено след почивката постоянно сменяше тактиката и темпото на игра.

Все пак решихме да се доверим на антигероя от кръга преди международната пауза, наставникът на Манчестър Сити Мануел Пелегрини. Вярно е, че отсъствие на стабилност има и при чилийският специалист (както и при Роберто Манчини), но за разлика при италианеца, "гражданите" показват много комбинативен и хубав футбол у дома си, а най-важното е, че вицешампионите са страшна сила на "Етихад", в което впрочем успяха да се убедят и играчите на Тотнъм.

 

  Сподели
203