Газаев: На прага сме на създаването на една мощна лига


Н. Гавазов

Газаев: На прага сме на създаването на една мощна лига

Президентът и старши-треньорът на руския Алания Владимир Газаев коментира назначаването си за председател на организационния комитет на първенството на ОНД (Общността на Независимите Държави). Както е известно, клубове от Русия, Беларус, Украйна, Казахстан, Армения и Азербайджан възнамеряват да създадат отделен от националните си шампионати турнир.

Идеята беше подета от ръководството на Зенит, след като шампионите бяха наказани с отнемане на точки заради инцидентите по време на срещата с Динамо Москва през есента и за много кратко време намери последователи в гореизброените страни. Намеренията са състезанието да намери признание от УЕФА и отборите да участват в клубните турнири под егидата на европейската централа. Освен това, очакванията са, че в новия шампионат ще влязат много средства, а самото първенство ще стане конкурентно на топ 5 на шампионатите на Европа.

Това призна и Газаев в интервю за НТВ-Плюс Наш футбол.

„Хората, които се обърнаха към мен с молба да оглавя комитета на обединения шампионат са ръководители на водещи клубове от нашата страна. Плюс това, аз знам за голям интерес от страна на най-добрите украински клубове. От провеждането на подобно първенство са заинтересовани и в Беларус, Армения и Казахстан. Мисля, че сме на прага на създаването на една мощна лига, в което качеството ще е много голямо, освен това в него ще участват финансови мощни клубове, които ще бъдат подпомагани от големия зрителски интерес. Струва ми се, че шампионатът ще си съперничи с тези в Англия, Германия, Италия, Франция и Испания, които в момента се сблъскват с някои трудности като със спад сред зрителската аудитория и някои финансови проблеми. Много клубове сега там са заплашени от финансовия феърплей, докато при нас това ще бъде избегнато", заяви Газаев.

 

  Сподели
76