Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (23.04-01.05)


Н. Гавазов

Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (23.04-01.05)

FUTBOL TV продължава да представя на вниманието на своите читатели най-добрите футболисти за изминалия уикенд от топ 5 на първенствата в Европа. След като главният въпрос в Германия и Испания намери своя отговор, сега остава да видим как ще се развие битката в Англия, Франция и Италия, където по всичко изглежда, че шампионът на тези страни ще бъде определен едва в последния кръг.

Представяме ви: Dream Team за периода (23.04 - 01.05). Тактическа постройка 3-6-1.

 

Вратар

Шей Гивън (Астън Вила)

Нещата за Астън Вила през настоящия сезон не се развиват добре и ако на вратата на бирмингамци не е опитният ирландски страж, Вила ще изглежда още по-трагично. В двубоя срещу УБА „дроздовете" поднесоха на Гивън подаръци под формата на два опасни удара, всеки от които бе блокиран от Шей. Венецът на изявите на вратаря бе в самия край на мача, когато самозабравилите се защитници на гостите тръгнаха напред, а контраатаката на домакините доведе до там Одемвингие да се озове очи в очи с Гивън. Ирландецът имаше два варианта - да се надява на чудо или сам да направи такова. Той избра второто и в крайна сметка донесе точката на своите и заслужи аплодисментите на публиката, включително и противниковата.

Подгласници: Де Синтаксис (Наполи).

 

ЗАЩИТА

Робърт Хут (Стоук Сити)

Десният защитник на Стоук Сити Хут показа най-доброто от себе си в мача срещу Евертън - постоянно подсигуряваше гърба на Уолтърс, включваше се редовно в атаките на своите и на практика носеше най-голяма заплаха за бранителите на „карамелите" (!). Но 27-годишният футболист не забравяше и задълженията си в отбрана - спечели всичките си единоборства в тази част на терена, блокира опасен удар на Йелавич и обезличи по най-безцеремонен начин Пиенаар.


Венсан Компани (Манчестър Сити)

Няма как да пропуснем героят в манчестърското дерби, а едва ли и някой друг би посмял да го направи. Белгиецът напълно неутрализира атаката на „червените дяволи", справи се с всички опити на Рууни да нанесе удар към вратата на Харт и най-важното - отбеляза гол, с който изстреля Сити на върха в таблицата за класиране.

Кайл Уокър (Тотнъм)

Играта, която демонстрира Кайл може да го направи в близко бъдеще една от главните звезди в „Трите лъва". Срещу Блекбърн младият футболист активно поддържаше атаката на своите по десния фланг и постоянно осигуряваше с добри топки Адебайор, който заради своето безхаберие не се възползва нито един път от добрите пасове на Кайл. Най-яркото действие в играта на Уокър се случи 15 минути преди края на мача, когато изпълни по невероятен начин прекия свободен удар и от 30 метра изпрати топката в „девятката".

Подгласници: Канаваро (Наполи), Рийзе (Фулъм).

 

ПОЛУЗАЩИТА

Еден Азар (Лил)

Ако някой е гледал Лил - ПСЖ със сигурност ще остане доволен от продукцията, която ни представиха двата тима - тактическо надиграване между Анчелоти и Руди Гарсия и мъжка битка между играчите на двата отбора. А от 22-та на терена няма как да пропуснем играта на Азар, който с математическа точност чертаеше атаките на своите, освен това отбеляза гол и асистира за победното попадение на Ру.

Бруно (Виляреал)

Левият полузащитник на Виляреал Бруно се оказа моторът на „жълтата подводница" при гостуването на Спортинг. Половината от топките в центъра преминаха през 27-годишният футболист, който с блестящите си пасове постоянно извеждаше Валеро и Рубен в опасни позиции. Бруно освен, че записа асистенция, успя да се справи и с Куевас от домакините и напълно неутрализира Суарес, което е една от причините за загубата на Спортинг.


Марек Хамшик (Наполи)

През миналата седмица словакът се представи блестящо и в двата мача на своите. Срещу Лече словакът отбеляза гол, с който помогна на своите за победата, а против Рома Хамшик асистира на Зунига и освен това се замеси във всички опасни положения пред вратата на домакините. Добрата игра на Марек продължи и тази седмица, но това е тема на друг разговор.

Виктор Моузес (Уигън)

Рберто Мартоинес направи от Моузес универсален футболист, способен да играе на три позиции - в атака и на двата фланга на средната линия. Срещу Нюкасъл нигериецът се превърна в ключова фигура на терена на „ДВ", където кандидатът за Шампионска лига претърпя истински разгром. Моузес оформи дубъл срещу „свраките" и само добрата игра на Крул попречи на Виктор да запише хеттрик.

Яя Туре (Манчестър Сити)

Бронебойният полузащитник на Сити изигра една от най-важните роли за победата над Манчестър Юнайтед. Туре беше поставен от Манчини на традиционната си позиция, където трябваше да следи за придвижването на противника в средата на терена. Яя за пореден път се нагърби с повече задачи, отколкото отначало се предполагаше, че ще изпълнява. Туре помагаше постоянно на нападателите , а при статичните положения ангажираше по двама бранители на „червените дяволи". Освен това, когато Юнайтед имаше инициативата в началото на двете полувремена, Яя игра много старателно в защита, снемайки напрежението около вратата на Джо харт.

Хуан Мата (Челси)

През уикенда Челси постигна важен успех. „Аристократите" записаха първа победа в столично дерби, а успехът на „сините" дойде благодарение на играта на двамата испанци - Мата подаваше, а Торес вкарваше. В герой на мача се превърна "Ел Ниньо", но какво щеше да направи Фвернмандо без своя сънароднк?

Подгласници: Снайдер (Интер), Перишич (Борусия Дортмунд)


НАПАДЕНИЕ

Фернандо Торес (Челси)

Роберто Ди Матео има нещо общо с Хари Потър. Италианецът по най-фантастичен върна към живот един от най-добрите английски отбори през последното десетилетие, а след това реанимира и Фернандо Торес. Испанският национал се потруди много сериозно през последната седмица - голът на „Камп Ноу" беше последван от хеттрик на „Стамфорд Бридж" срещу КПР. Любопитното е, че в своя коментарна рубрика The Guardian излезе със заглавие: „Торес показа, какво очаква Челси след напускането на Дрогба".

Подгласници: Суарес (Ливърпул), Бензема (Реал Мадрид), Касано (Милан).

 

СТАРШИ - ТРЕНЬОР

Руди Гарсия (Лил)

Шампионите почти загубиха битката за титлата, но продължават борбата за второто място, което ще даде възможност на тима за директно участие в груповата фаза на най-престижния европейски клубен турнир. Впрочем, преди срещата с ПСЖ, Лил изоставаше от столичният тим и кандидат за спечелване на първенството на Лига 1 с пет точки - твърде много, имайки предвид класата на парижани. Двубоят на „Норд Лил Метропол" на практика трябваше да даде отговор на въпроса: Ще могат ли хората на Гарсия да продължат съревнованието за второто място или след този мач повече нищо няма да има смисъл.

Срещата се превърна в тактическо надиграване между Анчелоти и Гарсия, в което 48-годишният французин се представи по-добре от италианския си колега. Наставникът на домакините заложи на схема подобна на 4-2-3-1, но много по-различна от традиционната. Опорните полузащитници Педрети и Мавуба бяха много близо един до друг, а крилата Пайе и Балмон се разположиха почти в центъра на терена. В същото време крайните защитници се изтеглиха на по-предни позиции и реално погледнато се получи една плетеница - например, ако Пасторе трябваше да напредне, той неизменно се озоваваше заобиколен от Азар, Балмон и Мавуба. Нене пък попадаше в капана на Педрети, Азар и Пайе, а централният нападател Гамейро се изгуби някъде малко след централния кръг. В крайна сметка атакуващите футболисти на гостите се оказаха изолирани от полузащитата, а за всички е ясно, че това е едно от най-опасните неща, които могат да сполетят даден отбор. Резултатът в мача е ясен - Лил победи ПСЖ и вече се намира само на две точки от ПСЖ. Разликата от лидера Монпелие пък е пет точки. Имат ли сили шампионите да сътворят някакво чудо? Това ще разберем в оставащите мачове до края.

 

  Сподели
194